Witam!
Na wstępie pragnę podziękować Panu Romanowi (RomekD) za bezinteresowną pomoc, na jaką
mogłem -i mam nadzieję będę mógł nadal- liczyć, a temat ten otwieram za jego namową.
Oglądając notę lampy PE 1/100 zauważyłem pewną nieścisłość, z wykresu na stronie nr 7
można odczytać wartość prądu siatki pierwszej dla danego napięcia na niej
w funkcji napięcia anody. Przy +10V
na tej siatce, prąd wynosi ok 20mA i przy 200V na anodzie zaczyna rosnąć.
Niby wszystko wygląda dobrze, ale proszę teraz przejść na stronę nr 14, na której
są dwa wykresy odnoszące się do układu "aplikacyjnego" tej lampy, szczegółowe warunki
pracy zawarte są w ramce górnego wykresu. Napięcie polaryzacji -34V, sygnał sterujący..
no właśnie, 84V Vg1g1p, ja to odczytuje jako napięcie mierzone nie między "masą" układu
a siatką pierwszą, a między siatkami a "p" to "peak", w takiej sytuacji, lampy otrzymują
maksymalne dodatnie napięcie siatki na poziomie 84V/2 = 42V, co przy w/w polaryzacji -34V, powoduje
pojawienie się na tej siatce +8V przy pełnym wysterowaniu, w tych warunkach, na podanym
Raa, napięcie na anodzie powinno wynieść ok 90V. I tutaj pojawiają sie rzeczone nieścisłości,
bo na wykresie "dolnym" ze strony nr 14, odczytujemy prąd siatki na poziomie
ok 1,2mA a z wykresu ze strony nr 7 wynika, że prąd ten powinien wynosić przy Ua 90V i
Ug1 +8V ok 25mA, nawet jeśli popełniłem błąd w przypadku napięcia na anodzie, to i tak,
jakie by ono nie było, prąd tej siatki powinien być większy. Na tym jednak nie koniec,
bo identyczną sytuację mamy w odniesieniu do prądu siatki drugiej.
Moje pytanie brzmi: w jaki sposób to wytłumaczyć ? I czy ktoś jest w stanie
powiedzieć coś więcej na temat samej lampy, a zwłaszcza odnieść się do "pogłosek" co
do jej żywotności, bo wyczytałem gdzieś, że określa się ją na poziomie ... 30 000h, co
jest chyba "lekką" przesadą wg mnie, choć nie doczytałem w odniesieniu do jakich
warunków ktoś podał tą wartość.
Link do noty:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... E1-100.pdf
Pozdrawiam,
Marcin
"Nieścisłości" w nocie aplikacyjnej lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: "Nieścisłości" w nocie aplikacyjnej lampy
Wartość prądu siatek odczytana z charakterystyk to wartość w warunkach statycznych (a w warunkach dynamicznych wartość szczytowa), natomiast wartości podane na wykresie ze str. 14 to wartości średnie w stanie dynamicznym (przy wysterowaniu). Zauważ, że spoczynkowe napięcie siatki jest ujemne, więc prąd siatki będzie płynął tylko wtedy, gdy jej napięcie przekroczy 0V w kierunku dodatnich napięć. Dlatego prąd siatki będzie tam miał postać krótkich impulsów, a ich wartość średnia będzie znacznie mniejsza od wartości szczytowej. Reasumując, odczytany prąd 1,2mA to wartość średnia prądu siatki, a odczytany prąd 25mA, to wartość szczytowa.
Oczywista sprawaOTLamp pisze: Zauważ, że spoczynkowe napięcie siatki jest ujemne, więc prąd siatki będzie płynął tylko wtedy, gdy jej napięcie przekroczy 0V w kierunku dodatnich napięć.
Racja, nie brałem tego pod uwagę, choć wg. mnie powinno to być jakoś jednoznacznie zaznaczone, o jaką wartość chodziło producentowi. A może po prostu jest mi "głupio" i sie czepiam ;-)OTLamp pisze: a ich wartość średnia jest znacznie mniejsza od wartości szczytowej.
Dzięki wielkie!
Zauważ, ze na wykresach ze str 14 oś odciętych jest podpisana Ug1g1p (czyli wartość szczytowa) a oś rzędnych jest podpisana Ig1 (bez p). Na tego rodzaju wykresach zawsze podawane są wartości średnie prądów (Is1, Is2, Ia), bo wartości szczytowe bez problemu można odczytać z charakterystyk anodowych.rdtin pisze: wg. mnie powinno to być jakoś jednoznacznie zaznaczone, o jaką wartość chodziło producentowi.