Miernik indukcyjności
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Miernik indukcyjności
Zakupiłem miernik Uni-T UT602 do pomiaru indukcyjności. I tu dziwna sprawa. Przy pomiarze na zakresie 20H pomiar TWOP-19/30/40/666 wynosi około 11,5H natomiast na zakresie 200H pokazuje 19H. Skąd ta różnica i który pomiar jest tym właściwym? W instrukcji jest napisane że zakres 200H jest "Reference only" jednakże wiem że TWOPy miały zwykle około 20H na pierwotnym.
Re: Miernik indukcyjności
Podłącz uzwojenie anodowe do sieci poprzez amperomierz prądu zmiennego. Wartość indukcyjności [L] (bez przepływu prądu stałego) wyniesie wtedy:
L=732/I
L - w H
I - w mA
Ten wynik porównaj z uzyskanymi z miernika indukcyjności.
L=732/I
L - w H
I - w mA
Ten wynik porównaj z uzyskanymi z miernika indukcyjności.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Wynik to 36H
Prąd jaki płynie to 20mA.

To jest pomiar dla częstotliwosci 50Hz i nie chce być inaczej, natomiast w przypadku przepływu składowej stałej indukcyjność będzie mniejsza. Nie wiadomo jakie przyjęto warunki pomiaru w tym mierniku stąd wyniki mogą się różnić.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Pomiar miernikiem jest dokonywany przy 100Hz i 15uA. Co do Twojego sposobu to u Cykina wyczytałem takie coś: "Zmierzona w ten sposób indukcyjność uzwojenia jest znacznie większa od indukcyjności odpowiadającej początkowej przenikalności materiału magnetycznego ponieważ indukcja w rdzeniu bywa przy takim pomiarze dość znaczna."
To stwierdzenie jest słuszne dla transformatorów bez szczeliny natomiast TWOP posiada szczelinę.Beier pisze:"Zmierzona w ten sposób indukcyjność uzwojenia jest znacznie większa od indukcyjności odpowiadającej początkowej przenikalności materiału magnetycznego ponieważ indukcja w rdzeniu bywa przy takim pomiarze dość znaczna."
Nie rozumiem też dlaczego mówisz o indukcyjności dla 50Hz? Przecież indukcyjność jest wartością stałą niezależną od częstotliwości. Może chodzi Ci o induktancję?
Zerknij na tę samą stronę Cykina z której przytoczyłeś tekst i zobacz od czego zależy indukcyjność uzwojenia podczas pomiaru (wz.XVII.4). Sam widzisz, że przy pomiarze 100Hz (warunki pomiaru Twojego miernika) otrzymałeś inne wartości indukcyjności niż przy pomiarze z sieci.
Ps. Przeglądając dane techniczne niektórych transformatorów wyjściowych można znaleźć podane przez producenta warunki pomiaru, dla uzyskanej wartości indukcyjności. Np. dla TG2,5-1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego jest równa lub większa od 10H, przy Io=35mA, Uzm=10V i f=50Hz.
Ps. Przeglądając dane techniczne niektórych transformatorów wyjściowych można znaleźć podane przez producenta warunki pomiaru, dla uzyskanej wartości indukcyjności. Np. dla TG2,5-1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego jest równa lub większa od 10H, przy Io=35mA, Uzm=10V i f=50Hz.
W tym rozdziale nie ma nic nt indukcyjności (wz.XVII.4). Jaką w takim razie indukcyjność podaje się w katalogach traf? Nic już nie rozumiem. Indukcyjność zawsze rozumiałem jako coś na kształt jak pojemność dla konda w którym kapacytancja była odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości - tak samo z indukcyjnością cewki/dławika - jej induktancja to 2pi x f x L - w tym przypadku wprost proporcjonalna i indukcyjność jest wartością stałą określającą cewkę/dławik. Jeżeli miernik mierzy z częstotliwością 100Hz to opór pozorny będzie większy niż dla 50Hz ale indukcyjność powinna być ta sama - miernik wie z jaką częstotliwością mierzy i tak jest wyskalowany. Tak samo miernik przy zakresie 2H mierzy już z 1kHz a dla DFZ-1 pokazuje 0,78H i taki sam wynik jest dla zakresu 20H który już taktuje z 100Hz.
Chyba rozumiem o co Ci mukoki chodzi - dotarłem do informacji że dławik z rdzeniem ma charakterystykę nieliniową. Moje pytanie zatem dla jakich częstotliwości podaje się wartości indukcyjności dla traf sieciowych, głośnikowych i dławików sieciowych i tych o wartościach mH.
Wchodząc w temat przywołałem przykład pomiaru indukcyjności uzwojenia przy pomocy sieci ponieważ wydaje się miarodajny. Jak widać wynik tego pomiaru (36H) różni się zasadniczo od otrzymanych wyników z miernika. Już z tego można wysnuć wniosek, że różnica może wynikać z zastosowanego układu pomiarowego bądź błędu układu pomiarowego. Dalsze rozważania dotyczyły już ewentualnych przyczyn, jednak złożoność zjawisk występujących w materiałach magnetycznych nie pozwala na znalezienie prostej odpowiedzi.
Zwróciłem również uwagę, że jest to transformator ze szczeliną a to oznacza podmagnesowanie rdzenia przez składową prądu stałego i w konsekwencji zmiejszenie wartości indukcyjności. W efekcie wartość indukcyjnoście może być znacznie mniejsza i w obiegowej informacji osiąga (dla tego TWOP) wartość rzędu 20H. Nie wiem na ile jest to miarodajna wartość, nie spotkałem się z materiałami potwierdzającymi.
Zwróciłem również uwagę, że jest to transformator ze szczeliną a to oznacza podmagnesowanie rdzenia przez składową prądu stałego i w konsekwencji zmiejszenie wartości indukcyjności. W efekcie wartość indukcyjnoście może być znacznie mniejsza i w obiegowej informacji osiąga (dla tego TWOP) wartość rzędu 20H. Nie wiem na ile jest to miarodajna wartość, nie spotkałem się z materiałami potwierdzającymi.
Być może dla wyrobów krajowych określały to PN (Polskie Normy) ale nie mialem z tym do czynienia. Producent nie zawsze podaje warunki pomiarów, zwykle są to "suche" dane. Na przykładzie TG2,5-1 widać, że nie jest to bez znaczenia. Raz jest podawana wartość indukcyjności dla Io, innym razem dochodzi wartość napięcia zmiennego i częstotliwosci a najczęściej tylko sama indukcyjność.Beier pisze:Moje pytanie zatem dla jakich częstotliwości podaje się wartości indukcyjności dla traf sieciowych, głośnikowych i dławików sieciowych i tych o wartościach mH.
Może nawet więcej niż obiegowej - oto materiał jaki dość dawno temu znalazłem w sieci. Wygląda na skan ze starego Radioamatora albo jakiejś instrukcji serwisowej telewizora.mukoki pisze:w obiegowej informacji osiąga (dla tego TWOP) wartość rzędu 20H
TWOP7/80/30/666 to inne oznaczenie TWOP22.
_
To jest skan z instrukcji serwisowej LIBRA 203, SATURN 203, mam całą, jednak dotyczy TWOP7 a nie TWOP19, który ma wyjątkowo duży rdzeń. Na tym przykładzie widać jak znacznie maleje indukcyjność wskutek prądu podmagnesowania 80mA.
Do tego jeszcze indukcyjność jest mierzona dla 50Hz kiedy dławiki sieciowe pracują u nas w kraju przy 100Hz. Wnioskuję z tego że zakup miernika był wyrzuconymi pieniędzmi i mogę nim tylko mierzyć cewki powietrzne?
1-myslę ,że dane dotyczące pomiaru L danego TWOP dotyczą zgrubnie pokazania pracy rdzenia zbez podmagnesowania /Io=0/ i z podmagnesowaniem /Io=80mA/ .To sa dwa różne miejsca na krzywej magnesowania rdzenia.Stąd wyniki będą różne.
2-własciwym bylby mostek OWENA.
2-własciwym bylby mostek OWENA.