Za 3 lata zamilkną nasze radia i TV.....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Za 3 lata zamilkną nasze radia i TV.....
TV
Na pewno zamilkną w 2012 roku TV analogowe.
Ma być stosowany DVB-T z MPEG2 oraz MPEG4.
Choć TVN/ITI nalega (a ma mocne wpływy w obecnym rządzie) na wprowadzenie jako jedynego standardu DVB-T2 - czyli modulacji 256QAM . (Qźwa dotychczasowe odbiorniki MPEG2 DVB-T a tym bardziej nowsze MPEG4 DVB-T poszłyby do lamusa)
Zakres częstotliwości - tylko część pasma UHF. Tylko w tym paśmie mają być multipleksy ogólnopolskie.
Ostanie 10 kanałów UHF ma być przekazane dla służb radiokomunikacyjnych.
Drugim pasmem naziemnej TV ma być pamo L. - tj . powyżej 1800Mhz. Przeznaczenie multipleksy dla stacji lokalnych.
Radiofonia.
Zakresy AM - jako standard DRM - szybkie wyłączenie analogowych nadajników AM .
Radiofonia FM - do likwidacji (nie ma na razie nacisku na szybkie wyłączenie)
Docelowo T-DAB w pasmie VHF 3 - czyli obecnych kanałów 6-12 TV.
Ponadto radiofonia ma wykorzystywać też multipleksy telewizyjne DVB-T.
Przejście na syfrową jakość ma być realizowane "siłowo" metoda faktów dokonanych. Ma być obowiązkowo ignorowany fakt braku sprzętu odbiorczego na rynku - w myśl idei jest potrzeba = jest popyt = znajdzie sie producent.... A że przy okazji da się zarobić co nieco....
Wynika to z faktu ogromnego zafocania technologicznego Europy w porównaniu np. z Japonią. Tam już nie mówi sie o HDTV - 1080p bo to przeżytek (u nas w Europie początki) - już się mówi o TV z ilością linii rzędu 4000.
Cieszcie się radiami lampowymi póki jeszcze można.
Na pewno zamilkną w 2012 roku TV analogowe.
Ma być stosowany DVB-T z MPEG2 oraz MPEG4.
Choć TVN/ITI nalega (a ma mocne wpływy w obecnym rządzie) na wprowadzenie jako jedynego standardu DVB-T2 - czyli modulacji 256QAM . (Qźwa dotychczasowe odbiorniki MPEG2 DVB-T a tym bardziej nowsze MPEG4 DVB-T poszłyby do lamusa)
Zakres częstotliwości - tylko część pasma UHF. Tylko w tym paśmie mają być multipleksy ogólnopolskie.
Ostanie 10 kanałów UHF ma być przekazane dla służb radiokomunikacyjnych.
Drugim pasmem naziemnej TV ma być pamo L. - tj . powyżej 1800Mhz. Przeznaczenie multipleksy dla stacji lokalnych.
Radiofonia.
Zakresy AM - jako standard DRM - szybkie wyłączenie analogowych nadajników AM .
Radiofonia FM - do likwidacji (nie ma na razie nacisku na szybkie wyłączenie)
Docelowo T-DAB w pasmie VHF 3 - czyli obecnych kanałów 6-12 TV.
Ponadto radiofonia ma wykorzystywać też multipleksy telewizyjne DVB-T.
Przejście na syfrową jakość ma być realizowane "siłowo" metoda faktów dokonanych. Ma być obowiązkowo ignorowany fakt braku sprzętu odbiorczego na rynku - w myśl idei jest potrzeba = jest popyt = znajdzie sie producent.... A że przy okazji da się zarobić co nieco....
Wynika to z faktu ogromnego zafocania technologicznego Europy w porównaniu np. z Japonią. Tam już nie mówi sie o HDTV - 1080p bo to przeżytek (u nas w Europie początki) - już się mówi o TV z ilością linii rzędu 4000.
Cieszcie się radiami lampowymi póki jeszcze można.
- szalony
- moderator
Re: Za 3 lata zamilkną nasze radia i TV.....
UKF raczej tak szybko nie zamilknie, ale za to PARowozy czy inne URTiPy jak to się teraz nazywa mogą mieć więcej roboty 

