P.S. Zachęcam kolegów do dyskusji i prezentowania swoich konstrukcji słuchawkowych i ich parametrów, oscylogramów itd.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
O, to, to, panie, takPiotr pisze:Coraz częściej się zastanawiam, czy nie zacząć robić małych toroidków wyjściowych do wzmacniaczy słuchawkowych na przykład na jednej ECC88 w kanale.
Nawet popełniłem teki wzmacniacz, ECC88+6N30P, ale cena tej ostatniej jest nieco zbyt wysoka więc do codziennego słuchania stosuję równolegle połączone sekcje 6n6p.mslawicz pisze:Kilka tygodni temu powróciłem do lampowej dłubaniny i właśnie robię wzmacniacz słuchawkowy OTL.
Będzie to układ w topologii Aikido z wtórnikiem White'a w stopniu wyjściowym na lampach 6H30P. Układ może oddać do obciążenia 60 mA (a jakby podnieść prąd spoczynkowy, to i 80 mA) i bez problemu wysteruje 32-omowe słuchawki.
Projekt jest dopiero we wstępnej fazie, ale założenia, układ wzmacniacza i pierwsze testy są już opisane na mojej stronie. Zapraszam do zapoznania się z projektem pod adresem http://www.echostar.pl/~slawicz/aikido/aikido1.htm
Fajnie napisane, dzięki za tą stronę. I zdjęcia mi się podobająmslawicz pisze:Kilka tygodni temu powróciłem do lampowej dłubaniny i właśnie robię wzmacniacz słuchawkowy OTL.
Będzie to układ w topologii Aikido z wtórnikiem White'a w stopniu wyjściowym na lampach 6H30P. Układ może oddać do obciążenia 60 mA (a jakby podnieść prąd spoczynkowy, to i 80 mA) i bez problemu wysteruje 32-omowe słuchawki.
Projekt jest dopiero we wstępnej fazie, ale założenia, układ wzmacniacza i pierwsze testy są już opisane na mojej stronie. Zapraszam do zapoznania się z projektem pod adresem http://www.echostar.pl/~slawicz/aikido/aikido1.htm
jeszcze jakbyś je sprzedawał w zestawie z kubkami ekranującymi to już w ogóle..Piotr pisze:Coraz częściej się zastanawiam, czy nie zacząć robić małych toroidków wyjściowych do wzmacniaczy słuchawkowych na przykład na jednej ECC88 w kanale. Jeden stopień, bez kondensatorów, zupełnie bezstresowo, przy dowolnym napięciu
To by była rewelacja !!!Piotr pisze:Coraz częściej się zastanawiam, czy nie zacząć robić małych toroidków wyjściowych do wzmacniaczy słuchawkowych na przykład na jednej ECC88 w kanale. Jeden stopień, bez kondensatorów, zupełnie bezstresowo, przy dowolnym napięciu
Jak będziesz się zastanawiał na transformatorami, to myślę, że dobrze było by pozostać przy triodach pracujących przy względnie niskich napięciach anodowych takich jak wspomniane ECC88, ECC288, 6n6p, 6n30p znacząco uprości to konstrukcję zasilacza.Piotr pisze:Coraz częściej się zastanawiam, czy nie zacząć robić małych toroidków wyjściowych do wzmacniaczy słuchawkowych na przykład na jednej ECC88 w kanale. Jeden stopień, bez kondensatorów, zupełnie bezstresowo, przy dowolnym napięciu