Jakie kondensatory?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jakie kondensatory?
Witam.
Czy kondensatorki MKP to najlepszy wybór kondensatorów do wzmacniacza lampwego w tej cenie? Czy można zastosować jakieś inne C w podobnej cenie o lepszych parametrach? Naczytałem się ale dalej mętlik mam. Na takie coś mnie nie stać:http://arton.info/catalog/index.php/cPa ... 249a61971a
Czy kondensatorki MKP to najlepszy wybór kondensatorów do wzmacniacza lampwego w tej cenie? Czy można zastosować jakieś inne C w podobnej cenie o lepszych parametrach? Naczytałem się ale dalej mętlik mam. Na takie coś mnie nie stać:http://arton.info/catalog/index.php/cPa ... 249a61971a
Re: Jakie kondensatory?
Zainteresuj się kondensatorami BENNIC.
http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search
http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Polecam Wimę. Jeżeli nie robisz jakiegoś audioswirskiego wzmacniacza to każdy mkp się nada. Dla mnie to przesada płacić tyle za kondensatory!
Jest to moja pierwsza konstrukcja - zero doświadczenia praktycznego z lampami. Dlatego żeby nie przesadzać to kupię kondensatory WIMA. Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Serdecznie.
Witam. Kupiłem dziś kondensatory WIMA - MKP. W domu zauważyłem że spakowali mi zamiast paru sztuk MKP kondesnatory MKS. Z tego co wiem to kondensatory MKP to polipropylenowe a MKS - poliestrowe. Jak jest między nimi różnica? Wymieniać zamienione kondensatory na MKP czy tak to zostawić?
Witam.
Kondensatory poliestrowe są bardzo tanie i przez to powszechnie stosowane w sprzęcie elektronicznym w obwodach niskiej i średnie częstotliwości. W stosunku do polipropylenowych wykazują znacznie większe zmiany pojemności w funkcji temperatury i częstotliwości, nieco większą upływność (choć i tak bardzo małą) i dużą stratność w obwodach w których występują impulsy o dużej stromości zboczy. Przy tej samej pojemności i dopuszczalnym napięciu są mniejsze od kondensatorów polipropylenowych. Można je śmiało stosować jako sprzęgające we wzmacniaczach lampowych, gdyż w takich zastosowaniach ich impedancja dla sygnałów m.cz. jest przeważnie bardzo mała w stosunku do impedancji wejściowej lamp. W filtrach, układach regulacji barwy, obwodach sprzężenia zwrotnego lepiej stosować kondensatory polipropylenowe ze względu na ich dużo lepszą dokładność i stabilność.
Pozdrawiam,
Romek
Kondensatory poliestrowe są bardzo tanie i przez to powszechnie stosowane w sprzęcie elektronicznym w obwodach niskiej i średnie częstotliwości. W stosunku do polipropylenowych wykazują znacznie większe zmiany pojemności w funkcji temperatury i częstotliwości, nieco większą upływność (choć i tak bardzo małą) i dużą stratność w obwodach w których występują impulsy o dużej stromości zboczy. Przy tej samej pojemności i dopuszczalnym napięciu są mniejsze od kondensatorów polipropylenowych. Można je śmiało stosować jako sprzęgające we wzmacniaczach lampowych, gdyż w takich zastosowaniach ich impedancja dla sygnałów m.cz. jest przeważnie bardzo mała w stosunku do impedancji wejściowej lamp. W filtrach, układach regulacji barwy, obwodach sprzężenia zwrotnego lepiej stosować kondensatory polipropylenowe ze względu na ich dużo lepszą dokładność i stabilność.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Kolego pawel_z a co konstruujesz? Jak tworzyłem swoją pierwszą konstrukcję to do słuchawkowca na ECL86 bocznikowałem kondensatory sprzęgające pentodę ze słuchawkami Cross-Cap'ami Jantzen Audio za 6 zl szt - w chwili obecnej raczej takiego manewru bym nie wykonał - a wszystko wina mojej głupoty i mam nadzieję zażegnanych pierwszych objawów audioświryzmu 

Tak,tak
Tylko WIMA bo innych NI MA.
Szanowny Pawle_z.Romekd przedstawił Tobie podstawowe wiadomości na temat kondensatorów MKP i MKS.Beier dołożył swoje doświadczenia w tym temacie.To i ja coś podsunę.Jeśli masz zamiar bawić się dalej lampami to za cenę paru zboczonych kondziołków kup sobie książkę traktującą o elementach RLC.Zanim cichociemni przedstawiciele różnistych firm i piśmideł,szwędający się po audioforach, zrobią Tobie wodę z mózgu.
Z poważaniem
Grzegorz SP3MYT
Tylko WIMA bo innych NI MA.
Szanowny Pawle_z.Romekd przedstawił Tobie podstawowe wiadomości na temat kondensatorów MKP i MKS.Beier dołożył swoje doświadczenia w tym temacie.To i ja coś podsunę.Jeśli masz zamiar bawić się dalej lampami to za cenę paru zboczonych kondziołków kup sobie książkę traktującą o elementach RLC.Zanim cichociemni przedstawiciele różnistych firm i piśmideł,szwędający się po audioforach, zrobią Tobie wodę z mózgu.
Z poważaniem
Grzegorz SP3MYT
Grzegorz