Szabrowanie schaberplatzu

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

kk84

Szabrowanie schaberplatzu

Post autor: kk84 »

Witam.

Dziś postanowiłem odwiedzić Łódzki oddział forum Trioda. Wspólnie z kolegami OTLamp i Vault Dweller wyruszyliśmy jak jeden mąż na poszukiwania "łupów" na stadion ŁKS`u :):).

Otóż dziś był chyba komplet sprzedających łącznie z p. Romkiem, który jak sie okazało nie posiadał tego typu lamp po jaki przyjechałem. Mówi sie trudno. Ale to nie to co wolumen, i za chwile stałem sie posiadaczem 12 sztuk 6N1P - EB, 10 sztuk 6N6P, 10 podstawek Octal ceramicznych szkliwionych. Niestety już na pare sztuk EM-84 nie starczyło kasy :cry: :cry: . Nie wspomne o kondensatorach stworzonych wprost do wzmaków lampowych, pojemności zaczynały sie o "mizernego" 1000uF/350V, a kończyły na ............... 5900uF/400V :|:|. I znowu brak gotówki. Apropos, widzieliśmy z Łukaszem kondensatory które panowie Sz. oferują po astronomicznie wysokiej sumie (tak, te co faworyzują parzyste harmoniczne :) ). Oczywiście były to te same Aerovox.

Potem wizyta u kolegi OTLamp`a, pogadanka oczywiście na tematy ściśle i czysto lampowe :) i biegiem na dworzec.

Zadowolony z podboju Łodzi i tamtejszej giełdy, obiecałem sobie, że ja tam jeszcze wróce :twisted: :twisted: .
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Też fajnie było... Sprzedałem oprawki od żarówek i nadmiarówki S301 C20 i C25, kupiłem trafa międzystopniowe (przydadzą się do symetryzacji połączeń), pokręciłem się troszeczkę- a potem poszedłem. Chociaż tramwaj 8 czmychnął mi spod nosa, powiedziałem sobie "shit happens" ;) i wypuściłem się na Kopernika. Przy okazji wpadłem do Asstonexu (sklep muzyczny gdzie pracuje kol. Ptaszyna), a później do tzw. Galerii Staroci. Mają tam dobrze zachowane radia lampowe, kupiłem tam też AZ1 którą opisałem w innym wątku (w "Lampach elekjtronowych"). Jednym słowem fajnie było. Teraz pakuję AZtkę do wzmacniacza- zamiast trochę "groźnej" 6.Д22C która ma katodę na górze lampy i może kopnąć (jeśli oczywiście nie ma kapturka- a o ten u mnie bardzo trudno).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Vault_Dweller pisze: a później do tzw. Galerii Staroci. Mają tam dobrze zachowane radia lampowe
A co to są te radia lampowe? Jaka marka i model?
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Głównie produkcja powojenna chociaż często trafiają się odbiorniki przedwojenne
(osobiście widziałem Imperial Stassfurt J60WK, Telefunken Condor i (chyba) Magnat. Aktualnie nie wiem co tam mają (stan sprzed dwóch- trzech miesięcy).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

komar pisze:Głównie produkcja powojenna chociaż często trafiają się odbiorniki przedwojenne
(osobiście widziałem Imperial Stassfurt J60WK, Telefunken Condor i (chyba) Magnat. Aktualnie nie wiem co tam mają (stan sprzed dwóch- trzech miesięcy).
W jakim stanie jest ten Magnat? Interesuje mnie głównie skala, gałki i tylna ścianka, reszty może nie mieć.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Był w świetnym stanie wizualnym, był kompletny ale niesprawny.
Nie wiem czy to radio nie zostało sprzedane (dawno mnie tam nie było).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

komar pisze:Był w świetnym stanie wizualnym, był kompletny ale niesprawny.
Nie wiem czy to radio nie zostało sprzedane (dawno mnie tam nie było).
Jakbyś się dowiedział czy jest, za ile i ewentualnie kupił dla mnie (przekażę ci pieniądze przelewem) to byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Niestety "Magnata" już nie ma, jest tylko "Condor".
vec
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: vec »

Witam,
zdradzicie tajemnicę gdzie jest ta tzw. "galeria staroci"
pozdrawiam
vec
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Na ulicy Kopernika numer chyba 24 (przy lecznicy dla zwierząt).
ODPOWIEDZ