Cóż, nic na to nie poradzę, że Ci się coś wydaje...Naked_Raygun pisze:Mnie się wydawało zawsze, ze symetryzację robi się przed lampami a nie za nimi
Czas na praktykę - każda pomoc mile widziana
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Czas na praktykę - każda pomoc mile widziana
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Na 99% wygląda na 6A właśnie. Identyczny był też w Bognerze Ecstasy, a tam jest 6xECC83, tylko żarzone wszystkie 12V.painlust pisze:Na tym załaczniku jest co prawda mostek scalony, ale nie mam pojęcia ile może mieć amper...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Naked_Raygun
- 100...124 posty
a pięć?painlust pisze:Co za problem zamiast jednej triody podłaczyć 3 czy cztery. Tylko kondzioł 6800uF daje przy podstawce pierwszej lampy hi-gaina.

Dlaczego akuratnie przy podstawce?? Mniejsza droga, czy jak?? Tak z ciekawości pytam.
painlust pisze:a ja zawsze dawałem jakieś przypadkowe diody i ciągnęły mi trzy 6N2P bez żadnego problemu... Na tym załaczniku jest co prawda mostek scalony, ale nie mam pojęcia ile może mieć amper...

Ten mostek to na oko moze miec tak z 6-8A

Nic dziwnego ze sie nie grzeje za bardzo.
ale żeby było śmiesznie to dałem tam mostek który znalazłem w szpargałach. Kompletnie nie zastanawiałem się nad jego wydajnością. Chyba miałem fart, że nie jest 2A czy jeszcze mniejszy.Marvel pisze:Na 99% wygląda na 6A właśnie. Identyczny był też w Bognerze Ecstasy, a tam jest 6xECC83, tylko żarzone wszystkie 12V.painlust pisze:Na tym załaczniku jest co prawda mostek scalony, ale nie mam pojęcia ile może mieć amper...
Jeśli hi-gain jest SE (tak jak w tym wypadku) i wszystkie lampy żarzone są z jednego uzwojenia to lampa mocy, w tym wypadku jest to ECL86, gdzie trioda robi za wtórnik katodowy, jest żarzona napięciem zmiennym, kompletnie niesymetryzowanym. Sprawdziłem doświadczalnie, że to nic nie daje. Jak nie daje to po co marnować rezystory na symetryzacje. Za to w PP preferuje oddzielne uzwojenia żarzenia dla końcówki i dla preampu. Jest mi wszystko jedno z którego uzwojenia będzie żarzony inwerter. Duże prawdopodobieństwo, że będzie żarzony razem z końcówką zmiennym bo ja zawsze inwerter daje w jednej linii z lampami końcowymi.Naked_Raygun pisze:a pięć?painlust pisze:Co za problem zamiast jednej triody podłaczyć 3 czy cztery. Tylko kondzioł 6800uF daje przy podstawce pierwszej lampy hi-gaina.Lampę w inwerterze też stałym czy na inwerter nie ma już takiego wpływu.
Dlaczego akuratnie przy podstawce?? Mniejsza droga, czy jak?? Tak z ciekawości pytam.
Co do drugiego pytania to ten kondzioł ma być przy podstawce lampy wejściowej. Poczytaj u Toma.
ECL/PCL86 dobrze połączyć z masa 4 (żarzenia) tak zalecają niektóre noty katalogowe, a ja grzecznie się stosuje i nie miałem problemów z przydźwiękiem.