Prosty preamp lampowy na PCB...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prosty preamp lampowy na PCB...
Witam. xD
Otóż sprawa taka, "niechcący" stałem się posiadaczem comba gitarowego niskiej jakości, znanej marki... 50W, cyfrowe efekty, symulator kolumny, wiecie już co to za kombo. xP Głośnik planuję wymienić na Eminence'a V12, ale to inna sprawa już.
Anyway, żeby trochę podrasować moje brzmienie, postanowiłem dobudować sobie dwukanałowy preamp lampowy. Doświadczenia trochę mam, ale głównie efekty - PCB, lutujesz elementy i gra. xP I stąd moje przyzwyczajenie do płytek drukowanych... W każdym razie, wiedza moja na temat lamp jest delikatnie mówiąc niska, ale praktykę w tworzeniu elektroniki mam już "zaliczoną", więc wybrałem już potencjalnych rezydentów w chasis mojego preampa. Kanał czysty Fendera i przester Marshalla JCM800, jak we wzmacniaczu Red Baron... W każdym razie, mi chodzi tylko o przedwzmacniacz, z możliwością przełączania kanałów footswitchem i podłączenia tego seciku do tranzystorowej końcówki, póki co z mojego obecnego pieca... Końcówka mocy mi niepotrzebna, jakoś tam można ją zawsze "wyciąć ze schematu", ale póki co niezbyt jeszcze orientuję się w konstrukcjach lampowych, więc jakaś pomoc by mi się przydała... Co więcej, podłączanie wszystkiego na pająka (być może to kwestia sprzeczna, ale cóż, moja przyzwyczajenie, w każdym razie, wydaje mi się, że) jest niezbyt estetyczne w porównaniu do PCB, więc tu pojawia się pytanie - czy ktoś jest w posadaniu, lub byłby w stanie zaprojektować wzór płytki drukowanej obydwu preampów?
Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi,
Pozdrawiam,
Jacek.
Otóż sprawa taka, "niechcący" stałem się posiadaczem comba gitarowego niskiej jakości, znanej marki... 50W, cyfrowe efekty, symulator kolumny, wiecie już co to za kombo. xP Głośnik planuję wymienić na Eminence'a V12, ale to inna sprawa już.
Anyway, żeby trochę podrasować moje brzmienie, postanowiłem dobudować sobie dwukanałowy preamp lampowy. Doświadczenia trochę mam, ale głównie efekty - PCB, lutujesz elementy i gra. xP I stąd moje przyzwyczajenie do płytek drukowanych... W każdym razie, wiedza moja na temat lamp jest delikatnie mówiąc niska, ale praktykę w tworzeniu elektroniki mam już "zaliczoną", więc wybrałem już potencjalnych rezydentów w chasis mojego preampa. Kanał czysty Fendera i przester Marshalla JCM800, jak we wzmacniaczu Red Baron... W każdym razie, mi chodzi tylko o przedwzmacniacz, z możliwością przełączania kanałów footswitchem i podłączenia tego seciku do tranzystorowej końcówki, póki co z mojego obecnego pieca... Końcówka mocy mi niepotrzebna, jakoś tam można ją zawsze "wyciąć ze schematu", ale póki co niezbyt jeszcze orientuję się w konstrukcjach lampowych, więc jakaś pomoc by mi się przydała... Co więcej, podłączanie wszystkiego na pająka (być może to kwestia sprzeczna, ale cóż, moja przyzwyczajenie, w każdym razie, wydaje mi się, że) jest niezbyt estetyczne w porównaniu do PCB, więc tu pojawia się pytanie - czy ktoś jest w posadaniu, lub byłby w stanie zaprojektować wzór płytki drukowanej obydwu preampów?
Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi,
Pozdrawiam,
Jacek.
- SOVTEK
- 250...374 postów
- Kontakt:
Re: Prosty preamp lampowy na PCB...
Witaj
Chyba calkiem niedawno byl opisany preamp razem z PCB
wystarczy poszukac w kilku ostatnich tematach
Pozdrawiam
Chyba calkiem niedawno byl opisany preamp razem z PCB

wystarczy poszukac w kilku ostatnich tematach

Pozdrawiam
Zabijcie mnie, ale jakoś nie znalazłem... Swoją drogą, Fendera bo jakichś modyfikacjach da się zmusić do lekkiego crunchu?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Te preampy które wymieniłeś będą brzmieć bardzo słabo z tranzystorową końcówką 

