Czas na praktykę - każda pomoc mile widziana
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Naked_Raygun
- 100...124 posty
Czas na praktykę - każda pomoc mile widziana
Przymierzam się do poskładania powiedzmy, że kopii SLO100, jednakże nie do końca, w tym wypadku będzie ok. 150W.
Mam nadzieję, że mogę (jak dotychczas) liczyć na pomoc z Waszej strony - drodzy Forumowicze.
Na każdym kolejnym etapie składania zapewne będę miał do Was kilka pytań, tak więc do dzieła.
Co sądzicie o rozmieszczeniu elementów na chassis (zdjęcia poniżej)? Od lewej - transformator wyjściowy, dławik, tr. zasilający (dodatkowy), tr. zasilający (główny).
Przyszedł mi do głowy pomysł żeby odseparować od siebie poszczególne elementy na chassis (lampy, dławik, trafa), przy użyciu blachy perforowanej (ALU, 1mm) jak na zdjęciu. Czy do ekranowania elementów taki typ blachy się nadaje??
Pozdrawiam
Piotr
Mam nadzieję, że mogę (jak dotychczas) liczyć na pomoc z Waszej strony - drodzy Forumowicze.
Na każdym kolejnym etapie składania zapewne będę miał do Was kilka pytań, tak więc do dzieła.
Co sądzicie o rozmieszczeniu elementów na chassis (zdjęcia poniżej)? Od lewej - transformator wyjściowy, dławik, tr. zasilający (dodatkowy), tr. zasilający (główny).
Przyszedł mi do głowy pomysł żeby odseparować od siebie poszczególne elementy na chassis (lampy, dławik, trafa), przy użyciu blachy perforowanej (ALU, 1mm) jak na zdjęciu. Czy do ekranowania elementów taki typ blachy się nadaje??
Pozdrawiam
Piotr
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Czas na praktykę - każda pomoc mile widziana
W przypadku takiego smoka rozłożenie masy nie jest bez znaczenia, dlatego wybrane przez Ciebie rozmieszczenie wydaje się być optymalne (i wcale nie nowatorskie
).
Co prawda przy takich odległościach nie ma to większego znaczenia, ale mam nadzieję, że jesteś świadomy, iż przy ułożeniu jak na zdjęciu główny TS i TG mają równoległe osie magnetyczne, podobnie jak mały TS z dławikiem. To już lepiej położyć je na płasko, żeby było wygodnie zamontować. Takie nic-nie-dające-pseudo-obracanie trochę trąci piaskownicą
Ekranowanie taką blaszką wiele nie da. Kubki na lampach za to mogą okazać się niezastąpione.

Co prawda przy takich odległościach nie ma to większego znaczenia, ale mam nadzieję, że jesteś świadomy, iż przy ułożeniu jak na zdjęciu główny TS i TG mają równoległe osie magnetyczne, podobnie jak mały TS z dławikiem. To już lepiej położyć je na płasko, żeby było wygodnie zamontować. Takie nic-nie-dające-pseudo-obracanie trochę trąci piaskownicą

Ekranowanie taką blaszką wiele nie da. Kubki na lampach za to mogą okazać się niezastąpione.
widzę, że nie masz świadomości na co się porywasz...
Ja bym jednak poszukał większego chassis, troszkę szerszego, bo widzę ze wszystko tam na styk będzie, układ elementów jak w soldano czy mesach wiec sprawdzony. Pozostaje życzyć powodzenia, nie widziałem jeszcze tu na forum tak mocnej konstrukcji, robisz dokładną kopie SLO czy jakieś modyfikacje będziesz wprowadzać ? Bo pewnie będziesz chciał użyć gotowej płytki która krąży po necie
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Witam serdecznie po dłuższej nieobecności
Nie ma sensu wyważać otwartych drzwi - na http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/ masz gotowe PCB i chassis - co najważniejsze działające i sprawdzone przez wiele osób.
Płytki wyglądają na kopię oryginalnych, w porównaniu z "rozbieranymi" zdjęciami SLO100.
Pozdrawiam!

Nie ma sensu wyważać otwartych drzwi - na http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/ masz gotowe PCB i chassis - co najważniejsze działające i sprawdzone przez wiele osób.
Płytki wyglądają na kopię oryginalnych, w porównaniu z "rozbieranymi" zdjęciami SLO100.
Pozdrawiam!
- Naked_Raygun
- 100...124 posty
Piotrze!Piotr pisze:W przypadku takiego smoka rozłożenie masy nie jest bez znaczenia, dlatego wybrane przez Ciebie rozmieszczenie wydaje się być optymalne (i wcale nie nowatorskie).
Nie staram się nic nowatorskiego wymyśleć

