Głośniki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mmm
ja rowniez jestem milo zaskoczony...
Na start:)
Mam glosnik Eminence Legend V12 (150W, 101dB/W/m, 12", 8om) i mam w planach dolozenie drugiego i tym samym poczynienie paki 2x12.
Pozostal mi wybor drugiego przetwornika. Tymczasowy wybor padl na Eminence The Governor (75W, 102dB/W/m, 12", 8om). Czy polaczenie V12 i Governor'a da spodziewane (czyt. dobre a nawet bardzo dobre) efekty? Ew. prosze o propozycje innych glosnikow do ok. 300zl
Czy obudowa musi byc ze sklejki? Gruba sklejka pow. 18mm jest co tu duzo mowic nieprzyjemnie droga. A wiec czy bedzie znaczaca roznica jesli zastosuje wiorowa plyte?
Calosc napedzi 50 Wattowy head na PP 6P3S-E. Czy glosniki lepiej dac na 4 czy 16 om? (trafko wyjsciowe mam na 4,8,16om).

Na start:)
Mam glosnik Eminence Legend V12 (150W, 101dB/W/m, 12", 8om) i mam w planach dolozenie drugiego i tym samym poczynienie paki 2x12.
Pozostal mi wybor drugiego przetwornika. Tymczasowy wybor padl na Eminence The Governor (75W, 102dB/W/m, 12", 8om). Czy polaczenie V12 i Governor'a da spodziewane (czyt. dobre a nawet bardzo dobre) efekty? Ew. prosze o propozycje innych glosnikow do ok. 300zl
Czy obudowa musi byc ze sklejki? Gruba sklejka pow. 18mm jest co tu duzo mowic nieprzyjemnie droga. A wiec czy bedzie znaczaca roznica jesli zastosuje wiorowa plyte?
Calosc napedzi 50 Wattowy head na PP 6P3S-E. Czy glosniki lepiej dac na 4 czy 16 om? (trafko wyjsciowe mam na 4,8,16om).
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Re: Głośniki
megabit pisze:
Noisy może i robi paczki z wióra ale osobiście Ci nie polecam tego materiału . Żeby Ci czasem też nie przyszło do głowy zrobić z MDF'u . Tylko sklejka 18mm

BTW. A tak w ogóle to luknij w mój podpis poniżej

Nie, nieTripleXXX pisze:megabit pisze:
Noisy może i robi paczki z wióra ale osobiście Ci nie polecam tego materiału . Żeby Ci czasem też nie przyszło do głowy zrobić z MDF'u . Tylko sklejka 18mmale zrobisz jak będziesz chciał
Jeśli konstrukcja ma być solidna to polecałbym nawet grubszą ale tak jak mówisz do tanich nie należy
. Wcześniej pisałeś że będziesz kupował głośnik, Grenn'a zdaje się. Chcesz to zapiąć razem z V12 w jednej paczce?? Jeśli tak to od razu Ci mówię że to zły pomysł. Głośniki najlepiej jak mają taką samą moc lub niewiele odstają od siebie.
BTW. A tak w ogóle to luknij w mój podpis poniżej

A kupa prawda z tym wiórem, bo sam zrobiłem pakę z niego i brzmi to mi super ;P
Powiedz mi po co jak ta dobrze brzmi
?

-
- 2500...3124 posty
A czemu nie MDF ?
-
- 2500...3124 posty
Wilgoć w domu ? A po drugie ofornirowana lakierowana ?
A moze cos wiecej jest w tym MDefie niezdrowego ?
Z tego, co wiem, to głośników Eminence Legend V12 się w ofornirowanych lakierowanych paczkach nie montuje. Raczej w oklejonych tolexem. No i rzadko stoją takie paczki w domu. Raczej w sali prób a często na koncertach w nocy na otwartym powietrzu. Zdarza się też grać, ładować i rozładowywać sprzęt podczas deszczu...Boguś pisze:Wilgoć w domu ? A po drugie ofornirowana lakierowana ?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 2500...3124 posty
To ja rozumiem że kolumny estradowe "szlajają się po swiecie ". Ale mnie chodzi o MDF jako materiał wyjsciowy na kolumny w założeniu, że będą mialy jak u bozi za piecem. Jaki materiał będzie lepszy, MDF wióry czy sklejka, czy cos jeszcze innego i dlaczego?
Ponoć MDF jest niedobry bo zbyt martwy akustycznie (czyli z punktu widzenia teorii dobry ale to tak jak z tranzystorem i lampą) a powinien jednak "grać". Znowu zniekształcenia i podbarwienia górą... 

_
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dokładnie jest tak jak mówisz. MDF wytłumia a paczka/kolumna gitarowa ma "brzmieć" lub "grać" jak to okresliłeś. Sklejka w ostateczności wiór. No i dobre głośniki - to jest podstawafugasi pisze:Ponoć MDF jest niedobry bo zbyt martwy akustycznie (czyli z punktu widzenia teorii dobry ale to tak jak z tranzystorem i lampą) a powinien jednak "grać". Znowu zniekształcenia i podbarwienia górą...