Pomoc w rozszyfrowaniu schematu

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Pomoc w rozszyfrowaniu schematu

Post autor: traxman »

Ja bym uparcie proponował QUADA, ale chyba prędzej trafi mnie szlag niż zrobię takiego z którego będę zadowolony.
W trybie triodowym potrzebujemy troszkę więcej wzmocnienia i tu jedna 6SL7 może nie dać rady, chyba, że naprawdę sprzężenie będzie płytkie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

QUAD to mnóstwo roboty przy transformatorze, a w przypadku SE nie ma aż tak wielkiego zysku. Czułość będzie porównywalna z triodą.
Jedna połówka 6SL7 w przypadku triody wystarczy, bo jak mówiłem, sprzężenia zwrotne może się okazać w ogóle zbędne.
traxman

Post autor: traxman »

No to konstruktywne wnioski dla Autora postu:
- EL34 w trybie triodowym
- 6SL7(ECC83) przy wyższym zasilaniu, co przy trybie triodowym EL34 jest nieco łatwiejsze do zrealizowania,
- sprzężenia zwrotnego brak.

Polecam stare karty katalogowe Telefunkena, Philipsa, są tam jak na tacy podane punkty pracy, wystarczy dobrać zasilacz i gotowe.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Sugeruję jeszcze jedną rzecz. SE jest wrażliwy na tętnienia zasilacza. Ale zamiast bawić się w ogronme pojemności filtrujące, można zastąpić je przyzwoitą wartością rzędu 2x220uF z rezystorem pomiędzy, na którym spokojnie można zmarnować 20-30V. Może to nieekologiczne, ale tanie wygodne i zawsze działa :)
piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: piotrekweb »

A ja jednak postawie na swoje. Zrobie układ z przedwzmacniaczem na "dwóch" lampach.
Narysowałem nowy schemat z wszystkimi poprawkami itp. Oceńcie ten schemat.
Ps. Pasmo przenoszenia transformatorka będzie zaczynał się od 40Hz. Mi zależy na zejściu do około 20Hz. Czyli wartośc rezystora na sprzężeniu zwrotnym będzie nie mniejsza niż 8K.
Pozdrawiam
Załączniki
qwdasd.JPG
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

1. Sprzężeniem zrotnym transformatora nie naprawisz. Lepiej od razu rozejrzyj się za lepszym elementem.

2. UL może być. Ale dlaczego do jasnej polędwicy 43%??? :?
piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: piotrekweb »

Transormatory głośnikowe gdzie częstotliwośc graniczna zaczynająca się od 20Hz kosztują od Pana Leszka Ogonowskiego około 200zł/szt :shock: Bardzo drogo.
Na allegro mam dwa takie transformatorki od Pana Piotra (4pietro4).Pasmo od 40Hz za 250zł.
Więc właśnie częściowo poszrze pasmo za pomocą sprzężenia zwrotnego :D
A co do ultra-lineara, "odczepy na 43% dają najmniejsze zniekształcenia, kosztem jednak mniejszej mocy. "
Pozdrawiam
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

piotrekweb pisze:"odczepy na 43% dają najmniejsze zniekształcenia, kosztem jednak mniejszej mocy. "
Ja tam się nie znam, ale dla mnie to w każdym wzmacniaczu im mniejsza moc, tym mniejsze zniekształcania, bez względu na UL. :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

piotrekweb pisze:Na allegro mam dwa takie transformatorki od Pana Piotra (4pietro4).Pasmo od 40Hz za 250zł.
To jest dopiero zdzierstwo. I nie chodzi tu o kryptoreklamę, bo ja akurat SE nie robię, ale w preclach do PP rozpoczynam pasmo od 6Hz (12Hz przy pełnej mocy) i życzę sobie 270-320zł za parę.
W dzisiejszych czasach 20Hz to obowiązek, 40Hz to obciach.
piotrekweb pisze:Więc właśnie częściowo poszrze pasmo za pomocą sprzężenia zwrotnego :D
Nic ine poszerzysz, bo przy większych mocach natychmiast da o sobie znać przesterowanie, a do tego współczynnik tłumienia dla najniższych tonów spadnie. Nie zapominaj, że to właśnie sam dół pasma pochłania najwięcej mocy. Co z tego, że przy 1W pasmo sięgnie 1Hz, skoro już przy 2-3W pojawią się zniekształcenia.
piotrekweb pisze:A co do ultra-lineara, "odczepy na 43% dają najmniejsze zniekształcenia, kosztem jednak mniejszej mocy. "
Dla PP przy Ua=400V i Raa=6k6. Przy innych wartościach optymalny procent jest inny. Dlaczego nie czytacie uważnie? :?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Piotr pisze: W dzisiejszych czasach 20Hz to obowiązek, 40Hz to obciach.
Obciachem jest to, jezeli te 20Hz nie zmieszcza sie w pomieszczeniu ze wzgledu na wymiary, lub powierzchnia membrany
jest za mala zeby to odtworzyc, a mimo tego kazdy obawiazkowo musi miec "od dolu" 20Hz lub mniej bo kazdy sprzedawca HIFI czy komponentow od niepamietnych czasow wszystkim wciska ten kit :D
Do tego, z czasem, dojda zmiany spowodowany wiekiem czlowieka (ja nie slysze 20Hz :D ) i wychodzi na to, ze 40Hz to jednak nie taki obciach, a rozsadny kompromis (best buy :P ).
Piotr pisze: Dla PP przy Ua=400V i Raa=6k6. Przy innych wartościach optymalny procent jest inny. Dlaczego nie czytacie uważnie? :?
Juz nie pierwszy raz walczysz na forum z tymi procentami :D , daj im sie rozkoszowac w tych nieszczesnych 43%!
Wez pod uwage, ze wiekszosc programow do obliczenia TG, tez albo podaje to jako wartosc defaultowo, albo wrecz ma juz na stale zapisana przy PP UL :D
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Z wiekiem obniża się górna granica pasma słyszenia. Więc jak nie słyszysz 20Hz, to znaczy, że albo nie masz ich czym odtworzyć, albo powinieneś odwiedzić lekarza. To nie jest normalne.

Druga sprawa. Fd to częstotliwość, przy której mamy już spadek 3dB. Jeżeli głośniki mają również 40Hz, to sumarycznie wypadnie już wyższa granica. A mimo wszystko głośniki przenoszące sprawnie poniżej 40Hz nie są wielką rzadkością.

Trzecia rzecz. O ile dźwięków poniżej 20Hz w muzyce w zasadzie nie ma, to tych poniżej 40Hz trochę jest. Prawie co tydzień publicznie generuję tony podstawowe zaczynając od 27Hz. Za pomocą swojego instrumentu oczywiście :)
pierwszy

Piotr pisze:Z wiekiem obniża się górna granica pasma słyszenia. Więc jak nie słyszysz 20Hz, to znaczy, że albo nie masz ich czym odtworzyć, albo powinieneś odwiedzić lekarza. To nie jest normalne.
Czuje sie jak u lekarza pierwszego kontaktu :)
Niestety ostatnio odwiedzilem kilku moich znajomych (starsze osoby) i zaobserwowalem, ze nie tylko wysokich czestotliwosci, ale i nizszych nie szlysza, lub szlysza gorzej.
Nie ma korelacji pomiedzy tym co piszesz a tym co zaobserwowalem.
Przy okazji zapytam znajomego laryngologa jak to jest.
Piotr pisze: Druga sprawa. Fd to częstotliwość, przy której mamy już spadek 3dB. Jeżeli głośniki mają również 40Hz, to sumarycznie wypadnie już wyższa granica. A mimo wszystko głośniki przenoszące sprawnie poniżej 40Hz nie są wielką rzadkością.
Nie sa, widac to na kazdym koncercie rockowym :D
Tam tez mozna zaobserwowac zjawisko, ze tych niskich tonow czlowiek nie slyszy a czuje przede wszystkim.
Nie tylko niskich z reszta, jak zapewnie wiesz, Beethoven juz gluchy jak pien, majac specjalnie spreparowany fortepian komponowal na tym instrumencie, czujac dzwieki a nie slyszac.
Piotr pisze: Trzecia rzecz. O ile dźwięków poniżej 20Hz w muzyce w zasadzie nie ma, to tych poniżej 40Hz trochę jest. Prawie co tydzień publicznie generuję tony podstawowe zaczynając od 27Hz. Za pomocą swojego instrumentu oczywiście :)
To ostatnie zdanie nie bardzo wiem do czego sie odnosi, ale tez moge sie pochwalic, majac generator DDS pracujacy od 0,1Hz tez moge wygenerowac w zasadzie kazda czestotliwosc do 160MHz :D
Uzywajac dobrej jakosci sluchawek moglbym sam siebie przebadac, i narysowac ch-ke, ale mi sie nie chce.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Witam
macska pisze:...majac generator DDS pracujacy od 0,1Hz tez moge wygenerowac w zasadzie kazda czestotliwosc do 160MHz :D
Uzywajac dobrej jakosci sluchawek moglbym sam siebie przebadac, i narysowac ch-ke, ale mi sie nie chce.
Może jednak spróbuj. Wykres tak bliżej 160 MHz mógłby być ciekawy :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam
pozdrawiam
pierwszy

:D
Chyba nie bede mial wystarczajaco dobrych sluchawek na ta czestotliwosc :lol:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:arrow: Macska
Miałem na myśli głośniki nie estradowe, lecz domowe, nawet podstawkowe, które dobrze radzą sobie z częstotliwościami od 30-40Hz. Szkoda marnować ich możliwości transformatorami wzmacniacza.

A co do generowania, chodziło mi o generowanie fal akustycznych rozchodzących się w pomieszczeniu, co więcej, będących składnikiem utworów muzycznych (wcale nie współczesnych). Elektronicznie to można sobie wygenerować praktycznie dowolną częstotliwość :roll:

W kwestii upośledzenia słyszenia niskich tonów z wiekiem, to przyznam, że opieram się jedynie na wiedzy książkowej. Może czegoś nie doczytałem :|
ODPOWIEDZ