Jeżeli chodzi o blaszki perforowane, tak sobie pomyślałem że można spróbować, nie zaszkodzi. W wielu starych konstrukcjach gitarowych były stosowane zwykłe blachy w sczególności przy lampach mocy, jak chociażby we wzmaku z którego mam trafa. Perforowane ze względu na chłodzenie, zawsze to jakiś przewiew.
- Naked_Raygun
- 100...124 posty
Mam świadomość... Nie wyjdzie trudno, ale nie zakładam takiej opcji:)painlust pisze:widzę, że nie masz świadomości na co się porywasz...
Rok temu nie odwiodłeś mnie od tego pomysłu, gdy dopiero zaczynałem rozważania teoretyczne, w tym też Ci się nie uda:) A im bardziej ktoś mi wmawia, że za trudne, nie uda się itp. tym bardziej się nakręcam.
Reasumując!
Jeżeli chciałbyś mi pomóc, będę wdzięczny, jeżeli nie - to daruj sobie, bo to i tak do niczego nie prowadzi.
- Naked_Raygun
- 100...124 posty
Jeżeli chodzi o chassis - tak jak w odpowiedzi do Piotra.Wicker pisze:Ja bym jednak poszukał większego chassis, troszkę szerszego, bo widzę ze wszystko tam na styk będzie, układ elementów jak w soldano czy mesach wiec sprawdzony. Pozostaje życzyć powodzenia, nie widziałem jeszcze tu na forum tak mocnej konstrukcji, robisz dokładną kopie SLO czy jakieś modyfikacje będziesz wprowadzać ? Bo pewnie będziesz chciał użyć gotowej płytki która krąży po necie
Pewne modyfikacje będą wynikać chociażby z faktu, że mam trafa do 150W wzmaka. Żarzenie preampu będzie stałym, bias z osobnego uzwojenia, przełączanie kanałów na H11F1 ale płytka przystosowana również do przekaźników (tak na wszelki wypadek). Z przodu choinka na ledach i będzie dyskoteka

Trochę się obawiam że te led-y będą siały cosik nieco, tym bardziej, że pod potencjometrami.
- Naked_Raygun
- 100...124 posty
popiol17 pisze:Witam serdecznie po dłuższej nieobecności![]()
Pozdrawiam!
Na "sloclone" siedzę od jakiegoś czasu i czytuję poczynania wszystkich slo-amatorów. Płytki nie są dokładną kopią, zawierają trochę modyfikacji i różnych wariacji w tym temacie, z niektórych modów zrezygnowałem. Obydwie płytki rozrysowałem w "orzełku" według tych ze sloclone, jednakże z przystosowaniem do elementów które posiadam co również w pewien sposób pozwoliło mi zmniejszyć PCB chociażby ze względu na użycie zwykłych elektrolitów a nie osiowych.
sama końcówka nie ma aż tylu elementów, więc oryginalną płytkę trzeba będzie przerobić tylko w niewielkim stopniu, co do przełączania kanałów, zrób se przełącznik clean/crunch na footswichu, bo tego mi brakuje w oryginalnym soldano. Bardziej jednak ciekawi mnie jak ta cała konstrukcja będzie się grzać, np po 2h grania : O lepiej żeby obudowa była dość duża i przewiewna. Planujesz przełącznik redukcji mocy ? Czy cały czas na 150W ? No i ostatnia sprawa to problemem będzie dorwanie 6 sparowanych lamp.
Mam nadzieje że nie chcesz na tym grać w domu ? : )
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Naked_Raygun pisze:Mam świadomość... Nie wyjdzie trudno, ale nie zakładam takiej opcji:)painlust pisze:widzę, że nie masz świadomości na co się porywasz...
Rok temu nie odwiodłeś mnie od tego pomysłu, gdy dopiero zaczynałem rozważania teoretyczne, w tym też Ci się nie uda:) A im bardziej ktoś mi wmawia, że za trudne, nie uda się itp. tym bardziej się nakręcam.
Reasumując!
Jeżeli chciałbyś mi pomóc, będę wdzięczny, jeżeli nie - to daruj sobie, bo to i tak do niczego nie prowadzi.
Trzeba pamiętać, że ja jestem niepoprawnym pesymistą, czyli dokładnie kimś odwrotnym do Ciebie. Jak widać jesteś niepoprawnym optymistą. Żaden z nas niestety nie jest realistą... a może szkodza.
- Naked_Raygun
- 100...124 posty
Raczej nie będę korzystał z trybu crunch na tyle żeby montować w footswitch a przełącznik pod nogę chcę duży - pojedynczy, ponieważ to duża wygoda:)Wicker pisze:sama końcówka nie ma aż tylu elementów, więc oryginalną płytkę trzeba będzie przerobić tylko w niewielkim stopniu, co do przełączania kanałów, zrób se przełącznik clean/crunch na footswichu, bo tego mi brakuje w oryginalnym soldano. Bardziej jednak ciekawi mnie jak ta cała konstrukcja będzie się grzać, np po 2h grania : O lepiej żeby obudowa była dość duża i przewiewna. Planujesz przełącznik redukcji mocy ? Czy cały czas na 150W ? No i ostatnia sprawa to problemem będzie dorwanie 6 sparowanych lamp.
Grzać zapewne będzie się i to nieźle, na tyle ile będę mógł, postaram się zrobić trochę dziurek w obudowie itp.
Raczej redukcji mocy nie będę robił, zastanawiam się tylko czy da rade na nim pograć na próbie, na 100W nie miałem nigdy problemów. Wzmak robię głównie z zastosowaniem koncertowym, gdyż często i tak wszystko idzie z tyłów. Plan mam na dwie paki, po dwa głosniki (12" i 10" na każdą). Jako, że gram w trzyosobowym składzie, na jedną gitarę, jest to o tyle fajna opcja, że można rozstawić dwie paczki po dwóch stronach sceny, lub jedną na drugiej. W transporcie też jest o wiele wygodniej.
Jeżeli chodzi o lampy to chcę zrobić osobną sekcję bias-u dla kazdej z lamp lub dwie sekcje na trzy, ewentualnie trzy sekcje na dwie EL-ki, ale o tym za jakiś czas

