Jaki klej do pary laminat-ekoskóra
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Jaki klej do pary laminat-ekoskóra
Nie znam się na tym, ale może ktoś w was na tym się zna. Chce przykleić ekoskórę do laminowanej płyty wiórowej. Pytanie czym? Chciałbym coś małośmierdzącego...
Re: Jaki klej do pary laminat-ekoskóra
Ja do sklejki przyklejam klejem uniwersalnym polimerowym firmy Dragon kupowanym w NOMI. Zmywa się to denaturatem. Butelka 500ml ma dozownik jak płyn do mycia naczyń - bardzo wygodny. Trick jest taki, że po przyklejeniu musisz skórę docisnąć do płyty jakąś deską, ścisnąć ściskami stolarskimi i poczekać z godzinkę. Wtedy dopiero ładnie to się przykleja.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
ile cię to kosztuje? Ktoś mi polecał monstera firmy Patex ale nie był tego pewny... To podobno też klej polimerowy... Ten twój schnie godzinę? Sklejka to jednak coś innego niż laminat dlatego nie mogę użyć butaprenu. Czym taki klej rozsmarowywujesz?
Tego nie pamiętam, niestety, ale myślę, że mniej niż patex.painlust pisze:ile cię to kosztuje?
Tak. Po ok. 30-60 sek. od naniesienia kleju złączyć klejone powierzchnie. Czas schnięcia kleju to ok. 60 min. Pełną wytrzymałość spoina uzyskuje po ok. 24 godz.painlust pisze:Ten twój schnie godzinę?
No nie wiem. Cytuję:painlust pisze: Sklejka to jednak coś innego niż laminat dlatego nie mogę użyć butaprenu.
Łączy styropian, glazurę, ceramikę, szkło, drewno. Przydatny również podczas klejenia materiałów drewnopodobnych, wykładzin dywanowych, sztucznej skóry do podłoża betonowego, cementowo-wapiennego, gipsowego, tynku oraz cegły.
Kawałkiem radiatorapainlust pisze:Czym taki klej rozsmarowywujesz?

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- szalony
- moderator
Klej polimerowy to roztwór różnych poli(octanów winylu) itp. w spirytusie, lub w metanolu (ten z czaszką, chyba już nie robią) . Kosztuje około 3 zł za butelke 150 czy 200ml. W razie potrzeby rozcieńczenia - denaturat.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Już poklejone, ale dzięki za odzew