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Nie takie to pewne bo za tymi zmianami czai się tez Eurokomuna. To że regulatorzy i przedstawiciele kilku nadawców nie zwracają uwagi na zakres UKF FM to tylko z racji ze więcej do utargowania pod siebie jest w przypadku TV.szalony pisze:UKF raczej tak szybko nie zamilknie, ale za to PARowozy czy inne URTiPy jak to się teraz nazywa mogą mieć więcej roboty
PR już korzysta z DVB-T tam gdzie są nadajniki. Po uruchomieniu dubla w postaci T-DAB nikt rozsądny nie będzie topił kasy w utrzymanie sieci UKF FM - tym bardziej ze taki ruch daje szanse na szybki dodatkowy zarobek (przystawki, nowy sprzęt odbiorczy itd). Może zostaną niedobitki lokalne. Ale w końcu ktoś upomni się (Europejska Unia Radiowa czy coś w tym stylu... jak to było z pasmem OIRT i Radiem Maryja - poszło ostre ostrzeżenie o zajmowanie nielegalne pasma 66-73MHz i ucięło się prawie natychmiast nadawanie na nim)
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Jakość będzie jeszcze gorsza niż jest...
Poziom programów też spadnie na łeb na szyję (bo więcej, bo więcej!)...
Nie zdziwiłbym się, gdyby szybko wprowadzono chytry system opłat za korzystanie z syfrowego radia/telewizji...
Gdzie ja jestem? Ach tak, w XXI wieku
-> STUDI
Co sprytniejsi pomontują sobie mikronadajniczki, takie o zasięgu kilku metrów. Do radia nie jest to większym problemem, do telewizji zapewne jest, ale nie ma rzeczy niemożliwych
Tylko to nie będzie to samo 
Nie zdziwiłbym się, gdyby szybko wprowadzono chytry system opłat za korzystanie z syfrowego radia/telewizji...
Gdzie ja jestem? Ach tak, w XXI wieku

-> STUDI
Co sprytniejsi pomontują sobie mikronadajniczki, takie o zasięgu kilku metrów. Do radia nie jest to większym problemem, do telewizji zapewne jest, ale nie ma rzeczy niemożliwych

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Niektórzy głoszą, że w 2012 roku ma być koniec świata, więc nie ma się co przejmować. A tak na poważnie, pozostaną jeszcze inne stacje których będzie można posłuchać.
Ale płatna TV w analogu naziemnym już była -> Canal+. Z racji ubogiej sieci małej mocy nadajników szybko z niej zrezygnowali gdy zaczęły w końcu rozwijać się kablówki.futrzaczek2 pisze:Jakość będzie jeszcze gorsza niż jest...
Gdzie ja jestem? Ach tak, w XXI wieku![]()
Co dostępu płatnego dla kanałów tzw publicznych. Proszę bardzo Szwajcarzy via sat. Każdy z abonentów publicznej TV dostaje bezpłatnie kartę i moduł dostępu warunkowego.
To od razu przypomnę że pasmo 88-108 to nie pozostanie bezpańskie.futrzaczek2 pisze: -> STUDI
Co sprytniejsi pomontują sobie mikronadajniczki, takie o zasięgu kilku metrów. Do radia nie jest to większym problemem, do telewizji zapewne jest, ale nie ma rzeczy niemożliwychTylko to nie będzie to samo
Co do TV - przy okazji zmusza wszystkich do wywalenia telewizorów nie będących LCDkami. Dostaniesz ew. pudełko (wszak 99% sprzedanych LCD nie jest zgodna z obecną normą DVB-T w Polsce - TV mają dekodery MPEG2 - a obecnie obowiązuje u nas MPEG4) ale tylko z wyjściem HDMI. Pomijam kwestię przechodzenie ana wyższe rozdzielczości i powszechne nadawanie anamorficzne (zniknie obecny argument że Kowalski ma stary TV i ma wyciągnięty w pionie obraz).
Ostatnio zmieniony pt, 10 października 2008, 14:07 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakie stacje?k24 pisze:Niektórzy głoszą, że w 2012 roku ma być koniec świata, więc nie ma się co przejmować. A tak na poważnie, pozostaną jeszcze inne stacje których będzie można posłuchać.
AM w Europie wkrótce zamilknie na rzecz DRM - "odgórne" dyrektywy z Brukseli.
Krótkie fale - ja mam porównanie co było 30 lat temu i jak cisza jest obecnie między pasmami radiofonicznymi.
Jakie stacje będą nadawać wbrew nowemu podziałowi fal radiowych?
Piraci? Dla kogo? Jak w sklepach nie będzie już tradycyjnych odbiorników.
A amatorzy-krótkofalowcy? Ich też chcą zmusić do przejścia na DRM?
_
Wydaje mi się ,że nie zmuszą krótkofalowców do zmiany rodzaju emisji, niby dlaczego mieli by to robić? Taki nakaz nie przyniósł by im żadnych zysków. Ponadto jest przecież bandplan ustalony przez IARU określający zakresy częstotliwości i rodzaje emisji z jakimi można na nich pracować, Ue nie ma raczej prawa go zmieniać.
73!
73!
-
- 375...499 postów
Taa DRM i DX-y buahhhaa a moze DRM na CW ?A amatorzy-krótkofalowcy? Ich też chcą zmusić do przejścia na DRM?
Wogole było juz kilka prób przechwycenia naszych pasm ale jakos to sie nie udało... i kretynskich pomysło ze stacje amatorskie sa bardziej szkodliwe bo pracuja wiecej czasu niz komercyjne buahhhaahah ..
Wara od band krótkofalarskich...
Niestety krótkofalowcy nie są lubiani przez wiele instytucji, znam przypadek kiedy to krótkofalowcy są prawie znienawidzeni przez mieszkańców jednego osiedla oraz miejscowego operatora telewizji kablowej za to że pod czas nadawania w paśmie 2m pojawiają się zakłócenia sygnału telewizji kablowej.
Nikt z decydentów u operatora "kablówki" oczywiście nie wpadł na pomysł by lepiej zaekranować sieć lub inaczej rozłożyć kanały w kablówce aby zakłócenia nie były tak uciążliwe, wszystkim wygodniej jest zwalić winę na radioamatorów i powiedzieć że ich działalność jest szkodliwa
.
W ten sposób społeczność lokalna staje się niechętne krótkofalowcom i obarcza ich winą za brak określonych kanałów.
Popieram Cię Kwazor Wara od pasm amatorskich...
Nikt z decydentów u operatora "kablówki" oczywiście nie wpadł na pomysł by lepiej zaekranować sieć lub inaczej rozłożyć kanały w kablówce aby zakłócenia nie były tak uciążliwe, wszystkim wygodniej jest zwalić winę na radioamatorów i powiedzieć że ich działalność jest szkodliwa

W ten sposób społeczność lokalna staje się niechętne krótkofalowcom i obarcza ich winą za brak określonych kanałów.
Popieram Cię Kwazor Wara od pasm amatorskich...
A ilu ich jest? W latach 70-tych na falach krótkich radio w miejscu pasm amatorskich odbierało jeden wielki hałas emisji CW....fugasi pisze:A amatorzy-krótkofalowcy? Ich też chcą zmusić do przejścia na DRM?
a teraz?
Krótkofalowcy nie zastąpią radiofonii....
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Fajny temat 
Przepraszam kolegów, że pozwolę sobie dołożyć kilka uwag od siebie
Amatorom-krótkofalowcom nie chcą zezwolić na eksperymenty z DRM ( i nie tylko )
I tak rzecz należy postrzegać fugasi
Ale tylko w Polsce
( Potrafię udawać sam przed sobą, że przekleństw w innych językach nie rozumiem )
No i oczywiście telegrafii w... Dzwonkach telefonów komórkowych
Kiedyś przysypiałem w robocie a mój kolega dostał sms-a akurat...
I jego telefon zrobił ti ti ti ta ta ti ti ti
Powiedziałem temu koledze, że chyba brak mu wyobraźni
Ale tak poważnie...
Niedorzecznym i niewykonalnym ( przynajmniej w przypadku A1A ) był by pomysł
rugowania podstawowych emisji używanych w krótkofalarstwie
Z mojej obserwacji wynika jakby coś dokładnie odwrotnego...
W ostatnich 20 latach przyznano dla użytku radioamatorów ( w Polsce ) wiele nowych pasm
Prawda, że najciekawsze z nich są dla nas raczej nieosiągalne z racji zapóźnienia technologicznego
( Dla nas - znaczy dla krótkofalowców w kraju )
Z drugiej strony stosowanie "widma rozproszonego" na 13 cm i 6 cm ...
Powiedzmy sobie szczerze, ze to ( ta próba przechwycenia ) się Nam ( internautom) Znakomicie udała
Co zaś do samej idei:
Tylko kto na to pójdzie

Przepraszam kolegów, że pozwolę sobie dołożyć kilka uwag od siebie

Niefugasi pisze:A amatorzy-krótkofalowcy? Ich też chcą zmusić do przejścia na DRM?

I tak rzecz należy postrzegać fugasi

Jeśli o mnie chodzi, to zabronił bym stosowania wąskopasmowego FM na 2 mMaciek1 pisze:Wydaje mi się ,że nie zmuszą krótkofalowców do zmiany rodzaju emisji, niby dlaczego mieli by to robić?

Ale tylko w Polsce

( Potrafię udawać sam przed sobą, że przekleństw w innych językach nie rozumiem )
No i oczywiście telegrafii w... Dzwonkach telefonów komórkowych

Kiedyś przysypiałem w robocie a mój kolega dostał sms-a akurat...
I jego telefon zrobił ti ti ti ta ta ti ti ti

Powiedziałem temu koledze, że chyba brak mu wyobraźni

Ale tak poważnie...
Niedorzecznym i niewykonalnym ( przynajmniej w przypadku A1A ) był by pomysł
rugowania podstawowych emisji używanych w krótkofalarstwie

A to ciekawe jest...Kwazor pisze:Wogole było juz kilka prób przechwycenia naszych pasm ale jakos to sie nie udało...
Z mojej obserwacji wynika jakby coś dokładnie odwrotnego...
W ostatnich 20 latach przyznano dla użytku radioamatorów ( w Polsce ) wiele nowych pasm

Prawda, że najciekawsze z nich są dla nas raczej nieosiągalne z racji zapóźnienia technologicznego

( Dla nas - znaczy dla krótkofalowców w kraju )
Z drugiej strony stosowanie "widma rozproszonego" na 13 cm i 6 cm ...
Powiedzmy sobie szczerze, ze to ( ta próba przechwycenia ) się Nam ( internautom) Znakomicie udała

Co zaś do samej idei:
To ja bym chętnie dodał postulat o poszerzeniu czterdziestki o 100kHzKwazor pisze:Wara od band krótkofalarskich...

Tylko kto na to pójdzie

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Juz jest znowu 7 do 7.2 Mhz .. tylko ze pierniczone komercyjne stacje dalej tam siedza...To ja bym chętnie dodał postulat o poszerzeniu czterdziestki o 100kHz
Tylko kto na to pójdzi
A dlaczego nam je zabrano ?? Proste KASA KASA KASA.....
A to dlaczego ?? To słuzy prof. tez powinny tego nie miec ...Jeśli o mnie chodzi, to zabronił bym stosowania wąskopasmowego FM na 2 m
No tylko w Polsce zabroniono nam pracy FM na pasmie 50Mhz ( dlaczego sami sobie odpowiedzcie ) inne kraje jakos to maja...Ale tylko w Polsce
Nieprawda testy Ham DRM słysze i jakos nie sadze by było to nielegalne.Amatorom-krótkofalowcom nie chcą zezwolić na eksperymenty z DRM ( i nie tylko )
Nic nie mow.... tez mnie szlag trafia jak to słysze...Dzwonkach telefonów komórkowych