Prosty preamp lampowy na PCB...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Prosty preamp lampowy na PCB...

Post autor: Wicker »

http://img233.imageshack.us/img233/6615 ... 17wmu1.jpg

z tym paintem nie żartowałem ; ) . Generalnie zgapiłem w dużej mierze z kitów pana janka, końcówka cała zerżnięta, ale jest pewność że działa dobrze, bo taką zrobiłem, przydało by się dodać jeszcze rezystor rozładowujący po 1 kondensatorze oraz miejsca na śruby montażowe, można też pomyśleć o sprzężeniu zwrotnym i potencjometrze presence albo nawet cut dodać. Jakby tylko ktoś ładnie to nakreślił w jakimś programie, gdyż żadnych nie posiadam/ani umiejętności ich obsługi
pozdrawiam,
Paweł
meffcio
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: meffcio »

krzychusss pisze:A jak zrobisz wyjście za preampem (albo nawet liniowe po trafie)
Łoł, że co? Wyjście liniowe po trafie? Znaczy się transformatorze? Głośnikowym? O.o'
Wybaczcie niewiedzę, ale tak się robi? O.o
Marvel pisze:Jeśli Ci się bardzo nie spieszy, to się wstrzymaj jeszcze. Planuję pewne modyfikacje 8)
To ja też jeszcze poczekam. :P
Wicker pisze:To zrób końcówkę na 2EL84, fakt że koszta się zwiększa,
Hmm, z tego co widzę wcale nie tak bardzo. Na szczęście. :P
Wicker pisze:na próbach sie przebijesz bez problemu, wystarczy na koncerty po klubach, 15-17W będzie wystarczało w 100%
Jaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.o
To po co robi się heady lampowe po 100W i więcej? Żeby nagłośnić stadion? :P
Wicker pisze:(ale nie do domu :/ )
Master Volume w lampowych nie działa? xP
Wicker pisze:właśnie projektuję do tego płytkę, z atomickiem w preampie, jak skończę to dam do oceny kolegów, trzeba to tylko będzie przerysować w jakimś programie bo ja to robie w paincie ;-P
Skończysz to się podziel. :P

Swoją drogą, taka lampowa 15W dobrze by grała na paczce 1x12" z głośnikiem Eminence Legend V12?
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

meffcio pisze: Jaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.o
po to żeby leczyć kompleksy... żartuję ofc, ale sam se odpowiedziałeś ;)
Ostatnio grałem w Mayonesie na wzmacniaczu Riviery 100W ale działającym w trybie 12W, na kolumnie 4x12, taki hałas był że nie dało się za długo grać z rozkręconym potem MV, fakt, pomieszczenie to było 2mx2m ;)
A co do potencjometrów MV, wzmak gra najlepiej, jak jest rozkręcony na maxa ;P
pozdrawiam,
Paweł
meffcio
15...19 postów
15...19 postów

Mamusiu, to ja to chcę!! xD Zatem czego potrzebuję do zrobienia równie prostej końcówki lampowej mocy ok. 15W (tzn. tyle żeby starczyło na próby i ewentualne koncerty klubowe xP)?
Z tym że jak mówiłem, za końcówę, a przynajmniej tak "potężną" wezmę się kiedy indziej, bo nie wyrobię finansowo kupując te wszystkie lampy i trafa. Jak zrobię ten podwójny preamp na atomicu, to będę grał z tranzystorkiem, i z czasem będę kupował części na końcówkę lampową, i jak wszystko skompletuję, to dopiero się za to wezmę...

I czy moglibyście podać mi adresy stron internetowych z "dużą dawką wiedzy dla laików"? Oczywiście nt. konstrukcji lampowych. Coś czuję, że mnie to wciągnie na dłużej. xP
browarinho
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: browarinho »

Ostatnio zmieniony śr, 20 sierpnia 2008, 23:00 przez browarinho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

pozdrawiam,
Paweł
krzychusss
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: krzychusss »

http://www.stareradia.pl/tube.html - a ja to na początek polecę :)

O tym, jaka to długa droga do budowy pieca (świadomej budowy, zaznaczam), sam się cały czas przekonuję... Ale to naprawdę świetna sprawa :)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

meffcio pisze:Jaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.o
Dlatego zachęcam Cię do zrobienia końcówki 5W na 4 elementach i małym trafku, żebyś sam się przekonał, jaki to robi hałas. Ja na przykład mam już szlaban od żony na odpalanie wzmaków w domu z powodu hałasu. No i robi się problem... ;-) Z kolei kolega na moim Atomie chciał grać koncert plenerowy, bo uważa, że wzmak jest wystarczająco głośny. Jednak mu to wyperswadowałem. Drugi kolega, do grania w klubach z perkusją oczywiście, zażyczył sobie coś tylko trochę głośniejszego niż 5W, więc dostanie PP na 2x6P1P, co powinno dać lekko ponad 10W.

