Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: kaem »

U kumpla widziałem kiedyś, że na rogach płytki, od strony druku, ponaklejał kostki twardego filcu ok. 1cm grubości. Zawsze to inaczej niż płytka leżąca bezpośrednio na stole.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Marvel pisze: Ale chodzi o to, że muszę zamocować nakrętkę w chassis tak, żeby potem móc się w nią wkręcić przez drewno - łeb śruby będzie wystawał od strony drewna.
W Polsce nie widzialem co prawda, ale sa nakretki M3, M4, M5 itd nitowalne.
Majac tokarke lub dostep do tokarki mozna samemu zrobic cos takiego, postaram sie zrobic kilka szt i sfotografowac zeby bylo wiadomo jak to wyglada.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

macska pisze:W Polsce nie widzialem co prawda, ale sa nakretki M3, M4, M5 itd nitowalne.
Majac tokarke lub dostep do tokarki mozna samemu zrobic cos takiego, postaram sie zrobic kilka szt i sfotografowac zeby bylo wiadomo jak to wyglada.
Dotarłem też do nitonakrętek. Zakupiłem 4 sztuki na próbę :-) a potem poszedłem do sklepu obok po specjalną nitownicę. Niestety, nie kupiłem, bo kosztowała 600 zł :evil: Tak więc może zamiast toczyć nitonakrętki, dałbyś radę spreparować trzpień do zwykłej nitownicy, żeby można było obsadzać nitonakrętki? Podobno jest to możliwe:
http://allegro.pl/item425366410_m4_nito ... retki.html
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
pierwszy

Marvel pisze:...Niestety, nie kupiłem, bo kosztowała 600 zł :evil: Tak więc może zamiast toczyć nitonakrętki, dałbyś radę spreparować trzpień do zwykłej nitownicy, żeby można było obsadzać nitonakrętki? Podobno jest to możliwe:
http://allegro.pl/item425366410_m4_nito ... retki.html
Ja nie o tym pisalem, dlatego chce zrobic kilka szt na tokarce zebys zobaczyl co to jest :)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

macska pisze:Ja nie o tym pisalem, dlatego chce zrobic kilka szt na tokarce zebys zobaczyl co to jest :)
To zrób od razu osiem: będę miał na dwa wzmaczki :D :D :D
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
pierwszy

Podaj grubosc blachy.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

macska pisze:Podaj grubosc blachy.
1 mm (zostały mi dwie ostatnie szaski z takiej blachy właśnie) ALE mocowanie będzie do kątowników o grubości 2mm.

Przy okazji zapytam o wasze doświadczenia z grubością i materiałem na chassis. Mam zamiar kupić krawędziarkę/ zaginarkę/ giętarkę:
http://allegro.pl/item430514978_zaginar ... mocja.html ale ona daje radę z blachą do 1mm. Rozmawiałem ze sprzedawcą i to ograniczenie podobno dotyczy blachy stalowej a w przypadku aluminium można giąć grubszą. I teraz mam problem: czy lepiej robić szaski z 1mm stali czy 1,5-2mm alu? Jedno i drugie będzie musiało być spawane na krawędziach, żeby przednia i tylna ścianka nie poddawała się podczas wpychania wtyczek w gniazda (szczególnie zasilające). Czy po wygięciu "w brytfankę" i pospawaniu krawędzi blacha stalowa 1mm będzie wystarczająco sztywna? Czy sztywniejsze będzie alu 2mm? Gotowa szaska ma mieć ok. 400x200x60mm i ma dawać radę z 2xEL34 i trafami do nich.
Załączniki
sza.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

A taki pomysł mi przyszedł do głowy, jeśli chodzi o mocowanie chassis do skrzynki:
Załączniki
mocowaniechassis.gif
pierwszy

Marvel pisze: To zrób od razu osiem: będę miał na dwa wzmaczki :D :D :D
Niestety na wiecej niz jedna sztuke nie mialem czasu, i nie zanosi sie na to ze bede mial.
Mam nadzieje, ze zdjecia w wystarczajacy sposob oddaja o co mi chodzilo.
Moze ktos bedzie wiedzial gdzie takie "nito-nakretki" mozna kupic?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ponieważ tokarkę to ja tylko oglądałem, w dodatku nieruchomą to zapytam: jak długo się wytacza taki drobiazg? :)
_
pierwszy

fugasi pisze:... jak długo się wytacza taki drobiazg? :)
Nie wiem, zrobic jedna sztuke na tokarce to strasznie pitolenie, tym bardziej, ze ja jeszcze robilem zdjecia.
Przy wiekszej ilosci pewnie mozna zejsc ponizej minuty/szt, ale do tego juz trzeba sie przygotowac (odpowiednio wyprofilowac noz np.).
Ta tokarka tez nie jest urzadzeniem profesjonalnym, przypuszczam ze tokarki sterowane CNC "wypluwaja" kilkadziesiat szt/min, jak nie wiecej :)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

macska pisze:przypuszczam ze tokarki sterowane CNC "wypluwaja" kilkadziesiat szt/min, jak nie wiecej :)
Mogę wyrzeźbić takie nakrętki na amatorskiej tokarce cnc, ale ktoś musiałby zrobić zwymiarowany rysunek. No i musiałoby tego trochę być, bo dla kilku, to mi się nie chce pisać programu. Koszt = materiał + piwo dla mocującego materiał :) Sprawdzę jeszcze jakie mam sześciokątne pręty mosiężne.
Tomek
pierwszy

No dobra, rysunku moge zrobic, chetnych prosimy o zgloszenie.
Nie musi byc to nawet pret szesciokatny, ja akurat taka tulejke mialem pod reka.
Znalazlem w swoich szpargalach jedna szt M3 fabryczna, jak wroce do domu zrobie zdjecie.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

macska pisze:Nie musi byc to nawet pret szesciokatny, ja akurat taka tulejke mialem pod reka.
Mam ~1m pręta sześciokątego 7mm, czyli pod M3 albo M4.
Tomek
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

M4. Ale ja wiem gdzie takie pręty w Poznaniu kupić :) .

Panie Tomku, a jest Pan w stanie frezować pcb, na tej frezarce?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
ODPOWIEDZ