Bardzo proszę o podanie wzorów do obliczenia dławika. Im więcej tym lepiej. Będzie możliwość sprawdzenia
W książce Krizego wzory są z błędami i wychodzą nieprawidłowe wartości.
Z góry dziękuję za pomoc.
Wzory do obliczenia dławika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzory do obliczenia dławika
Lepiej nic nie mówić i wyjść na idiote, niż powiedzieć i dowieść tego.
Re: Wzory do obliczenia dławika
Spróbuj policzyć wg książki Flisaka "Transformatory i dławiki:
viewtopic.php?p=112687#p112687
jednak oba źródła z lat 50-tych, czyli Krize i Flisak, nie "pasują" do obecnie dostępnych materiałów magnetycznych. Bardziej rzetelnym i aktualnym źródłem jest książka A.Borkowskiego "Zasilanie urządzeń elektronicznych", gdzie opisy obliczeń transformatorów i dławików dotyczą ciętych rdzeni zwijanych typu RZC.
viewtopic.php?p=112687#p112687
jednak oba źródła z lat 50-tych, czyli Krize i Flisak, nie "pasują" do obecnie dostępnych materiałów magnetycznych. Bardziej rzetelnym i aktualnym źródłem jest książka A.Borkowskiego "Zasilanie urządzeń elektronicznych", gdzie opisy obliczeń transformatorów i dławików dotyczą ciętych rdzeni zwijanych typu RZC.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Witam.
Przedmówca ma rację. W książce p. Borkowskiego jest to w miarę przystępnie opisane. W wolnej chwili poskanuję interesujący Cię rozdział i zamieszczę.
Przedmówca ma rację. W książce p. Borkowskiego jest to w miarę przystępnie opisane. W wolnej chwili poskanuję interesujący Cię rozdział i zamieszczę.
Byłbym bardzo wdzięczny.
No właśnie Krize podaje wzory (choć z błędami) gdzie nie uwzględnia materiału magnetycznego.
To jeszcze pytnie jak najprościej sprawdzić indukcyjność stali, kształtek?
Mam dostęp do urządzenia mierzącego indukcyjność dla różnych impendancji.
No właśnie Krize podaje wzory (choć z błędami) gdzie nie uwzględnia materiału magnetycznego.
To jeszcze pytnie jak najprościej sprawdzić indukcyjność stali, kształtek?
Mam dostęp do urządzenia mierzącego indukcyjność dla różnych impendancji.
Lepiej nic nie mówić i wyjść na idiote, niż powiedzieć i dowieść tego.
W przypadku stali (kształtek) chodzi o indukcję magnetyczną a nie o indukcyjność. Pomiar indukcji magnetycznej (sprawdzenie?) to nie zadanie na "warunki domowe" stąd do obliczeń tę wartość przyjmuje się szacunkowo na podstawie tabel (zestawień) dla znanych materiałów magnetycznych.marsel pisze:To jeszcze pytnie jak najprościej sprawdzić indukcyjność stali, kształtek?
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Skąd można wziąć takowe tabele?
Np. z książki A.Borkowskiego o czym pisałem tutaj:Beier pisze:Skąd można wziąć takowe tabele?
viewtopic.php?p=117369#p117369
Parametry elektryczne, w tym wartości indukcji magnetycznej, można również znaleźć w notach katalogowych producentów. Niżej zamieszczam fragment tabeli dla materiału M530-50A f-my Grau Stanzwerk. W kolumnie oznaczonej BN są wartości indukcji magnetycznej wyrażonej w Teslach [T] dla różnych wielkości rdzeni.
Dla powszechnie spotykanych w kraju blach indukcję magnetyczną przyjmuje się szacunkowo na podstawie tablicy 1 ze strony Toma:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nsformator