Prosty preamp lampowy na PCB...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Prosty preamp lampowy na PCB...
http://img233.imageshack.us/img233/6615 ... 17wmu1.jpg
z tym paintem nie żartowałem ; ) . Generalnie zgapiłem w dużej mierze z kitów pana janka, końcówka cała zerżnięta, ale jest pewność że działa dobrze, bo taką zrobiłem, przydało by się dodać jeszcze rezystor rozładowujący po 1 kondensatorze oraz miejsca na śruby montażowe, można też pomyśleć o sprzężeniu zwrotnym i potencjometrze presence albo nawet cut dodać. Jakby tylko ktoś ładnie to nakreślił w jakimś programie, gdyż żadnych nie posiadam/ani umiejętności ich obsługi
z tym paintem nie żartowałem ; ) . Generalnie zgapiłem w dużej mierze z kitów pana janka, końcówka cała zerżnięta, ale jest pewność że działa dobrze, bo taką zrobiłem, przydało by się dodać jeszcze rezystor rozładowujący po 1 kondensatorze oraz miejsca na śruby montażowe, można też pomyśleć o sprzężeniu zwrotnym i potencjometrze presence albo nawet cut dodać. Jakby tylko ktoś ładnie to nakreślił w jakimś programie, gdyż żadnych nie posiadam/ani umiejętności ich obsługi
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Łoł, że co? Wyjście liniowe po trafie? Znaczy się transformatorze? Głośnikowym? O.o'krzychusss pisze:A jak zrobisz wyjście za preampem (albo nawet liniowe po trafie)
Wybaczcie niewiedzę, ale tak się robi? O.o
To ja też jeszcze poczekam.Marvel pisze:Jeśli Ci się bardzo nie spieszy, to się wstrzymaj jeszcze. Planuję pewne modyfikacje

Hmm, z tego co widzę wcale nie tak bardzo. Na szczęście.Wicker pisze:To zrób końcówkę na 2EL84, fakt że koszta się zwiększa,

Jaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.oWicker pisze:na próbach sie przebijesz bez problemu, wystarczy na koncerty po klubach, 15-17W będzie wystarczało w 100%
To po co robi się heady lampowe po 100W i więcej? Żeby nagłośnić stadion?

Master Volume w lampowych nie działa? xPWicker pisze:(ale nie do domu :/ )
Skończysz to się podziel.Wicker pisze:właśnie projektuję do tego płytkę, z atomickiem w preampie, jak skończę to dam do oceny kolegów, trzeba to tylko będzie przerysować w jakimś programie bo ja to robie w paincie ;-P

Swoją drogą, taka lampowa 15W dobrze by grała na paczce 1x12" z głośnikiem Eminence Legend V12?
po to żeby leczyć kompleksy... żartuję ofc, ale sam se odpowiedziałeśmeffcio pisze: Jaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.o
To po co robi się heady lampowe po 100W i więcej? Żeby nagłośnić stadion?![]()

Ostatnio grałem w Mayonesie na wzmacniaczu Riviery 100W ale działającym w trybie 12W, na kolumnie 4x12, taki hałas był że nie dało się za długo grać z rozkręconym potem MV, fakt, pomieszczenie to było 2mx2m

A co do potencjometrów MV, wzmak gra najlepiej, jak jest rozkręcony na maxa ;P
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Mamusiu, to ja to chcę!! xD Zatem czego potrzebuję do zrobienia równie prostej końcówki lampowej mocy ok. 15W (tzn. tyle żeby starczyło na próby i ewentualne koncerty klubowe xP)?
Z tym że jak mówiłem, za końcówę, a przynajmniej tak "potężną" wezmę się kiedy indziej, bo nie wyrobię finansowo kupując te wszystkie lampy i trafa. Jak zrobię ten podwójny preamp na atomicu, to będę grał z tranzystorkiem, i z czasem będę kupował części na końcówkę lampową, i jak wszystko skompletuję, to dopiero się za to wezmę...
I czy moglibyście podać mi adresy stron internetowych z "dużą dawką wiedzy dla laików"? Oczywiście nt. konstrukcji lampowych. Coś czuję, że mnie to wciągnie na dłużej. xP
Z tym że jak mówiłem, za końcówę, a przynajmniej tak "potężną" wezmę się kiedy indziej, bo nie wyrobię finansowo kupując te wszystkie lampy i trafa. Jak zrobię ten podwójny preamp na atomicu, to będę grał z tranzystorkiem, i z czasem będę kupował części na końcówkę lampową, i jak wszystko skompletuję, to dopiero się za to wezmę...
I czy moglibyście podać mi adresy stron internetowych z "dużą dawką wiedzy dla laików"? Oczywiście nt. konstrukcji lampowych. Coś czuję, że mnie to wciągnie na dłużej. xP
-
- 75...99 postów
Ostatnio zmieniony śr, 20 sierpnia 2008, 23:00 przez browarinho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 15...19 postów
http://www.stareradia.pl/tube.html - a ja to na początek polecę 
O tym, jaka to długa droga do budowy pieca (świadomej budowy, zaznaczam), sam się cały czas przekonuję... Ale to naprawdę świetna sprawa

O tym, jaka to długa droga do budowy pieca (świadomej budowy, zaznaczam), sam się cały czas przekonuję... Ale to naprawdę świetna sprawa

Dlatego zachęcam Cię do zrobienia końcówki 5W na 4 elementach i małym trafku, żebyś sam się przekonał, jaki to robi hałas. Ja na przykład mam już szlaban od żony na odpalanie wzmaków w domu z powodu hałasu. No i robi się problem...meffcio pisze:Jaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.o
To po co robi się heady lampowe po 100W i więcej? Żeby nagłośnić stadion?

