..."Zamiast książek obrazki czyta się"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Re: ..."Zamiast książek obrazki czyta się"
Przepraszam, że tak bezceremonialnie podkładam Kolegom świnię 

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Liniowa - liniowa najlepsza... Skąd to masz?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Z książki "Laboratorium fizyczne w domu" 
Autor: Jan Gaj

Autor: Jan Gaj

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Gdzie jest piata świnia 

- Załączniki
-
- 5swinia1.jpg (13.8 KiB) Przejrzano 617 razy
Stoi swoim zadem do obserwatora 

Niestety nie... Po odpowiednim złożeniu obrazka pojawi się...W.Jaruzelski 

- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Oto i On:
- Załączniki
-
- 5swinia1[1].gif (43.68 KiB) Przejrzano 551 razy
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Wydaje się, że z dwóch świnek po lewej można jeszcze zrobić czółko generała. Czółko.
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Faktycznie da się:
Pozdrawiam
Matizz
Pozdrawiam
Matizz
- Załączniki
-
- 5swinia1[1].gif (32.59 KiB) Przejrzano 515 razy
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Cześć!
Kiedyś również czytało się obrazki :
Pozdrawiam
Matizz
Kiedyś również czytało się obrazki :
Pozdrawiam
Matizz
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Zapomniałeś o tym:
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Za to skasowali mojego kolegę Milicjanci na dworcu w Bielsku-Białej. I wcale nie chodziło o ryzyko porażenia 

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Początkujący konstruktorzy układów mikroprocesorowych bardzo często stosują czujniki temperatury na magistrali 1 Wire, nie wiedząc w ogóle, jak taka magistrala działa - myśli za nich program imieniem Bascom 
Mierząc mój układ oscyloskopem, wpadłem na pomysł pokazania i opisania obrazków które przedstawiają przebiegi na tej magistrali
Na pewno troszkę nowoczesnej techniki na forum elektroniki retro nie zaszkodzi 
Napisów na obrazkach nie umieściłem w celu pokazania na tym forum - ale oryginalne wersje zdjęć wywaliłem, więc wysyłam te.
Na początek wyjaśnienie dla niezorientowanych: 1Wire do komunikacji używa tylko jednego przewodu (pomijając masę). Przewód ten jest dołączony na stałe do zasilania przez rezystor, a podłączone urządzenia (jest jedno urządzenie nadrzędne i jedno lub wiele urządzeń podrzędnych) zwierają go do masy.
Co jest na obrazkach?
1. Sekwencja inicjalizująca - 'reset' - urządzenie nadrzędne wymusza stan niski na linii przez minimum 480µs. W tym przypadku ten impuls trwa 1ms. W odpowiedzi wszystkie dołączone urządzenia (jeśli są) odpowiadają przez zwarcie na chwilę (od 60 do 240µs) magistrali do masy.
2. Wysyłanie polecenia do urządzeń - w tym przypadku jest to polecenie Search ROM, F0 heksadecymalnie, 11110000 dwójkowo. Urządzenie nadrzędne najpierw krótkim zwarciem sygnalizuje chęć przesłania danych, a potem na chwilę ustawia na linii wysyłaną daną, i tak osiem razy, bo bitów jest osiem. Oczywiście czasy trwania wszystkich impulsów są dokładnie podana w dokumentacji.
Jak widać, dane są przesyłane od najmniej znaczącego bitu.
3. Działanie polecenia Search ROM. Nie będę wyjaśniać, do czego to polecenie służy i jak działa. Najpierw muszą być odczytane dwa bity danych. Żeby odczytać bit, urządzenie nadrzędne musi na chwilę ustawić stan niski na magistrali, zwolnić magistralę, i po chwili sprawdzić co z nią robią dołączone urządzenia. Jeśli zwierają, napięcie jest 0V, i odczytujemy 0. Jeśli nie, odczytujemy 1. Tutaj odczytana sekwencja to 01.
Później należy zapisać jeden bit. W tym przypadku zapisujemy 0. Sposób dokładnie taki sam, jak przy wysyłaniu polecenia. Następny krok to znowu odczytanie dwóch bitów.

Mierząc mój układ oscyloskopem, wpadłem na pomysł pokazania i opisania obrazków które przedstawiają przebiegi na tej magistrali

Napisów na obrazkach nie umieściłem w celu pokazania na tym forum - ale oryginalne wersje zdjęć wywaliłem, więc wysyłam te.
Na początek wyjaśnienie dla niezorientowanych: 1Wire do komunikacji używa tylko jednego przewodu (pomijając masę). Przewód ten jest dołączony na stałe do zasilania przez rezystor, a podłączone urządzenia (jest jedno urządzenie nadrzędne i jedno lub wiele urządzeń podrzędnych) zwierają go do masy.
Co jest na obrazkach?
1. Sekwencja inicjalizująca - 'reset' - urządzenie nadrzędne wymusza stan niski na linii przez minimum 480µs. W tym przypadku ten impuls trwa 1ms. W odpowiedzi wszystkie dołączone urządzenia (jeśli są) odpowiadają przez zwarcie na chwilę (od 60 do 240µs) magistrali do masy.
2. Wysyłanie polecenia do urządzeń - w tym przypadku jest to polecenie Search ROM, F0 heksadecymalnie, 11110000 dwójkowo. Urządzenie nadrzędne najpierw krótkim zwarciem sygnalizuje chęć przesłania danych, a potem na chwilę ustawia na linii wysyłaną daną, i tak osiem razy, bo bitów jest osiem. Oczywiście czasy trwania wszystkich impulsów są dokładnie podana w dokumentacji.
Jak widać, dane są przesyłane od najmniej znaczącego bitu.
3. Działanie polecenia Search ROM. Nie będę wyjaśniać, do czego to polecenie służy i jak działa. Najpierw muszą być odczytane dwa bity danych. Żeby odczytać bit, urządzenie nadrzędne musi na chwilę ustawić stan niski na magistrali, zwolnić magistralę, i po chwili sprawdzić co z nią robią dołączone urządzenia. Jeśli zwierają, napięcie jest 0V, i odczytujemy 0. Jeśli nie, odczytujemy 1. Tutaj odczytana sekwencja to 01.
Później należy zapisać jeden bit. W tym przypadku zapisujemy 0. Sposób dokładnie taki sam, jak przy wysyłaniu polecenia. Następny krok to znowu odczytanie dwóch bitów.
Odświeżę ten wątek. Oto, jaki stempelek znalazłem w "przydomowej" biblioteczce 

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Dziewięć filtrów Czebyszewa z 4 biegunami.