Lustro prądowe

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Lustro prądowe

Post autor: Beier »

Zgłębiając zasadę działania lustra prądowego natknąłem się na dziwną zagwozdkę i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nią - wg wszystkich materiałów jakie posiadam lustro powinno dawać 99,6% prądu jaki ustawiamy a na załączonych obrazkach jak widać prąd rożni się prawie o 1mA :| Co robię nie tak?
Załączniki
zp1.jpg
zp2.JPG
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Lustro prądowe

Post autor: tszczesn »

Beier pisze:Zgłębiając zasadę działania lustra prądowego natknąłem się na dziwną zagwozdkę i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nią - wg wszystkich materiałów jakie posiadam lustro powinno dawać 99,6% prądu jaki ustawiamy a na załączonych obrazkach jak widać prąd rożni się prawie o 1mA :| Co robię nie tak?
Katujesz tranzystory wysokim napięciem. Tranzystor nie jest idealny, napięcie kolektora tez oddziałuje na prąd kolektora. Zauważ, że prądy bazy obu tranzystorów są identyczne. Jak chcesz poprawić to lustro prądowe, to zrób z prawego tranzystora kaskodę - w szereg z prawym tranzystorem daj tranzystor o dużym wzmocnieniu (albo darlington) i ustaw mu na bazie jakieś 2V - nagle lustro będzie znacznie bardzie lustrzane :)
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za radę, na pewno skorzystam :) Udało mi się rozwiązać problem dając do emiterów rezystory 100R. Ciężko przestawić myślenie z lamp na tranzystory szczególnie jeżeli swoją przygodę z elektroniką zaczęło się właśnie od lamp :(
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Beier pisze:...Ciężko przestawić myślenie z lamp na tranzystory szczególnie jeżeli swoją przygodę z elektroniką zaczęło się właśnie od lamp :(
:arrow: Beier
nie masz 50 lat zebys tak pisal!
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

macska pisze:
Beier pisze:...Ciężko przestawić myślenie z lamp na tranzystory szczególnie jeżeli swoją przygodę z elektroniką zaczęło się właśnie od lamp :(
:arrow: Beier
nie masz 50 lat zebys tak pisal!
Chodziło mi o to że lampa działa na zupełnie innej zasadzie niż bipolar - łatwiej jest z tranzystorami polowymi. Nigdy się nie uczyłem elektroniki a zacząłem właśnie od lamp - gdybym pewnie zaczął od polarnych to miałbym odwrotny problem. Nie ma się co obruszać od razu...
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Beier pisze:Nie ma się co obruszać od razu...
Obruszac? nie mialem nic takiego na mysli, zapomnialem dodac na koncu zdania takiego emotikonka :D
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

macska pisze:
Beier pisze:Nie ma się co obruszać od razu...
Obruszac? nie mialem nic takiego na mysli, zapomnialem dodac na koncu zdania takiego emotikonka :D
No to się nie zrozumieliśmy :wink:
ODPOWIEDZ