Poza tym lampa różni się m.in tym od tranzystora, że przesterowuje się każdy stopień w preampie, końcówka i trafo wyjściowe. W tranzystorze masz tylko krzemowe symulatory mające udawać lampowy przester. Pozbawiając się przesteru z końcówki i trafa Twoje brzmienie będzie jednak upośledzone

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
W sumie, to po co się tak męczę z tym pcb:
http://img171.imageshack.us/img171/2324/atomic16gr4.png
od oryginalnego Atomica
http://img171.imageshack.us/img171/2324/atomic16gr4.png
od oryginalnego Atomica

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
A co myślicie o zrobieniu Firefly'a jako swojej pierwszej w pełni lampowej konstrukcji? Wydaje się być prosty, tylko nie wiem jak z trafami... Ale do domciu mocy w sam raz, i pozna się "smak" lampki... 
A z 'Dual Atomica' (xD) nie zrezygnuję, zrobię preamp (czekam na ostateczny wzór PCB
), z czasem dobuduję końcówkę jak ktoś zaproponował na dwóch EL84 (od Sovteka nie są drogie xP), a słyszałem że i trafka ponoć łatwiej dobrać...
I jeszcze - znacie może jakieś proste modyfikacje jakie można by wprowadzić do atomica? Np. zmniejszenie wzmocnienia? (tak, zmniejszenie, żeby czysty miał więcej yyy... przestrzeni) Albo i zwiększenie, żeby można więcej szatana pociągnąć? Tudzież nawet głupie podbicie wysokich tonów ('bright'), co jest chyba jednak prostą modyfikacją (którą Marvel mógłby nawet uwzględnić na PCB xD).

A z 'Dual Atomica' (xD) nie zrezygnuję, zrobię preamp (czekam na ostateczny wzór PCB

I jeszcze - znacie może jakieś proste modyfikacje jakie można by wprowadzić do atomica? Np. zmniejszenie wzmocnienia? (tak, zmniejszenie, żeby czysty miał więcej yyy... przestrzeni) Albo i zwiększenie, żeby można więcej szatana pociągnąć? Tudzież nawet głupie podbicie wysokich tonów ('bright'), co jest chyba jednak prostą modyfikacją (którą Marvel mógłby nawet uwzględnić na PCB xD).
Można pobawić się rezystorami/kondensatorami katodowymi preampu, dobierając/zmieniając ich wartość, dodać kondensator w potencjometrze gain, parę ciekawych modów pewnie się zajdzie.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Najlepiej właśnie tak.meffcio pisze:Łoł, że co? Wyjście liniowe po trafie? Znaczy się transformatorze? Głośnikowym? O.o'
Wybaczcie niewiedzę, ale tak się robi? O.o
Zaobserwuj w jakie głośniki są zazwyczaj zaopatrzone 15W tranzystorowe "pierdziawy", zmierz ich skuteczność i porównaj ze skutecznością porządnego 12'' głośnika. Przestaniesz się dziwićJaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.o
To po co robi się heady lampowe po 100W i więcej? Żeby nagłośnić stadion?![]()

Tamto była ironia.jethrotull pisze:Co do tych stadionów to chciałbym zauważyć że ani sceny ani tym bardziej publiczności nie nagłaśnia się piecem.

W każdym razie... Szczerze przyznam, że jeszcze wiele mi zostało do przeczytania o lampkach (materiału jest jednak sporo...), dlatego póki co JESTEM ZMUSZONY spytać o głupotę... Załóżmy, że planuję zrobić head lampowy na dwóch preampach atomica (lampy 6N2P) i końcówce mocy 2x6P1P lub 2x6P14P\EL84...
http://www.allegro.pl/item419888632_tra ... _2744.html
Takie trafko nada się do zasilania całego układu?
Na jakich lampach końcówka jest bardziej ymm... opłacalna? 6P1P są tańsze, i podobno tg też jest do nich tańszy, z tym że mniejszą moc z nich się wyciągnie(?). A ja potrzebuję tyle mocy, żeby starczyło na próby z perkusją, i ewentualne małe koncerty klubowe. Jakie trafo głośnikowe powinienem wykorzystać? A jak to jest w drugim przypadku? Moglibyście jakoś porównać oba rozwiązania?
Nie nada się, za słabe żarzenie jeśli ma tam być 5 lampek 6H2P i 2 6P14P, potrzeba by na to z 3A
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Wicker pisze: 5 lampek 6H2P

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl