Kolejne kombo z tranzystorowca
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kolejne kombo z tranzystorowca
Prawie koniec! Układ 2xECC85 + 2x6P14P-EW, OT Telto TG05, PT TS40 (grzeje się niestety) + TS ~30V dopałka anodowego. Do zrobienia: FX Loop, footswitch i może wstawię oryginalny reverb.
- Załączniki
-
- bluexprs.pdf
- (35.04 KiB) Pobrany 213 razy
Wojtek SQ2KRZ
Re: Kolejne kombo z tranzystorowca
TS40 za słaby pod 6P14P. Gdybyś zrobil na 6P1P to by wydolił.
Teraz już wiem
Ale się poprawię na przyszłość. Mimo to dźwięk jest znakomity i urywa nogawki.

Wojtek SQ2KRZ
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam.
Jaka jest moc wyjściowa tego cuda?
Jaka jest moc wyjściowa tego cuda?
Ratujmy stare tranzystory!
Nie mam jak zmierzyć - powinno byc 15W około. Subiektywnie jest bardzo głośne, oryginalny głośnik no-name nie dał rady no i miał małą skuteczność. Wymieniłem i się zdziwiłem.
Wojtek SQ2KRZ
Gratu! Wydziel zasilanie grzejników lamp na osobne trafko.whwp pisze:[...]Do zrobienia: FX Loop, footswitch i może wstawię oryginalny reverb.
A robienie pętli fx w tego typu konstrukcji nie ma zbytnio sensu....
Filozofia Kena Fischera (którego wzmacniacze są wzorem dla tej konstrukcji)
była taka, że reverb czy pętla nie powinna stać na drodze sygnału.
Brzmienie kształtuje cały wzmacniacz.
___//--RS--\\___
Znalazłem drugie trafo TS 40 i może zrobię dwupołowkowo + rozdział żarzenia? To znacząco odciąży istniejące trafo i może nie będzie potrzebny dopalacz anodowego. Dobra myśl.
Co do pętli - efekty modulacyjne lepiej jednak włączać w pętlę, nie wzmacniam tak szumów przy dużym gainie no i wchodzę w efekt po korekcji.
Co do pętli - efekty modulacyjne lepiej jednak włączać w pętlę, nie wzmacniam tak szumów przy dużym gainie no i wchodzę w efekt po korekcji.
Wojtek SQ2KRZ
Nie do końca - pętla powinna być po stopniach kształtujących brzmieniewhwp pisze:[...]
- a tu jest to cały wzmacniacz, nie tylko preamp.
___//--RS--\\___
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ostatni stopien ksztaltujacy brzmienie to glosnik.....Wincenty pisze:Nie do końca - pętla powinna być po stopniach kształtujących brzmieniewhwp pisze:[...]
Na powaznie, w petle wlaczasz rozne rzeczy zeby uzyskac wiecej mozliwosci ksztaltowania brzmienia, nie?
Aleksander Niemand
Właśnie ogrywałem piecyk w sali prób przez półtorej godziny i w sumie to trafo TS40 aż tak się nie nagrzało - można tak zostawić jak sądzę... następne projekty już na tapecie i gonią.
Co do pętli to będę się upierał; lepiej włączyć po korekcji. Zresztą jak zwykle są tu dwie szkoły: falenicka i otwocka, a która jest słuszniejsza tego nie rozstrzygniemy przed świętami ... Wielkiejnocy panowie
Co do pętli to będę się upierał; lepiej włączyć po korekcji. Zresztą jak zwykle są tu dwie szkoły: falenicka i otwocka, a która jest słuszniejsza tego nie rozstrzygniemy przed świętami ... Wielkiejnocy panowie

Wojtek SQ2KRZ
Fajny projekt
Widzę tu dużo rozwiązań, które sam stosuję i się sprawdzają
Ja dałem TS40 do PP na 2x6P1P i 3x6N2P i też w pierwszej chwili miałem wrażenie, że za bardzo się grzeje, ale potem jakby trochę przestał się grzać 
Co planujesz teraz?

Co planujesz teraz?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Następny w kolejce to 4xEL84/6P14P w układzie wg. Webera albo VOX-a:
https://taweber.powweb.com/store/kits_60b.htm
na pozyskanych chassis, obudowie i głośniku G12H-100.
Jak będzie mało to zrobi się 2xEL34
https://taweber.powweb.com/store/kits_60b.htm
na pozyskanych chassis, obudowie i głośniku G12H-100.
Jak będzie mało to zrobi się 2xEL34

Wojtek SQ2KRZ
A czy nie bedzie troche malo dolu ?
Z tego co wiem to wlasnie niskich brakuje przy malych trafo
Słusznie - ale we wątku mowa była o trafie sieciowym, zresztą jakiś TS50 na głośnikowca dobiore, powinno wystarczyć. Jak będzie obiecująco a dołu za mało (nie wierzę, ogrywałem tę budę z piecykiem z wątku) to da się lepsze trafo i już.Yassith pisze:A czy nie bedzie troche malo dolu ?
Wojtek SQ2KRZ
Kto powiedział, że głośnik NIE JEST ostatnim elementem?VacuumVoodoo pisze:Ostatni stopien ksztaltujacy brzmienie to glosnik.....Wincenty pisze:Nie do końca - pętla powinna być po stopniach kształtujących brzmieniewhwp pisze:[...]
Na powaznie, w petle wlaczasz rozne rzeczy zeby uzyskac wiecej mozliwosci ksztaltowania brzmienia, nie?
Akurat uwierzę, że ty nie rozumiesz o co mi chodzi

Profi "pętla" to amp -> głośnik -> mike -> często symulator kolumny -> efekty przestrzenne -> dodatkowy wzmacniacz mocy -> kolumna głośnikowa
Wystarczy spojrzeć na guitargeeka na zestawy....
___//--RS--\\___