Ck
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ck
Jaką dolną częstotliwość roboczą i współczynnik zniekształceń częstotliwościowych zakładacie licząc kondensator blokujący Rk? Chyba że macie jakiś lepszy sposób lub wzór od tego w książce Cykina?
Re: Ck
Wg Cykina, dla zakresu częstotliwości akustycznych, współczynnik Mdk powiniem zawierać się w przedziale 1,01-1,03 przy czym zniekształcenia częstotliwosciowe i fazowe są mniejsze dla współczynnika 1,03 (ok. dwukrotnie mniejsza wartość pojemności Ck).
Dobór tego współczynnika zależy od tego czy chcemy bardziej skompensować wzmocnienie czy zmniejszyć zniekształcenia.
Dobór tego współczynnika zależy od tego czy chcemy bardziej skompensować wzmocnienie czy zmniejszyć zniekształcenia.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Projektując transformator wyjściowy zakładamy dolną roboczą częstotliwość graniczną i taką można przyjąć do obliczeń wartości Ck.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Wzorku dla Ck z pałki nie podam. Na pewno występuje w nim nachylenie lampy. Odsyłam do Goldego (tom I)
Cs nie warto dobierać dużo niżej, niż 10Hz, chyba że jest tak jak u mnie, gdzie transformator przenosi od 5Hz. Rzecz w tym, aby częstotliwości graniczne pochodzące z różnych miejsc układu były możliwie odległe, przynajmniej te wprowadzające najwyższą fd i najniższą fg.
Cs nie warto dobierać dużo niżej, niż 10Hz, chyba że jest tak jak u mnie, gdzie transformator przenosi od 5Hz. Rzecz w tym, aby częstotliwości graniczne pochodzące z różnych miejsc układu były możliwie odległe, przynajmniej te wprowadzające najwyższą fd i najniższą fg.
Skd to dynamiczne nachylenie prądu katodowego, Mdk to współczynnik zniekształceń częstotliwościowych wprowadzanych przez układ CkRk dla dolnej częstotliwości roboczej.
EDIT:
Jeżeli dolna częstotliwość robocza Cs ma pewien wpływ na założoną dolną częstotliwość roboczą Ck to jak dobrać Ck kiedy ma miejsce sprzężenie bezpośrednie?
EDIT:
Jeżeli dolna częstotliwość robocza Cs ma pewien wpływ na założoną dolną częstotliwość roboczą Ck to jak dobrać Ck kiedy ma miejsce sprzężenie bezpośrednie?