Kondensatory...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Kondensatory...
Trafiłem dzisiaj na aukcję elektrolitów: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39412490... Pytanie: w jaki do licha sposób kondensator elektrolityczny może "faworyzować parzyste harmoniczne"? Owszem, kondy o większej pojemności na ogół polepszają pracę wzmacniaczy w szczytach wysterowania (uderzenia perkusisty w bęben- a.k.a. stopa), ale nie widzę sposobu w jaki elektrolit pracujący w obwodzie prądu stałego może wprowadzać zniekształcenia harmoniczne!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
harmoniczne....
parzyste harmoniczne występują w przebiegu jedno połówkowym czyli wyprostowanym.Czyli mamy tu doczynienia z 2,4,6,8,..........100 102-gą harmoniczną.a nieparzyste z definicji "okresowe przebiegi odkształcone które charakteryzują sie symetrią połówkową zawierają tylko nieparzyste harmoniczne" namy doczynienia w przebiegu niewyprostowanym (bez prostownika).Wynika więc ,że jeżeli mamy przebieg wyprostowany (za diodą albo mostkiem) to mamy parzyste harmoniczne stąd wniosek ,że kondensator elektrolityczny który posiada PLUS i MINUS bardziej lubi jak się go podłączy do parzystych PARZYSTYCH jak do harmonicznych NIEPARZYSTCH.Kiedyś próbowałem jednak przekonać elektrolit do tych nieparzystych.Dobre na sylwestra pod warunkiem,że nie ma w okolicy dzieci albo osób nieprzeszkolonych(kolorowych ogni nie było ale huk konkretny.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
a oto co sie moze stac poprzez wlutowanie konda do zasialcza:

Kod: Zaznacz cały
dzisiaj wlutowałem na zasilanie analogówki równolegle do panasoników fc elektrolity ROE EYS 3300uf i mało co nie spadłem z krzesła z powodu tego co usłyszałem.
REwelacja, powietrze i jeszcze raz powietrze,przestrzeń,szczególo wośc jednak basu trochę mało za to jest bardzo precyzyjny.
Swietne kondy ,szkoda że słabo dostępne.Polecam

ElGit Let there be rock...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: harmoniczne....
Kpisz Waść, czy o drogę pytaszximian pisze:parzyste harmoniczne występują w przebiegu jedno połówkowym czyli wyprostowanym.Czyli mamy tu doczynienia z 2,4,6,8,..........100 102-gą harmoniczną.a nieparzyste z definicji "okresowe przebiegi odkształcone które charakteryzują sie symetrią połówkową zawierają tylko nieparzyste harmoniczne" namy doczynienia w przebiegu niewyprostowanym (bez prostownika).Wynika więc ,że jeżeli mamy przebieg wyprostowany (za diodą albo mostkiem) to mamy parzyste harmoniczne stąd wniosek ,że kondensator elektrolityczny który posiada PLUS i MINUS bardziej lubi jak się go podłączy do parzystych PARZYSTYCH jak do harmonicznych NIEPARZYSTCH.Kiedyś próbowałem jednak przekonać elektrolit do tych nieparzystych.Dobre na sylwestra pod warunkiem,że nie ma w okolicy dzieci albo osób nieprzeszkolonych(kolorowych ogni nie było ale huk konkretny.

- MarekSCO
- 2500...3124 posty

Prostownik dwupołówkowy w zasilaczu, to wszak nic innego jak podwajacz
częstotliwości... W konkretnym przypadku zasilany przebiegiem o
f = 50 Hz pozwala na uzyskanie f` = 2f = 100 Hz ...
Co jest, jak by nie patrzeć parzystą charmoniczną f...
Jeśli teraz do wyjścia prostownika dołączę szeregowo jeden z tych
"faworyzujących" kondensatorów... a do tego wszystkiego wejście
toru Y jakiegoś oscyloskopu... to po umiejętnym pokręceniu gałami
oscyloskopu uzyskam przebieg ( bez składowej stałej) o częstotliwości
równej parzystej charmonicznej napięcia zasilającego cały układ...
Ergo:
Kondensator "faworyzujący" obetnie składową stałą "faworyzując"
parzystą charmoniczną...

Czyli jednak coś w tym jest, że faworyzują parzyste...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:

Podwajanie częstotliwości przez prostownik dwupołówkowy to powszechnie znana sprawa. I to nie kondensator, lecz prostownik "faworyzuje". W końcu w szeregu można przyjąć składową stałą jako alikwot parzysty.
Ale zlituj się, człowieku, Harmonia, Harmoniczne

Ten błąd powtarza się już któryś raz

ps. Moje urządzenia faworyzują harmoniczne nieparzyste, w szczególności pierwszą