Poza tym lampa różni się m.in tym od tranzystora, że przesterowuje się każdy stopień w preampie, końcówka i trafo wyjściowe. W tranzystorze masz tylko krzemowe symulatory mające udawać lampowy przester. Pozbawiając się przesteru z końcówki i trafa Twoje brzmienie będzie jednak upośledzone ;-)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W sumie, to po co się tak męczę z tym pcb:
http://img171.imageshack.us/img171/2324/atomic16gr4.png
od oryginalnego Atomica ;)
pozdrawiam,
Paweł
meffcio
15...19 postów
15...19 postów

A co myślicie o zrobieniu Firefly'a jako swojej pierwszej w pełni lampowej konstrukcji? Wydaje się być prosty, tylko nie wiem jak z trafami... Ale do domciu mocy w sam raz, i pozna się "smak" lampki... :D

A z 'Dual Atomica' (xD) nie zrezygnuję, zrobię preamp (czekam na ostateczny wzór PCB :P), z czasem dobuduję końcówkę jak ktoś zaproponował na dwóch EL84 (od Sovteka nie są drogie xP), a słyszałem że i trafka ponoć łatwiej dobrać...

I jeszcze - znacie może jakieś proste modyfikacje jakie można by wprowadzić do atomica? Np. zmniejszenie wzmocnienia? (tak, zmniejszenie, żeby czysty miał więcej yyy... przestrzeni) Albo i zwiększenie, żeby można więcej szatana pociągnąć? Tudzież nawet głupie podbicie wysokich tonów ('bright'), co jest chyba jednak prostą modyfikacją (którą Marvel mógłby nawet uwzględnić na PCB xD).
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Można pobawić się rezystorami/kondensatorami katodowymi preampu, dobierając/zmieniając ich wartość, dodać kondensator w potencjometrze gain, parę ciekawych modów pewnie się zajdzie.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

meffcio pisze:Łoł, że co? Wyjście liniowe po trafie? Znaczy się transformatorze? Głośnikowym? O.o'
Wybaczcie niewiedzę, ale tak się robi? O.o
Najlepiej właśnie tak.
Jaja sobie robicie?... O.o Tranzystorowe 15W idzie prawie przekrzyczeć, a tu 15W ma na granie w klubie stykać?! O.o
Zaobserwuj w jakie głośniki są zazwyczaj zaopatrzone 15W tranzystorowe "pierdziawy", zmierz ich skuteczność i porównaj ze skutecznością porządnego 12'' głośnika. Przestaniesz się dziwić ;) Co do tych stadionów to chciałbym zauważyć że ani sceny ani tym bardziej publiczności nie nagłaśnia się piecem.
meffcio
15...19 postów
15...19 postów

jethrotull pisze:Co do tych stadionów to chciałbym zauważyć że ani sceny ani tym bardziej publiczności nie nagłaśnia się piecem.
Tamto była ironia. :P

W każdym razie... Szczerze przyznam, że jeszcze wiele mi zostało do przeczytania o lampkach (materiału jest jednak sporo...), dlatego póki co JESTEM ZMUSZONY spytać o głupotę... Załóżmy, że planuję zrobić head lampowy na dwóch preampach atomica (lampy 6N2P) i końcówce mocy 2x6P1P lub 2x6P14P\EL84...
http://www.allegro.pl/item419888632_tra ... _2744.html
Takie trafko nada się do zasilania całego układu?
Na jakich lampach końcówka jest bardziej ymm... opłacalna? 6P1P są tańsze, i podobno tg też jest do nich tańszy, z tym że mniejszą moc z nich się wyciągnie(?). A ja potrzebuję tyle mocy, żeby starczyło na próby z perkusją, i ewentualne małe koncerty klubowe. Jakie trafo głośnikowe powinienem wykorzystać? A jak to jest w drugim przypadku? Moglibyście jakoś porównać oba rozwiązania?
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie nada się, za słabe żarzenie jeśli ma tam być 5 lampek 6H2P i 2 6P14P, potrzeba by na to z 3A
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Wicker pisze: 5 lampek 6H2P
:?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--