Gimanastyka umysłu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Gimanastyka umysłu.
Z życiorysu jakiegoś matematyka:
"Mając 44 lata, ukończyłem uniwersytet, a po roku, jako już 100 letni młodzieniec, poślubiłem 34 letnią panienkę. Niewielka różnica wieku - tylko 11 lat - sprzyjała małżeńskiemu pożyciu. W niedługim czasie mieliśmy już 10 dzieci. Moja miesięczna pensja wynosiła 13000zł, z których 1/10 oddawałem siostrze, tak iż na własne utrzymanie mieliśmy tylko 11200zł na miesiąc; mimo to byliśmy szczęśliwi"
"Mając 44 lata, ukończyłem uniwersytet, a po roku, jako już 100 letni młodzieniec, poślubiłem 34 letnią panienkę. Niewielka różnica wieku - tylko 11 lat - sprzyjała małżeńskiemu pożyciu. W niedługim czasie mieliśmy już 10 dzieci. Moja miesięczna pensja wynosiła 13000zł, z których 1/10 oddawałem siostrze, tak iż na własne utrzymanie mieliśmy tylko 11200zł na miesiąc; mimo to byliśmy szczęśliwi"
"Mając 24 lata, ukończyłem uniwersytet, a po roku, jako już 25 letni młodzieniec, poślubiłem 19 letnią panienkę. Niewielka różnica wieku - tylko 6 lat - sprzyjała małżeńskiemu pożyciu. W niedługim czasie mieliśmy już 5 dzieci. Moja miesięczna pensja wynosiła 1000zł, z których 1/10??? oddawałem siostrze, tak iż na własne utrzymanie mieliśmy tylko 800zł na miesiąc; mimo to byliśmy szczęśliwi"OTLamp pisze:Z życiorysu jakiegoś matematyka:
http://www.math.edu.pl/system.html
Wróbelek odpoczywając na drucie kuca. Bo jakby siedział to by mu nóżki zwisały 

1/5, bo 1/10 w systemie piątkowym to 1/5 w dziesiętnym. System piątkowy był kiedyś w użyciu w niektórych miejscach świata. Możliwe, że jeszcze gdzieś jest używany.efekt02 pisze: ...których 1/10???
A czemu dziwadło?Piotr pisze:System piątkowy? A cóż to za dziwadło?
Masz pięć paluchów u ręki?
Większe dziwadła to systemy 12-tkowe (tuzin po polsku, w niemieckim widać to w liczebnikach 11 (elf) i 12 (zwoelf) nie będacych zbudowanymi jak następne ...), 15stkowe (mendel....), 60tkowe(kopa)....
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tak, chociaż najchętniej porozumiewałbym się w hexie, który wydaje mi się najbardziej naturalnySTUDI pisze:A czemu dziwadło?
Masz pięć paluchów u ręki?

System szesnastkowy nie jest naturalny dla człowieka. Piątkowy, dziesiętny i dwunastkowy już tak.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Powiedz mi, na czym polega ta "naturalność dla człowieka". Na tym, kiedy dany system został wymyślony i od jak dawna ludzie się nim posługują? Na rozpowszechnieniu? Na wieku, w jakim jednostka zazwyczaj się z danym systemem zapoznaje? Poddaję Twoją tezę w wątpliwość, bo moim zdaniem żaden system liczbowy, ani w ogóle matematyka czy jakakolwiek inna nauka, nie są kwestią ludzkiej natury [tj. emocji, instynktów, odruchów, uwarunkowań biologicznych itd. - w każdym razie nie świadomości, racjonalnego myślenia, woli], lecz różnych przekazów kulturowych. W ludzkiej naturze może być zapisana potrzeba poznawania otoczenia, zbierania informacji o nim, szukania wyjaśnień różnych zjawisk przyrodniczych czy zależności między tymiż - a konkretne systemy liczbowe, języki itd. to czysty konstrukt społeczny. No, ale to moje zdanie...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Czyżbyś coś sugerował?brys pisze:System szesnastkowy nie jest naturalny dla człowieka.
Ok, wielu ludzi już mi mówiło podobne rzeczy

Odgrzewam, choć czysto matematycznie.
Udowodnij, że dla kolejnych liczba naturalnych abcd prawdziwe jest wyrażenie
abcd+1=x^2 , gdzie x jest naturalne
Udowodnij, że dla kolejnych liczba naturalnych abcd prawdziwe jest wyrażenie
abcd+1=x^2 , gdzie x jest naturalne
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Ale ja bym chciał zobaczyć dowód matematyczny, że tak jest dla wszystkich abcd należących do liczb naturalnych
.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pozwolicie, ze sie podepne
Nie mialem swiadomosci istnienia tego watku
a juz mialem zakladac cos podobnego
Mimo, iz nie rozwiazalem zadania Kacpra (zastanowie sie nad nim w domu
) pozwole sobie zadac (moze juz kiedys bylo) zadanie:
Mamy 12 kulek (metalowych, niech bedzie) gdzie kazda wyglada tak samo. Waga kazdej z nich jest rowna oprocz jednej -- jest ona albo ciezsza albo lzejsza. Majac wage szalkowa i 3 wazenia nalezy wykazac, ktora jest inna i wskazac, czy jest lzejsza lub ciezsza. Rozwiazac nalezy kazdy mozliwy przypadek
Mysle, ze matematyczne glowy forumowe powinny poradzic sobie spokojnie z tym 'zadankiem'
Powodzenia!

Mamy 12 kulek (metalowych, niech bedzie) gdzie kazda wyglada tak samo. Waga kazdej z nich jest rowna oprocz jednej -- jest ona albo ciezsza albo lzejsza. Majac wage szalkowa i 3 wazenia nalezy wykazac, ktora jest inna i wskazac, czy jest lzejsza lub ciezsza. Rozwiazac nalezy kazdy mozliwy przypadek

Mysle, ze matematyczne glowy forumowe powinny poradzic sobie spokojnie z tym 'zadankiem'

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Poniżej prezentuję jedną z najciekawszych zagadek matematycznych jaką znam. Jej piękno polega na tym, że pada w niej tylko jedna liczba...
Po latach spotyka się dwóch przyjaciół, matematyków. Co u ciebie słychać? - pyta jeden. Ach wiesz, ożeniłem się i mam trzech fajnych chłopaków. W jakim są wieku? - pyta dalej kolega. Nie byłbym matematykiem, gdybym ci nie powiedział, że suma ich wieku daje liczbę 13 a iloczyn to akurat tyle, ile okien w kamienicy naprzeciw. Po krótkim namyśle przyjaciel stwierdza: mam za mało danych! No tak, faktycznie, najstarszy syn ma na imię Janek – odpowiada kolega.
Ile lat mają dzieci?
Po latach spotyka się dwóch przyjaciół, matematyków. Co u ciebie słychać? - pyta jeden. Ach wiesz, ożeniłem się i mam trzech fajnych chłopaków. W jakim są wieku? - pyta dalej kolega. Nie byłbym matematykiem, gdybym ci nie powiedział, że suma ich wieku daje liczbę 13 a iloczyn to akurat tyle, ile okien w kamienicy naprzeciw. Po krótkim namyśle przyjaciel stwierdza: mam za mało danych! No tak, faktycznie, najstarszy syn ma na imię Janek – odpowiada kolega.
Ile lat mają dzieci?