- Naked_Raygun
- 100...124 posty
Fakt jestem cholernym optymistą i wyznaję zasadę "jak się chce, to się psu..."painlust pisze:Naked_Raygun pisze:Mam świadomość... Nie wyjdzie trudno, ale nie zakładam takiej opcji:)painlust pisze:widzę, że nie masz świadomości na co się porywasz...
Reasumując!
Trzeba pamiętać, że ja jestem niepoprawnym pesymistą, czyli dokładnie kimś odwrotnym do Ciebie. Jak widać jesteś niepoprawnym optymistą. Żaden z nas niestety nie jest realistą... a może szkodza.

Witam
Już Piotr zwrócił Ci uwagę na trafa, a ja ponowię, dwa środkowe trafo/dławiki (bo nie znam ich funkcji) mają równoległe osie. Takie obrócenie jak u Ciebie nic nie daje.
Blacha aluminiowa a tym bardziej perforowana, zaekranuje i owszem, ale ale od wcz, a nie od zakłuceń w pasmie akustycznym. Tu lepiej sprawdza się blacha stalowa.
Co do wentylacji, to przy takiej mocy grzejnej, pomyśl raczej o wentylatorze, ale takim na 220V a nie z komputera, te lubią mocno siać od układu komutacji uzwojeń.
Parowania lamp nic nie zastąpi, taki indywidualny bias to tylko półśrodek, kiedyś już nad tym dyskutowaliśmy.
I wywal te ledy, bo będzie to wyglądało jak Panascanic lub inny ........
Obciach..... 
Już Piotr zwrócił Ci uwagę na trafa, a ja ponowię, dwa środkowe trafo/dławiki (bo nie znam ich funkcji) mają równoległe osie. Takie obrócenie jak u Ciebie nic nie daje.
Blacha aluminiowa a tym bardziej perforowana, zaekranuje i owszem, ale ale od wcz, a nie od zakłuceń w pasmie akustycznym. Tu lepiej sprawdza się blacha stalowa.
Co do wentylacji, to przy takiej mocy grzejnej, pomyśl raczej o wentylatorze, ale takim na 220V a nie z komputera, te lubią mocno siać od układu komutacji uzwojeń.
Parowania lamp nic nie zastąpi, taki indywidualny bias to tylko półśrodek, kiedyś już nad tym dyskutowaliśmy.
I wywal te ledy, bo będzie to wyglądało jak Panascanic lub inny ........

Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 125...249 postów
Ja powiem jedno, taka sama blache zastosowalem do ekranowania trafa zasilajacego - toroida (500W), umieszczonego pomiedzy dwoma glosnikowymi i szczerze przyznam za oplacalo sie wiercic otwory w chassi zeby przymocowac ekran.
Ja jednak musialem cos wymyslec i pierwsze co, zaekranowalem wlasnie toroida, poniewaz glosnikowy lapal od sieciowki 50Hz. Odleglosc TG od TS wynosila zaledwie 3cm, a roznica w eliminacji przydzwieku wg. oscyloskopu wyniosla 8mV, co bylo slyszalne w glosniku po podlaczeniu samego stopnia koncowego. Toroid lezy na chassi natomiast TG stoi.
Pozdrawiam
TP
Ja jednak musialem cos wymyslec i pierwsze co, zaekranowalem wlasnie toroida, poniewaz glosnikowy lapal od sieciowki 50Hz. Odleglosc TG od TS wynosila zaledwie 3cm, a roznica w eliminacji przydzwieku wg. oscyloskopu wyniosla 8mV, co bylo slyszalne w glosniku po podlaczeniu samego stopnia koncowego. Toroid lezy na chassi natomiast TG stoi.
Pozdrawiam
TP