Witam szanowny kolektyw
Swoje pytanie kieruję w stronę praktyków, choć nie tylko....
Mianowicie, jaka jest w praktyce maksymalna częstotliwość pracy dla GU50 ?
Zastanawiam się nad możliwością zastąpienia QQE06/40 przez dwie GU50 (PP) we wzmacniaczu rezonansowym na 120MHz.
cząstotliwoś graniczna GU50
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
cząstotliwoś graniczna GU50
pozdrawiam
Marcus
Marcus
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: cząstotliwoś graniczna GU50
Wg. katalogu do 120㎒ właśnie, ale tu musisz się podeprzeć odpowiednim katalogiem dokładniej, bo zapewne będziesz musiał (nawet znacznie) zmniejszyć napięcie anodowe i moc, ze względu na straty dielektryczne. No i ona jednk ma dość spory swój system elektrod, nie wiem jakie uzyskasz na nich wzmocnienie.Marcus pisze:Witam szanowny kolektyw
Swoje pytanie kieruję w stronę praktyków, choć nie tylko....
Mianowicie, jaka jest w praktyce maksymalna częstotliwość pracy dla GU50 ?
Zastanawiam się nad możliwością zastąpienia QQE06/40 przez dwie GU50 (PP) we wzmacniaczu rezonansowym na 120MHz.
Witam.
Jest to właściwie maksymalna deklarowana przez producenta częstotliwość na jakiej lampa ta może jeszcze pracować. Oznacza to, że przy 120MHz lampa cechuje się znacznie gorszą mocą, czułością i sprawnością, a konieczność obniżenia napięcia anodowego z 1000 do najwyżej 600V powoduję, że lampa może oddać góra 40W do obciążenia. W tych samych warunkach lampa QQE06/40 potrafi przy pracy FM oddawać prawie 120W mocy do anteny (lekko się przy tym rumieniąc).
Dawno temu bawiąc się z GU50 miałem problemy ze stabilnością i spadkiem mocy już przy częstotliwości 50MHz..
Pozdrawiam,
Romek
Jest to właściwie maksymalna deklarowana przez producenta częstotliwość na jakiej lampa ta może jeszcze pracować. Oznacza to, że przy 120MHz lampa cechuje się znacznie gorszą mocą, czułością i sprawnością, a konieczność obniżenia napięcia anodowego z 1000 do najwyżej 600V powoduję, że lampa może oddać góra 40W do obciążenia. W tych samych warunkach lampa QQE06/40 potrafi przy pracy FM oddawać prawie 120W mocy do anteny (lekko się przy tym rumieniąc).
Dawno temu bawiąc się z GU50 miałem problemy ze stabilnością i spadkiem mocy już przy częstotliwości 50MHz..
Pozdrawiam,
Romek
- Załączniki
-
- GU50_2.jpg (60.96 KiB) Przejrzano 356 razy
-
- GU50_1.jpg (61.48 KiB) Przejrzano 373 razy
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
Dzięki za odpowiedzi, potwierdzą to moje przypuszczenia, ża stosowanie tej lampy poza KF jest nieopłacalne.
Tak na marginesie zastanawiałem sie również nad zupełnie egzotyczną dla UKF pentodą 6P45S.
Myśle, że mimo wszystko najprościej będzie użyć QQE06/40 sterowaną kolejno przez QQE03/12 i ECC88 lub ze względu na podobne Ua 6N3P, ECC85.
Niechcę stosować tranzystorów ze względu na ich większą wrażliwość na uszkodzenie oraz mniej przejrzyste jak dla mnie obwody LC.
Jezeli ktoś z szanownych kolegów posiada sprawdzone schematy lub opisy takich konstrukcji lampowych to proszę o załączenie.
Tak na marginesie zastanawiałem sie również nad zupełnie egzotyczną dla UKF pentodą 6P45S.
Myśle, że mimo wszystko najprościej będzie użyć QQE06/40 sterowaną kolejno przez QQE03/12 i ECC88 lub ze względu na podobne Ua 6N3P, ECC85.
Niechcę stosować tranzystorów ze względu na ich większą wrażliwość na uszkodzenie oraz mniej przejrzyste jak dla mnie obwody LC.
Jezeli ktoś z szanownych kolegów posiada sprawdzone schematy lub opisy takich konstrukcji lampowych to proszę o załączenie.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Odradzam tą lampę. Z nią problemy zaczynają się już na ostatnim KF-owym pasmie amatorskim (30MHz). Na UKF raczej nie „pójdzie”.Marcus pisze:Tak na marginesie zastanawiałem sie również nad zupełnie egzotyczną dla UKF pentodą 6P45S.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .