Dzisiaj dotarły do mnie długo wyczekiwany obudowy (wielkie podziękowania dla kolegi Urban Turban) więc mogę przedstawić wzmacniacz nad którym spędzę
najbliższe dni. Jest to konstrukcja dla kolegi gitarzysty, który po ograniu jednej mojej konstrukcji, poprosił mnie o zbudowanie mu dobrego wzmacniacza.
Najpierw chciał 100W, ale po krótkiej konsultacji stwierdził ze 50W starcza do grania w garażu/salce, no i koszta mniejsze

. Na końcówkę wybrałem 6P3S-E (proszę poprawić jeśli źle napisałem, ah ta cyrylica) najpierw kolega chciał JCM800, ale po ograniu padło na Atomica, koledze zależy na dobrym kanale czystym, więc stwierdziłem że zaryzykuje i będzie oparty on o...EF86, chociaż jeszcze nie wiem z jakiego dokładnie schematu skorzystam, być może ze starego VOX'a , końcówka oczywiście ze sprzężeniem zwrotnym z możliwością włączenia/wyłączenia, prosta pętla efektów (gniazda jack pomiędzy preampem a końcówka), przełącznik napięć dla przed wzmacniacza (zaczerpnięte ze strony toma), przełączanie kanałów za pomocą przełącznika nożnego, czekam jeszcze na trafo zasilające (toroid 200W, wtórne 320-0-320, 2 uzwojenia 6.3V, osobno zasili końcówkę i przed wzmacniacz - można będzie użyć cieńszych kabli i mniejszy spadek napięć, do tego odczep 100V do sztywnego BIAS'u i chyba 12V na przekaźniki, już sam nie pamiętam ) Chciałem użyć kondesatorów montowanych na obudowie ELWY (50+50/450V) (które otrzymałem od jednego z kolegów z Triody, dziękuję ) Ale dostałem je już po tym jak zamówiłem obudowy, a nie podoba mi się perspektywa wiercenia otworów pod nie w blasze 1mm bez odpowiednich narzędzi...coś wykombinuję jeszcze. W załączniku zdjęcia, przepraszam za nie najlepsza jakość, padły mi baterie od aparatu i nie mogę wykonać lepszych, widać w tyle również obudowy do 2 innych konstrukcji, mojego Atoma 5W i jeszcze jednej o której narazie nie będę nic mówić ; ) Będę posiłkować się layoutem z tego linka:
http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
odrobinę zmodyfikowanego do moich potrzeb (z uwzględnieniem kanału czystego i innej końcówki) który zresztą już wytrawiłem, umieszczę na pcb z powodu braku dostępu do kołków lutowniczych

. To chyba wszystko, życzcie mi powodzenia ; D