Wasze patenty, tricki i kniffy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Wasze patenty, tricki i kniffy
Kątowniczki jeszcze łatwiej zrobić samodzielnie niż łączówki, byle mieć wiertarkę i imadło. Gotowych poszukałbym w sklepach z artykułami metalowymi lub okuciami meblarskimi, choć przyznam, że takich małych kątowniczków jak na zdjeciu jeszcze w handlu nie spotkałem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Michal_Blady
- 250...374 postów
- Kontakt:
A użycie końcówek lutowniczych nie wchodzi w grę?
http://www.tme.eu/koncowka-lutownicza-m ... m2_nc.html
http://www.tme.eu/koncowka-lutownicza-m ... m2_nc.html
Wiertarkę i imadło to ja mam, wbrew pozorom najgorzej jest z materiałem. Wypadałoby je zrobić z grubszej blachy, takiej zeby się nie wyginały albo odcinać z jakiegoś miniprofilu.
Pomyślałem jedynie, że gdzieś coś takiego można kupić na kilogramy, forumowicze potrafią w zaskakiwać jak w przypadku źródła rurek do coilguna.
Michał, użycie jednego oczka odwrotnie nasuwa się w sposób oczywisty ale te oczka miękkie są, zawadzę palcem albo grotem lutownicy przy montażu i będzie się wyginać, ble...
Pomyślałem jedynie, że gdzieś coś takiego można kupić na kilogramy, forumowicze potrafią w zaskakiwać jak w przypadku źródła rurek do coilguna.

_
Kiedyś były w sklepach z zabawkami i art. politechnicznymi takie enerdowskie zestawy PIKO - Modelbaukasten z dużą ilością metalowych płaskowniczków z rastrowanymi otworami, które można było sobie dowolnie wyginać.
A cushman w cushmanie to znana sprawa dla każdego tokarza.
A cushman w cushmanie to znana sprawa dla każdego tokarza.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- Michal_Blady
- 250...374 postów
- Kontakt:
kaem pisze:Kiedyś były w sklepach z zabawkami i art. politechnicznymi takie enerdowskie zestawy PIKO - Modelbaukasten z dużą ilością metalowych płaskowniczków z rastrowanymi otworami, które można było sobie dowolnie wyginać.
Dostałem takie coś na gwiazdkę jak byłem mały

W temacie tricków chyba nie padło zdejmowanie izolacji z bardzo cienkich przewodów. Chodzi tu o cienkie i delikatne przewody, na przykład takie jak w słuchawkach. Zwykle ciężko je obrać, ale wystarczy taki kabel podgrzać przez sekundę nad płomieniem aby zmiękczyć materiał i ściągnąć go palcami (paznokciami).
Z emalią na drutach też jest nieciekawie. Można lutować z nią. Ja przykładam taki przewód do kalafonii i lutuję na niej. Kalafonia topi się przy przewodzie i świetnie oczyszcza go z resztek spalonej emalii.
Co do płytek drukowanych. U mnie króluje termotransfer. Najlepiej jak narazie przygotowywało mi się płytkę pod niego szorując ją proszkiem Dosia. Ten proszek zawiera jakiś piasek, który świetnie zastępuje papier ścierny.
Do cięcia używam miniwiertarki z wałkiem giętkim i tarczą diamentową. Podczas cięcia przykładam rurę odkurzacza. Praktycznie cały kurz jest zasysany. To ważne, gdyż mój warsztat to tylko mój pokój. Nie chciałbym go całego zapylić.
Z emalią na drutach też jest nieciekawie. Można lutować z nią. Ja przykładam taki przewód do kalafonii i lutuję na niej. Kalafonia topi się przy przewodzie i świetnie oczyszcza go z resztek spalonej emalii.
Co do płytek drukowanych. U mnie króluje termotransfer. Najlepiej jak narazie przygotowywało mi się płytkę pod niego szorując ją proszkiem Dosia. Ten proszek zawiera jakiś piasek, który świetnie zastępuje papier ścierny.
Do cięcia używam miniwiertarki z wałkiem giętkim i tarczą diamentową. Podczas cięcia przykładam rurę odkurzacza. Praktycznie cały kurz jest zasysany. To ważne, gdyż mój warsztat to tylko mój pokój. Nie chciałbym go całego zapylić.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Mój mikrofon do Skype'a zrobiony z mikrofony z kamery od Romka i kawałka drutu 1,5mm w igelicie 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Kiedyś zrobiłem mikrofon do Skypa w fiolce po cynie ("Cynel", taka z granatowym korkiem z zaczepem). Fotek nie będzie, bo nie używam skypa i oddałem mikrofon siostrze, mieszkającej w innym mieście.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- AZ12
- 3125...6249 postów
A ja umieściłem mikrofon w obudowie po myszy komputerowej.
Wymyśliłem i zrobiłem też prosty tester elementów elektronicznych.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic820737.html

Wymyśliłem i zrobiłem też prosty tester elementów elektronicznych.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic820737.html

Ratujmy stare tranzystory!
Odblokowanie rdzeni w filtrach p.cz. zalanych szelakiem lub woskopodobną substancją.
Sposób nigdy nie zawiódł w przypadku odbiorników produkcji dawnego RFN.
Potrzebne elementy:
1. suszarka do włosów
2. wolne gniazdko elektryczne;)
Włączamy suszarkę dmuchamy ciepłym powietrzem tak aby ogrzewało zalany woskiem/szelakiem rdzeń. Po chwili bez problemu rdzeń się wykręca - "woskopodobne" świetnie "smarują" w stanie ciekłym gwint karkasu cewki.
Sposób nigdy nie zawiódł w przypadku odbiorników produkcji dawnego RFN.
Potrzebne elementy:
1. suszarka do włosów
2. wolne gniazdko elektryczne;)
Włączamy suszarkę dmuchamy ciepłym powietrzem tak aby ogrzewało zalany woskiem/szelakiem rdzeń. Po chwili bez problemu rdzeń się wykręca - "woskopodobne" świetnie "smarują" w stanie ciekłym gwint karkasu cewki.
A propos cewek - macie jakieś pomysły na karkasy do takich oldskulowych, dużych i powietrznych cewek krótkofalowych? Do własnej roboty odbiorników, nie restaurowania zabytkow. Np. potrzebuję karkas o średnicy 22mm. Albo 35mm. Albo niech będzie równe 30mm. 
Z preszpanu nie zwinę, bo jak już wiemy preszpanu kupić nie sposób, poza tym mam obrzydzenie do szelaku (szelak bierze się z robactwa), którym trzeba go impregnować.
Chętnie wykorzystałbym plastikową rurkę, tulejkę, pancerz, obudowę, opakowanie po... no właśnie - czym i gdzie ją kupić lub znaleźć?
Uwaga: odpowiedź o treści "cokoły oktalowe" się nie liczy!

Z preszpanu nie zwinę, bo jak już wiemy preszpanu kupić nie sposób, poza tym mam obrzydzenie do szelaku (szelak bierze się z robactwa), którym trzeba go impregnować.

Chętnie wykorzystałbym plastikową rurkę, tulejkę, pancerz, obudowę, opakowanie po... no właśnie - czym i gdzie ją kupić lub znaleźć?

Uwaga: odpowiedź o treści "cokoły oktalowe" się nie liczy!

_
Dawno temu używałem jako karkasów strzykawek lekarskich (są w różnych rozmiarach - średnicach). Łatwo przymocować za wystające skrzydełka. Polecam!
K.
K.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Odrzucają Cię piękne meble z epoki, czy drewniane instrumenty muzyczne? Wszak politura to szelakfugasi pisze:poza tym mam obrzydzenie do szelaku (szelak bierze się z robactwa)

Z tym szelakiem to żartowałem - przecież dałem mordkę. 
A pomysł ze strzykawkami świetny - warto jednak zadawać pozornie głupie pytania.
Nie wiem tylko czy znajdę interesujące mnie rozmiary w asortymencie strzykawek ludzkich, muszę popytać.

A pomysł ze strzykawkami świetny - warto jednak zadawać pozornie głupie pytania.

_
Znajdą się. A jak nie to u mnie są, sam używam
. Tylko adres musiałbyś podać 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--