Lustro prądowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Lustro prądowe
Zgłębiając zasadę działania lustra prądowego natknąłem się na dziwną zagwozdkę i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nią - wg wszystkich materiałów jakie posiadam lustro powinno dawać 99,6% prądu jaki ustawiamy a na załączonych obrazkach jak widać prąd rożni się prawie o 1mA
Co robię nie tak?

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Lustro prądowe
Katujesz tranzystory wysokim napięciem. Tranzystor nie jest idealny, napięcie kolektora tez oddziałuje na prąd kolektora. Zauważ, że prądy bazy obu tranzystorów są identyczne. Jak chcesz poprawić to lustro prądowe, to zrób z prawego tranzystora kaskodę - w szereg z prawym tranzystorem daj tranzystor o dużym wzmocnieniu (albo darlington) i ustaw mu na bazie jakieś 2V - nagle lustro będzie znacznie bardzie lustrzaneBeier pisze:Zgłębiając zasadę działania lustra prądowego natknąłem się na dziwną zagwozdkę i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nią - wg wszystkich materiałów jakie posiadam lustro powinno dawać 99,6% prądu jaki ustawiamy a na załączonych obrazkach jak widać prąd rożni się prawie o 1mACo robię nie tak?

Dzięki za radę, na pewno skorzystam
Udało mi się rozwiązać problem dając do emiterów rezystory 100R. Ciężko przestawić myślenie z lamp na tranzystory szczególnie jeżeli swoją przygodę z elektroniką zaczęło się właśnie od lamp 

Beier pisze:...Ciężko przestawić myślenie z lamp na tranzystory szczególnie jeżeli swoją przygodę z elektroniką zaczęło się właśnie od lamp

nie masz 50 lat zebys tak pisal!
Chodziło mi o to że lampa działa na zupełnie innej zasadzie niż bipolar - łatwiej jest z tranzystorami polowymi. Nigdy się nie uczyłem elektroniki a zacząłem właśnie od lamp - gdybym pewnie zaczął od polarnych to miałbym odwrotny problem. Nie ma się co obruszać od razu...macska pisze:Beier pisze:...Ciężko przestawić myślenie z lamp na tranzystory szczególnie jeżeli swoją przygodę z elektroniką zaczęło się właśnie od lampBeier
nie masz 50 lat zebys tak pisal!
Obruszac? nie mialem nic takiego na mysli, zapomnialem dodac na koncu zdania takiego emotikonkaBeier pisze:Nie ma się co obruszać od razu...

No to się nie zrozumieliśmymacska pisze:Obruszac? nie mialem nic takiego na mysli, zapomnialem dodac na koncu zdania takiego emotikonkaBeier pisze:Nie ma się co obruszać od razu...