Jakie przewody ??

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Jakie przewody ??

Post autor: Naked_Raygun »

Nie wiem czy taki temat był już omawiany, czy może jest to zbyt proste aby o tym pisać ale wydaje mi się, że byłoby fajnie się podzielić wiedzą na temat używanych, przez Was przewodów, przy budowie wzmacniaczy.
Chodzi mi np. jakiego typu przewody dać najlepiej w obwodach żarzenia, anodowych, na masę itp.
Np. tu i tu lity rdzeń a tu siaki i owaki :)

W żadnym wypadku nie chodzi mi o aspekt audiofilski i izolacje z materiałów pierwotnie przeznaczonych do zastępowania tętnic ludzkich itp. :mrgreen:

Jeżeli uznacie wątek za kiepski pomysł - proszę o usunięcie.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Jakie przewody ??

Post autor: fugasi »

Ja wszystkie połączenia prowadzę litym drutem miedzianym 0,5mm, bo nie lubię jak mi coś po chassis robi dzyndzy-lyndzy.
Jedynie przewody żarzeniowe są w postaci linki 1.5mm (LGY).
I to wszystko na ten temat. 8)
_
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Ja ostatnio kupiłem sobie w castoramie taki zwykły drut do instalacji 1mm i 1,5mm bo to fakt, łatwiej i sensowniej ułożyć na żarzenie chcę dać przewody ze starych sieciówek z demontażu. Zastanawia mnie np. czy przy litym rdzeniu nie ma większego prawdopodobieństwa zjawisk ubocznych, nie wiem, hmm... np. przydźwięk lub na odwrót.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Naked_Raygun pisze:Zastanawia mnie np. czy przy litym rdzeniu nie ma większego prawdopodobieństwa zjawisk ubocznych, nie wiem, hmm... np. przydźwięk lub na odwrót.
Pierwsze słyszę o takim koncepcie. :)
Jedynie czułe obwody np. doprowadzenia siatek mogą wymagać ekranowania (to jeżeli chodzi o wariant "na odwrót"). U mnie nawet one nie, ale zastrzegam że ja nie tykam się gitarowych hi-gainów czy przedwzmacniaczy mikrofonowych.
Z mojej (niewielkiej) praktyki wynika że, pomijając inne ważne czynniki niezwiązane z kabelkami, skręcenie przewodów żarzenia i prowadzenie ich z dala od przewodów siatkowych i anodowych gwarantuje brak przydźwięku.

Acha nie wspomniałem jeszcze o szynie masy. Używam 2,5mm drutu wyprutego z kabla YDYp który samodzielnie cynuję żeby nie śniedział.
_
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Ja uwielbiam przewody z zasilaczy komputerowych 8)
Jako twardego przewodnika używam srebrzanki. Na przykład do montażu w PCB podstawki rimlock przeznaczonej do chassis.
W małych prototypach najczęściej stosuję pojedyncze żyły z kabli telefonicznych - bardzo podobne do tych ze skrętki komputerowej, ale mają ładniejsze kolory.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Zastanawiam się nad użyciem do żarzenia, przewodów z miedzi srebrzonej w izolacji kynarowej, gdzieś mnie się szpulka wala po mieszkaniu
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Taki przewód powinien być dobry do tego celu.

Do małych mocy używam przewodów litych miedzianych ocynowanych. Przewody te mają średnicę zbliżoną do przewodów telefonicznych.
Ratujmy stare tranzystory!
ODPOWIEDZ