Chwalę się
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Chwalę się
Witam
Wzbogaciłem sie dzisiaj o nowe nabytki. Szczerze mówiąc identyfikuję tylko jedno radyjko, a reszta to dla mnie zagadka.
Pierwszy (wydawało mi się, że to Pionier U3, ale przecież Pionier nie miał wskaźnika)
Wzbogaciłem sie dzisiaj o nowe nabytki. Szczerze mówiąc identyfikuję tylko jedno radyjko, a reszta to dla mnie zagadka.
Pierwszy (wydawało mi się, że to Pionier U3, ale przecież Pionier nie miał wskaźnika)
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Chwalę się
Pierwsze to pionier typ mazur, troszkę przerobiony. Oczko wygląda na nieroyginalne.
Drugi to pionier 1616
Trzecie to chyba rożyna
Drugi to pionier 1616
Trzecie to chyba rożyna
Ostatnio zmieniony wt, 11 listopada 2008, 17:23 przez Michał_B, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Wielkie dzięki! Na pierwszym Pionierze bym się wyłożył przez wskaźnik. W drugim Pionierze skrzynka jest w stanie tragicznym - rozklejona, zaatakowana przez skorki, z powypalaną politurą - chyba pójdzie na dawcę organów.
Rozyna jest w stanie średnim buda jest cała, ale politury nie ma.
Wszystkie mają braki w lampach i nie wiem, jak jest z resztą - trzeba będzie pomału je rozkładać.
Rozyna jest w stanie średnim buda jest cała, ale politury nie ma.
Wszystkie mają braki w lampach i nie wiem, jak jest z resztą - trzeba będzie pomału je rozkładać.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Lampy akurat są dość drogie. Może jakiś z forumowiczów ci pomoże?
Stan nie jest taki zły. Poprostu wymaga to pracy. Ten pierwszy pionierek jest ładny.
Stan nie jest taki zły. Poprostu wymaga to pracy. Ten pierwszy pionierek jest ładny.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Co Ty piszesz Bobek?! Jeśli lampa kosztuje powyżej 30zł to dopiero może oznaczać że jest droga! Nie wybijaj kolegi z chęci odbudowania radyjek.
Pierwsze radyjko to Mazur, ktoś sobie dołożył oczko, nie jest to oryginał. Lampy proste do zdobycia i tanie póki co (2xECH21, EBL21, AZ1).
Drugie radio to Pionier 6161, faktycznie obudowa do wywalenia ale kupić taką można na Allegro dość często, mam takiego, warto się pobawić w celu sprawdzenia się, widać że brakuje dwóch lamp UCH21, nie są drogie.
Trzecie radyjko to Rozynka, lampy dostępne jako śmieciowe, wszędzie (jedynie ECL82 może szarpnąć bo pełno młodocianych "ałdiofilów" je kupuje i zarzyna w ekstra wzmacniaczach przez co nie są tanie jak na tego typu lampy...), obudowa cała, do odnowienia małym nakładem pracy.
Ostatnie to czeski Talizman, gałek ni ma, będzie problem, jakbyś rozbierał to zaklepuję skalę
Pozdrawiam, Marcin.
Pierwsze radyjko to Mazur, ktoś sobie dołożył oczko, nie jest to oryginał. Lampy proste do zdobycia i tanie póki co (2xECH21, EBL21, AZ1).
Drugie radio to Pionier 6161, faktycznie obudowa do wywalenia ale kupić taką można na Allegro dość często, mam takiego, warto się pobawić w celu sprawdzenia się, widać że brakuje dwóch lamp UCH21, nie są drogie.
Trzecie radyjko to Rozynka, lampy dostępne jako śmieciowe, wszędzie (jedynie ECL82 może szarpnąć bo pełno młodocianych "ałdiofilów" je kupuje i zarzyna w ekstra wzmacniaczach przez co nie są tanie jak na tego typu lampy...), obudowa cała, do odnowienia małym nakładem pracy.
Ostatnie to czeski Talizman, gałek ni ma, będzie problem, jakbyś rozbierał to zaklepuję skalę

Pozdrawiam, Marcin.
Ostatnio zmieniony śr, 12 listopada 2008, 13:19 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Bardziej chodziło, że lampy UBL i UYN są dość drogie na allegro. Lampy z serii E i te od rożyny to już mniejszy koszt.
Co do lamp - nie ma problemu trochu lamp mam w swojej kolekcji a nawet jednorazowy wydatek na lampę rzędu 50 zł to nie jest jeszcze tragedia.
Jeżeli chodzi o skalę - jeżeli jestes zainteresowany, to może uda mi się zrobić kopię. Jakby co, to daj znać.
Jeżeli chodzi o skalę - jeżeli jestes zainteresowany, to może uda mi się zrobić kopię. Jakby co, to daj znać.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Jakbyś mógł ją dobrze zeskanować lub równo sfotografować to było by genialnie, resztą zajmę się w Autokadzieterminux pisze:Jeżeli chodzi o skalę - jeżeli jestes zainteresowany, to może uda mi się zrobić kopię. Jakby co, to daj znać.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Da się zrobić. W niedzielę postaram się ją zeskanować to Ci podeślę.marcin_oizo pisze: Jakbyś mógł ją dobrze zeskanować lub równo sfotografować to było by genialnie, resztą zajmę się w Autokadzie