WITAM!!!!
mam zamiar budowac odbiornik reakcyjny i mam problem jak nawijac cewki
1 na jednym korkasie osobno cewka antenowa fal DŁ SR KR siatkowa tych fal i reakcyjna
2 jedna cewka antenowa fal DŁ SR z odczepem to samo dla siatkowej i reakcyjnej fale KR osobne cewki
3 kazdy zakres osobny korkas
stas
cewki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam. Nie jestem co prawda mistrzem odbiornikow reakcyjnych (choc jako uczen podstawowki budowalem takowe - na UKF-OIRT i pasmo 2m). Jednak odbiornik reakcyjny to generator pracujacy na progu wzbudzenia (tak to nazywano kiedys
) - Ja na kazdy zakres nawijalbym osobne cewki (na osobnych karkasach - indukcja wzajemna takich obwodow praktycznie jest pomijalna) - a urzadzenie reakcyjne to dosc kaprysna forma - pamietam, ze podobne rozwiazania stosowali rozni ludzie w swoich publikacjach na lamach radioamatora (gdzies do konca lat piecdziesiatych). Tylko tego odbiornika to Ty sobie nie posluchasz - chyba, ze mieszkasz na wsi i to jeszcze stosunkowo niedaleko nadajnika...
zastanow sie czy jest sens - moze lepiej superheterodynke??
Pozdrawiam

Pozdrawiam
IdeL
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Eee tam, posłucha. Oczywiście wymagać będzie parę metrów drutu jako anteny, najlepiej na dworze, ale przynajmniej Solec powinien złapać. Uwaga tylko na komputery i podobne urządzenia - sieją tak bardzo, że mogą zagłuszyć odbiór całkowicie na wszystkich zakresach. Nawet jednoobwodowy dwulampowy odbiornik (na pentodach) pozwoli złapać na krótkich kilka - kilkanaście stacji, i czysto i głośno jedynkę. A jak mu się doda jeden stopień w.cz. to już cud miód i orzeszki.IdeL pisze:Tylko tego odbiornika to Ty sobie nie posluchasz - chyba, ze mieszkasz na wsi i to jeszcze stosunkowo niedaleko nadajnika...
A cewki najlepiej zrobić niezależne dla każdego zakresu, łączone w szereg, zwierane przełącznikiem te ktróre na danym zakresie sa niepotrzebne. Weź najlepiej jakiś gotowy schemat - np. Kosmosa K81 czy Elektrita Kordiala i powtórz go u siebie ewentualnie upraszczając.
dzeki tobie i poprzednikowi za odpowiedzitszczesn pisze:Eee tam, posłucha. Oczywiście wymagać będzie parę metrów drutu jako anteny, najlepiej na dworze, ale przynajmniej Solec powinien złapać. Uwaga tylko na komputery i podobne urządzenia - sieją tak bardzo, że mogą zagłuszyć odbiór całkowicie na wszystkich zakresach. Nawet jednoobwodowy dwulampowy odbiornik (na pentodach) pozwoli złapać na krótkich kilka - kilkanaście stacji, i czysto i głośno jedynkę. A jak mu się doda jeden stopień w.cz. to już cud miód i orzeszki.IdeL pisze:Tylko tego odbiornika to Ty sobie nie posluchasz - chyba, ze mieszkasz na wsi i to jeszcze stosunkowo niedaleko nadajnika...
A cewki najlepiej zrobić niezależne dla każdego zakresu, łączone w szereg, zwierane przełącznikiem te ktróre na danym zakresie sa niepotrzebne. Weź najlepiej jakiś gotowy schemat - np. Kosmosa K81 czy Elektrita Kordiala i powtórz go u siebie ewentualnie upraszczając.
mialem kiedys philipsa atlasa i bardzo mi sie podobalo strojenie reakcja te fajne gwizdy mam od niego skale lampy i chasis brak reszty ale to sie zrobi
jeszcze jedno czy kondensator reakcji moze byc powietrzny czy koniecznie mikowy
stas
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mikowy lepszy, bo daje ci pewność braku zwarcia (a występuje na nim na ogół spore napięcie stałe)stas pisze: mialem kiedys philipsa atlasa i bardzo mi sie podobalo strojenie reakcja te fajne gwizdy mam od niego skale lampy i chasis brak reszty ale to sie zrobi
BTW. Proszę o używanie wielkich liter i interpunkcji.
Dzieki , wiem o co chodzitszczesn pisze:Mikowy lepszy, bo daje ci pewność braku zwarcia (a występuje na nim na ogół spore napięcie stałe)stas pisze: mialem kiedys philipsa atlasa i bardzo mi sie podobalo strojenie reakcja te fajne gwizdy mam od niego skale lampy i chasis brak reszty ale to sie zrobi
BTW. Proszę o używanie wielkich liter i interpunkcji.
stas