Nic nie musisz. Odejmij od tych 320V to co tracisz na TG i na Rk i zostanie akurat 300V. Również możesz bez obawy zaufać bezawaryjności prostowników selenowych z bambino. Wiele kompletów lamp zdążysz wymienić zanim taki prostowik klapnie.zuk pisze:500-750R tam za bardzo dać nie moge, u mnie po prostowniku mam ok 320V, toteż muszę zbijać,
Head Zuk'a - 2 kanały; 4 W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Head Zuk'a - 2 kanały; 4 W
Dzięki Jethrotull za posta. Popróbuje z tym. Z noty katalogowej wynika że mogę puścić na pentodę ok 300V, jak to ma sie w praktyce ? O czymś powinienem wiedzieć ? Rezystor w katodzie pentody pozostanie bez zmian ?
Z prostownikiem selenowym, to już za bardzo nie pokombinuję...
Pozdrawiam
Z prostownikiem selenowym, to już za bardzo nie pokombinuję...
Pozdrawiam
Ano tak, że jest to napięcie względem katody a nie masy. Poza tym to nie apteka. Chociaż do konkretnego napięcia anodowego trzeba dopasować (obliczyć) od nowa Rk pentody. Głównie po to, żeby nie przekroczyć Pa (mocy strat).zuk pisze:Z noty katalogowej wynika że mogę puścić na pentodę ok 300V, jak to ma sie w praktyce?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- fresostrowiec
- 250...374 postów
ale jak już Jethrotull pisał z tych twoich 320V z zasilacza to miedzy anodą a katodą zostanie mniej niż 300V a nawet jak przekroczysz kilka woltów Ua max nic się nie stanie
Jeżeli przy 320VDC lampa mocy będzie pracowała w klasie A - a w to powątpiewam...fresostrowiec pisze:ale jak już Jethrotull pisał z tych twoich 320V z zasilacza to miedzy anodą a katodą zostanie mniej niż 300V a nawet jak przekroczysz kilka woltów Ua max nic się nie stanie
Klasa AB w wersji SE nie brzmi zbyt porywająco.
___//--RS--\\___
- jethrotull
- 3125...6249 postów
W JCM800 nawet preamp (jego pierwszy stopień) pracuje w klasie AB. Na mało porywające brzmienie jakoś nikt się nie skarży... Zresztą przypominam, że my cały czas rozmawiamy o przekroczeniu Ua_max o 0-2%.
Z wyjątkiem painlusta, który nieustannie wiesza psy na JCM800jethrotull pisze:Na mało porywające brzmienie jakoś nikt się nie skarży...

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
2%?jethrotull pisze:W JCM800 nawet preamp (jego pierwszy stopień) pracuje w klasie AB. Na mało porywające brzmienie jakoś nikt się nie skarży... Zresztą przypominam, że my cały czas rozmawiamy o przekroczeniu Ua_max o 0-2%.
(320-250)/250 = 2% - dziwne, wychodzi mi 28%
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL86.pdf
Jak chcesz. Dla mnie EL84 na 320VDC z poprawnie ustawionym biasem katodowym brzmiała
jak g....
___//--RS--\\___
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No te 2% to były względem Ua_max a nie proponowanego punktu pracy w klasie A.
jeden lubi śledzie, drugi jak mu z pyska jedzie...Marvel pisze:Z wyjątkiem painlusta, który nieustannie wiesza psy na JCM800jethrotull pisze:Na mało porywające brzmienie jakoś nikt się nie skarży...
mimo mojej niechęci do JCM800 z chęcią obejrzałbym schemat JCM800 Kerry King Syg. Jak ktoś gdzieś namierzył to nie pogardziłbym.
Podobno to JCM800 z tranz. boosterem i equalizerem. Czyli po prostu podłoga Kerrego w wzmaku.
ja podejrzewam, że on tam ma booster, ale w mordę jaki?
http://namm.harmony-central.com/WNAMM07 ... 203KK.htmlpainlust pisze:ja podejrzewam, że on tam ma booster, ale w mordę jaki?
to pierwszy link z gugla po wpisaniu w okienko: "marshall kerry king".
Czyżbyś nie korzytał ze swoich własnych dobrych rad?

___//--RS--\\___
Byłem tu szukając schematu, ale jakoś samego tekstu nie przeczytałem.