znalezione

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

znalezione

Post autor: Alek »

Chodzi o fakt, że wiele telewizorów, odbiorników radiowych, zwłaszcza starszych typów, najczęściej już bardzo wysłużonych wykazuje podczas pracy pewne usterki, charakteryzujące się wydobywanie się z czeluści aparatu różnych nieartykułowanych dźwięków jak; charczenie, buczenie, chrypienie, trzaskanie, piszczenie, piekielne grzmoty itp. Użyt­kownicy nie bacząc na przestrogi panów z ZURT-u nie dają wyżej wymienionych aparatów do naprawy w wyżej wymienionej instytucji, lecz stosują inną, wypróbowaną przez pokolenia metodę walenia pię­ścią w aparat. Lecz operacja ta aczkolwiek często skuteczna zmusza słuchającego (lub patrzącego) od­biorcę do wstania, przejścia kilku kroków do odbior­nika, solidnego huknięcia oraz powrotu z wycieczki na miejsce. Chcąc usprawnić tę operację proponuję takie oto proste urządzenie (rysunek: na telewizorze stoi młot „przegubowy” z przywiązaną doń linką, która przez dwa bloczki prowadzi do ręki telewidza - szarpnięcie linki powoduje uniesienia młota…).

W ten sposób możemy skutecznie zlikwidować zakłócenia.

W punkcie usługowym, w którym naprawia się urządzenia elektryczne, odbył się następujący dialog:
Ja: Przyniosłem uszkodzony prostownik do napra­wy. Przy włączeniu do sieci kopci.
Rzemieślnik: Proszę przyjść za cztery dni.
Po czterech dniach:
Ja: No i co z moim prostownikiem?
Rzemieślnik: Ten prostownik jest uszkodzony. Przy włączeniu do sieci dymi. Płaci pan 200 zł.
Ja: Przecież nie został naprawiony!
Rzemieślnik: Naprawy nie możemy wykonać.
Ja: To za co te 200 zł.?
Rzemieślnik: Za stwierdzenie, że prostownik jest uszkodzony. Opłata jest zgodna z zarządzeniem i cen­nikiem.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: znalezione

Post autor: cirrostrato »

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1583 Alku wybacz bo trochę temat obok ale tak smakowity,że podaję link:szczególnie paragraf 17/p.3.Takie technologie to dziś w każdym markecie dobrze znane i stosowane...
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

cirrostrato pisze:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1583 Alku wybacz bo trochę temat obok ale tak smakowity,że podaję link:szczególnie paragraf 17/p.3.Takie technologie to dziś w każdym markecie dobrze znane i stosowane...
w telewizji szatana (TVN) byl ostatnio reportaz na ten temat :?
dobrze, ze ja kupuje jedynie w firmowym sklepie masarza - co prawda kolejka w sobote jak za czasow komuny i o 11 sklep juz jest pusty, ale jakos daje rade :wink:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Jak to dobrze, że ja jestem z tych, co mają inne upodobania. Żyję sobie na nabiale i zieleninie , rybą nie pogardzę, mięso jem rzadko, a wędlin w ogóle nie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Alek pisze:W ten sposób możemy skutecznie zlikwidować zakłócenia.
Kiedyś tą "technikę" zastosował sąsiad dla likwidacji zakłóceń w plastikowej wersji radia "Jubilat". Odbiornik zamilkł i nie wstał. Podobno poleciał transformator :)
Zresztą polecam znany pewno tu odcinek "Sąsiadów": http://pl.youtube.com/watch?v=hwm6cdgXtBY (cholera, coraz trudniej znaleźć "ajetosów" niezepsutych przez różne Ivony i Agaty).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

kaem pisze: Zresztą polecam znany pewno tu odcinek "Sąsiadów": http://pl.youtube.com/watch?v=hwm6cdgXtBY (cholera, coraz trudniej znaleźć "ajetosów" niezepsutych przez różne Ivony i Agaty).
Mam 3 kasety VHS :D Coś świetnego :)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Alek pisze:W punkcie usługowym, w którym naprawia się urządzenia elektryczne, odbył się następujący dialog:
Ja: Przyniosłem uszkodzony prostownik do napra­wy. Przy włączeniu do sieci kopci.
Rzemieślnik: Proszę przyjść za cztery dni.
Po czterech dniach:
Ja: No i co z moim prostownikiem?
Rzemieślnik: Ten prostownik jest uszkodzony. Przy włączeniu do sieci dymi. Płaci pan 200 zł.
Ja: Przecież nie został naprawiony!
Rzemieślnik: Naprawy nie możemy wykonać.
Ja: To za co te 200 zł.?
Rzemieślnik: Za stwierdzenie, że prostownik jest uszkodzony. Opłata jest zgodna z zarządzeniem i cen­nikiem.
Krąży takie powiedzenie (pewno stare): "Ja wiem co z nim jest - jest zepsuty. I nawet wiem, co trzeba zrobić - trzeba naprawić".
Ostatnio zmieniony pt, 12 grudnia 2008, 00:16 przez kaem, łącznie zmieniany 1 raz.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Temat: znalezione
Vault_Dweller pisze:Żyję sobie na nabiale
... zgodnie z zaleceniami tow. Gomułki, który wykoncypował aby lud pracujący, w sytuacji braku mięsa (permanentnego), karmić twarogiem. Z pobudek czysto pragmatycznych zatem. :P
Vault_Dweller pisze: i zieleninie
Kalafior to też zielenina? Jest raczej biały... w każdym razie dawniej (z opowieści starszego pokolenia) w kalafiorach zawsze rezydowały gustujące w nim robaczki. Obecnie nic w nich nie rezyduje (co starsze pokolenie niezmiernie dziwi) więc możliwości są dwie: albo robaczkom kalafiory się nagle przejadły albo kalafiory są regularnie traktowane jakimiś jadami.
I tak obecnie jednym z najistotniejszych pytań jakie ludzkość może sobie zadać jest: co tu jeść, żeby od tego nie umrzeć?
Jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby własne gospodarstwo oparte na tradycyjnych metodach, z tym, że wegetarian (mieszkańców miast dowolnego wyznania żywieniowego pomijając) i tak to nie urządza - bo wszystko będzie z mięsem robaczków.
Jeżeli chodzi o mięsożerców grubszego kalibru i z wyboru to w którymś z numerów "Horyzontów Techniki" z lat 60-tych wydrukowano artykuł zatytułowany "Mięso - z węgla" zilustrowany nawet fotografią uzyskanego tą metodą kawałka steka czy innej węglowiny. Niestety, jak wiemy węgiel jest dziś bardzo be, wypada więc pomyśleć nad uzyskaniem mięsa z polecanych przez ekologów Słońca, wiatru, względnie rzeki. O ile mięso ze Słońca mogło by się nazywać znajomo i zgrabnie - słonina, z wiatru również - wietrowina (całkiem jak wieprzowina), to nazwa mięsa z rzeki - rzekowiny, budzi wręcz odstręczające skojarzenia.
Dlatego sceptycznie podchodzę do pomysłów ekologów.
_
ODPOWIEDZ