Wasze patenty, tricki i kniffy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Wasze patenty, tricki i kniffy
U kumpla widziałem kiedyś, że na rogach płytki, od strony druku, ponaklejał kostki twardego filcu ok. 1cm grubości. Zawsze to inaczej niż płytka leżąca bezpośrednio na stole.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
W Polsce nie widzialem co prawda, ale sa nakretki M3, M4, M5 itd nitowalne.Marvel pisze: Ale chodzi o to, że muszę zamocować nakrętkę w chassis tak, żeby potem móc się w nią wkręcić przez drewno - łeb śruby będzie wystawał od strony drewna.
Majac tokarke lub dostep do tokarki mozna samemu zrobic cos takiego, postaram sie zrobic kilka szt i sfotografowac zeby bylo wiadomo jak to wyglada.
Dotarłem też do nitonakrętek. Zakupiłem 4 sztuki na próbęmacska pisze:W Polsce nie widzialem co prawda, ale sa nakretki M3, M4, M5 itd nitowalne.
Majac tokarke lub dostep do tokarki mozna samemu zrobic cos takiego, postaram sie zrobic kilka szt i sfotografowac zeby bylo wiadomo jak to wyglada.

http://allegro.pl/item425366410_m4_nito ... retki.html
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Ja nie o tym pisalem, dlatego chce zrobic kilka szt na tokarce zebys zobaczyl co to jestMarvel pisze:...Niestety, nie kupiłem, bo kosztowała 600 złTak więc może zamiast toczyć nitonakrętki, dałbyś radę spreparować trzpień do zwykłej nitownicy, żeby można było obsadzać nitonakrętki? Podobno jest to możliwe:
http://allegro.pl/item425366410_m4_nito ... retki.html

To zrób od razu osiem: będę miał na dwa wzmaczkimacska pisze:Ja nie o tym pisalem, dlatego chce zrobic kilka szt na tokarce zebys zobaczyl co to jest

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
1 mm (zostały mi dwie ostatnie szaski z takiej blachy właśnie) ALE mocowanie będzie do kątowników o grubości 2mm.macska pisze:Podaj grubosc blachy.
Przy okazji zapytam o wasze doświadczenia z grubością i materiałem na chassis. Mam zamiar kupić krawędziarkę/ zaginarkę/ giętarkę:
http://allegro.pl/item430514978_zaginar ... mocja.html ale ona daje radę z blachą do 1mm. Rozmawiałem ze sprzedawcą i to ograniczenie podobno dotyczy blachy stalowej a w przypadku aluminium można giąć grubszą. I teraz mam problem: czy lepiej robić szaski z 1mm stali czy 1,5-2mm alu? Jedno i drugie będzie musiało być spawane na krawędziach, żeby przednia i tylna ścianka nie poddawała się podczas wpychania wtyczek w gniazda (szczególnie zasilające). Czy po wygięciu "w brytfankę" i pospawaniu krawędzi blacha stalowa 1mm będzie wystarczająco sztywna? Czy sztywniejsze będzie alu 2mm? Gotowa szaska ma mieć ok. 400x200x60mm i ma dawać radę z 2xEL34 i trafami do nich.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
A taki pomysł mi przyszedł do głowy, jeśli chodzi o mocowanie chassis do skrzynki:
Niestety na wiecej niz jedna sztuke nie mialem czasu, i nie zanosi sie na to ze bede mial.Marvel pisze: To zrób od razu osiem: będę miał na dwa wzmaczki![]()
![]()
Mam nadzieje, ze zdjecia w wystarczajacy sposob oddaja o co mi chodzilo.
Moze ktos bedzie wiedzial gdzie takie "nito-nakretki" mozna kupic?
Ponieważ tokarkę to ja tylko oglądałem, w dodatku nieruchomą to zapytam: jak długo się wytacza taki drobiazg? 

_
Nie wiem, zrobic jedna sztuke na tokarce to strasznie pitolenie, tym bardziej, ze ja jeszcze robilem zdjecia.fugasi pisze:... jak długo się wytacza taki drobiazg?
Przy wiekszej ilosci pewnie mozna zejsc ponizej minuty/szt, ale do tego juz trzeba sie przygotowac (odpowiednio wyprofilowac noz np.).
Ta tokarka tez nie jest urzadzeniem profesjonalnym, przypuszczam ze tokarki sterowane CNC "wypluwaja" kilkadziesiat szt/min, jak nie wiecej

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Mogę wyrzeźbić takie nakrętki na amatorskiej tokarce cnc, ale ktoś musiałby zrobić zwymiarowany rysunek. No i musiałoby tego trochę być, bo dla kilku, to mi się nie chce pisać programu. Koszt = materiał + piwo dla mocującego materiałmacska pisze:przypuszczam ze tokarki sterowane CNC "wypluwaja" kilkadziesiat szt/min, jak nie wiecej

Tomek
No dobra, rysunku moge zrobic, chetnych prosimy o zgloszenie.
Nie musi byc to nawet pret szesciokatny, ja akurat taka tulejke mialem pod reka.
Znalazlem w swoich szpargalach jedna szt M3 fabryczna, jak wroce do domu zrobie zdjecie.
Nie musi byc to nawet pret szesciokatny, ja akurat taka tulejke mialem pod reka.
Znalazlem w swoich szpargalach jedna szt M3 fabryczna, jak wroce do domu zrobie zdjecie.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Mam ~1m pręta sześciokątego 7mm, czyli pod M3 albo M4.macska pisze:Nie musi byc to nawet pret szesciokatny, ja akurat taka tulejke mialem pod reka.
Tomek
M4. Ale ja wiem gdzie takie pręty w Poznaniu kupić
.
Panie Tomku, a jest Pan w stanie frezować pcb, na tej frezarce?

Panie Tomku, a jest Pan w stanie frezować pcb, na tej frezarce?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper