Zasilacz dc/dc na lampie.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

obi one kenobi
20...24 posty
20...24 posty

Zasilacz dc/dc na lampie.

Post autor: obi one kenobi »

Witam.

Mam pomysł, żeby zbudować zasilacz impulsowy przy użyciu pentody mocy zamiast MOSFETa mocy, tylko nie wiem jakie jest napięcie na pentodzie przy maksymalnym prądzie anodowym i jak się to napięcie zmienia wraz ze wzrostem prądu anodowego?

Chcę zbudować przetwornicę obniżającą typu buck i zastanawiam się czy pentoda mocy może być użyta?

Proszę o odpowiedź.

Dziękuję

Łukasz Kiełbowicz
"There is still hope..." -- Lord of the Rings
traxman

Re: Zasilacz dc/dc na lampie.

Post autor: traxman »

To przeczy samo sobie, zasilacz impulsowy jest synonimem sprawności, pentoda raczej nie.
Ten zasilacz to ma jakieś parametry np.: Uwe 800V, Uwy 400V, Iwy=25mA?
Bo raczej ciężko będzie zrobić Uwe=3,3V, Uwy 0.8V, Iwy=20A.
obi one kenobi
20...24 posty
20...24 posty

Witam.

Napięcie wejściowe 325V, napięcie wyjściowe 48V prąd wyjściowy 1A (czyli raczej pentoda dużej mocy).

Docelowo chcę zbudować zasilacz na duże napięcie wejściowe na przykład 15kV i dużą moc przenoszoną, gdzie nie będzie przeszkodą moc grzania katody na poziomie stu wat, ale to marzenia...

Chodzi mi o duże napięcia powyżej 1kV, gdzie MOSFETy nie wyrabiają a lampy się dopiero rozkręcają, ale na początek chcę spróbować z wyprostowanym napięciem sieciowym.

Tylko jak zmienia się napięcie anoda - katoda pentody mocy przy napięciu siatkowym zero V podłączona do dławika mocy, gdzie na w pierwszym okresie prąd nie płynie a potem narasta liniowo do pewnej wartości, zaś w drugim okresie lampa jest nagle wyłączana...

Czy pentoda zachowuje się jak tranzystor bipolarny ze stałym spadkiem napięcia kolektor - emiter podczas otwarcia prawie nie zależnym od prądu kolektora, czy też zachowuje się jak MOSFET, gdzie podczas otwarcia mamy rezystancję dren - źródło i spadek napięcia liniowo zależy od prądu drenu...

Jak duże będzie napięcie anoda - katoda pentody mocy przy prądzie około 1A(mniejszego oczywiście od maksymalnej wartości prądu anodowego danej lampy)?

Jaki typ lampy proponujecie?

Proszę o pomoc.

Dziękuję

Łukasz Kiełbowicz
traxman

Lampy nadawcze, odpowiednie spadki odczytasz z charakterystyk i parametrów wewnętrznych lampy.
Do 1.5kV bezproblemowo można kupić MOSFETY lub IGBT o prądach do kilkudziesięciu amper więc może lepiej tędy. Np. IFFP450 STW18NK90 kosztują parę PLN, do tego sterownik przetwornicy, dławik i po sprawie.
Czy Ty chcesz ładować akumulatory z sieci?
obi one kenobi
20...24 posty
20...24 posty

Witam.

Na początek chciałem spróbować z przetwornicą buck, ale docelowo chcę zrobić przetwornicę push-pull i wtedy może przetestuję ładowanie akumulatora 48V, tylko się zastanawiałem czy przy dużych mocach rzędu kilku kW i napięciu pracy 1kV lepsze są nadal MOSFETy oraz IGBT, czy już lepiej użyć lampy nadawczej?

Pozdrawiam.

Łukasz Kiełbowicz
traxman

Powiem Ci tyle, na co dzień obsługuję różne elektroniczne dziadostwa min falowniki - 100kW to nie problem na dzisiejszych tranzystorach i to na dodatek w miarę tanio.
PP na lampach do ładowania akumulatorów będzie bardzo trudny. A do ładowania baterii akumulatorów najłatwiej jest stosować przetwornicę impulsową np PSS30 firmy Convertronic, u mnie ładuje baterię stacyjną 240VDC i może to robić prądem do 10A więc ma sporą moc (są też dostępnewersje na inne typowe akumulatorowe napięcia). A na twoim miejscu to pogrzebałbym w śmieciach za 5szt zasilaczy z PC połączył je szeregowo - masz wtedy 48V+5V/8A idealne do ładowania baterii.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

1-spadek Uak-przy dowolnym prądzie -będzie na zagięciu char. Ia/Ua -dla Us=0 -tak ok. 30-40V.
co przy Ia=1A da moc tracona 30-40W razy wsp. wypełnienia ciągu imp./0,1-0,8/ ...napięcie klucza nasyconego.
2-chyba trzeba wrócić do wyrobów z rtęcią /lampowych/.
3- zastosowac energoelektronikę półprzewodników mocy .
_idu

Post autor: _idu »

Chyba na tym forum ktoś kiedyś zapodał linka do info i schematy mikrominiaturowego odbiornika na lampach subminiaturowych. Przetwornica była na jakimś gazowanym tyratronie.
Odbiorniczek mieścił się chyba w obudowie a'la długopis/pióro
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:Chyba na tym forum ktoś kiedyś zapodał linka do info i schematy mikrominiaturowego odbiornika na lampach subminiaturowych. Przetwornica była na jakimś gazowanym tyratronie.
Odbiorniczek mieścił się chyba w obudowie a'la długopis/pióro
Lepiej. Przetwornica była heterodyną, zrobiona na lampie z siatką przeciwładunkową, całość AFAIR zasilane z 3V.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

A jaką pojemosc ma ten 48V akumulator?
obi one kenobi
20...24 posty
20...24 posty

Witam.

Akumulator ma 200Ah, więc prąd ładowania wynosi 20A, czyli dla napięcia 48V potrzeba 1kW na wyjściu.
traxman

Jeżeli urządzenie nie jest przenośne i rozłączane od zasilania to odważyłbym się zrobić przetwornicę obniżającą prosto z sieci.
ODPOWIEDZ