"Zakłócenia sieciowe"

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

"Zakłócenia sieciowe"

Post autor: fresostrowiec »

Mój kolega ma problem z jego sprzętem grającym a raczej z jego zasilaniem.
konfiguracja jest taka: z karty muzycznej komputera podaje sygnał cyfrowy do amplitunera Yamahy, całość jest podłączone do sieci przez UPS'a i listwę z filtrem sieciowym a pomimo to podczas włączania oświetlenia (jarzeniówek), lodówki czy czegokolwiek innego o większym poborze mocy amplituner przerywa dekodowanie sygnału
a dodam że przy połączeniu amplitunera z komputera łączem analogowym problemu takiego nie ma...
wie ktoś co można by z tym zrobić??
traxman

Re: "Zakłócenia sieciowe"

Post autor: traxman »

Na wstępie zasil to wszystko z jednego przedłużacza.
Z tego co piszesz wynika tylko to, że sprzęty nie spełniają EMC lub instalacja zasilająca jest więcej niż kiepska. Jest tylko pytanie na czym bardziej Koledze zależy: świetle czy dźwięku :) .
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

komputer i amplituner jest podłączony pod tą samą listwę
instalacja jest nowa - ale napięci wieczorem przysiada do 205 -210V (akademik uczelni technicznej :lol: )
gdyby te przerwy były tylko od sprzętu w naszym pokoju to pół biedy ale ten amplituner zbiera chyba wszystko z kilku pokoi podłączonych pod ten sam bezpiecznik w rozdzielnicy piętra - no i to jest wkurzające jak ogląda się jakiś film i co 5 minut słyszy się takie przerwy...
instalacji nie wyminie i raczej nie mam co liczyć że koledzy z sąsiednich pokojów przestana korzystać z elektryczności więc może jest jakiś sposób na ominięcie tego??
tylko nie jakieś magiczne podstawki... :lol:
traxman

Porządny dwustopniowy filtr symetryczny na sieci zasilającej. Można wykorzystać gotowy moduł, lub poskładać z elementów. Dla zabezpieczenia przepięciowego warto dorzucić warystor na 250V pomiędzy wszystkimi przewodami.
Filtr w listwie zasilającej jest nieskuteczny, ponieważ jest projektowany na 10-16A obciążenia co przy cięciu kosztów wymusza niewielkie wartości indukcyjności w filtrze, projektując na 1-2A można znacząco zwiększyć indukcyjność co poprawi działanie filtru.
Z gotowców polecam Schaffner'a.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

próbowałem już z dodatkowym filtrem CLC (C1=15n; L=1,8m; C2=2,2n) mało to pomogło...
więc do jakiej wartości mogę zwiększyć indukcyjność jeżeli amplituner pobiera maksymalnie 1,3A?? (mała doświadczenia mam w projektowanie filtrów sieciowych...)
traxman

Znajdź największą jaką możesz kupić na 2A.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Posiadam gotowy filtr o parametrach
0,2uF - 2x 16mH - 1mOhm - 2x 0,27mH - 2x4,7nf - 0,47uF.
na 2,5A. symbol to FN 680-2,5/06

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

zrobiłem fitr 2*0,47uF 2*18mH 2*0,47uF ale i to mało pomogło, dopiero zmiana UPSa na inny dała "słyszalne" rezultaty
ODPOWIEDZ