Yhym, tylko że to preamp od Soldano Atomic. ^^ Ale...SOVTEK pisze:Prosze viewtopic.php?f=19&t=11463
Być może w przyszłości dorobię lampową końcówkę, ale raczej nie za prędko, więc... znacie może jakieś stosunkowo proste preampy, które dobrze by zagadały z tranziakami? Ten Soldano Atomic wydaje się być prosty, a zarazem interesujący. Tylko ja go nie znam totalnie, nie wiem jakie brzmienia da się ukręcić... Potrzebuję dobrze brzmiącego cleanu (nie jakiejś super rewelacji, ale żeby był czysty i ew. dał się "scrunchować") i przesteru raczej do cięższych rzeczy. Przed chwilą znalazłem PCB do Soldano Slo, ale zniechęciła mnie wspólna korekcja barwy (mam z tym słuchowo złe doświadczenia...) i to, że PCB zawiera także sekcję końcówki (wprawdzie da się ominąć, ale - patrz punkt 1.) Słyszałem, że z Atomica da się ukręcić i clean, i przester, ale o ile sprawa czystego jest mniej ważna (jest czysty? jest dobrze...), to czy przester nada się do ostrzejszych rzeczy? (nie mówię o tróó satanic death black szatan metalu...) A może jakieś modyfikacje? W ogóle, jeśli dałoby się zrobić coś, aby Atomic poradził sobie w heavy, to zrobiłbym dwa identyczne preampy, i wsadził obydwa do chasis, przełączane footswitchem... Ew. zmodyfikował je aby nadać każdemu z nich charakterystykę bardziej zbliżoną do oczekiwanej, np. zwiększenie poziomu gainu dla drugiego kanału... Co o tym wszystkim myślicie?jethrotull pisze:Te preampy które wymieniłeś będą brzmieć bardzo słabo z tranzystorową końcówką
sądzę że za duzo kombinowania, Atom to świetny preamp, można ukręcić świetne brzmienie, przesterek będzie idealny do cięższych rytmów, clean brzmi wg. mnie naprawdę dobrze, zrób to z końcówka 5W, nie ma sie co bawić w hybrydy, ewentualnie zrób se osobno końcówkę na tranzystorze, zrób wyjście line out i będziesz to razem wpinać
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Wg. mnie do heavy się Atomic nadaje. W ostateczności dopalisz go sobie jakimś DS1 (pewnie kostek i tak używasz). Pomysł z dwoma takimi samymi preampami nie jest zły.meffcio pisze:przester nada się do ostrzejszych rzeczy? (nie mówię o tróó satanic death black szatan metalu...) A może jakieś modyfikacje? W ogóle, jeśli dałoby się zrobić coś, aby Atomic poradził sobie w heavy, to zrobiłbym dwa identyczne preampy
Nie wiem, dlaczego nie chcesz zrobić od razu końcówki 5W. Potrzeba do niej CZTERECH elementów (rezystor siatki pierwszej, drugiej i w katodzie rezystor i kondensator) plus trafo np. od Bambina TG2,5. Gdybyś tak zrobił i to odpalił, to nie chciałbyś już niczego innego, ewentualnie większą końcówkę mocy.
Jeśli się zdecydujesz na Atoma na PCB to daj znać - wyślę Ci ostatnią wersję płytki, bo w wątku jeszcze była zmieniana.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Panowie, nastroiliście mnie bardzo pozytywnie do tematu 

A przesterek na dopałkę oczywiście posiadam, więc nie ma problemu. A może nawet zwykły booster wpięty między gitarę a preamp?

Swoją drogą, preamp już wypróbowany? Nie brumi przez umieszczenie elementów na płytce?
I dzięki wszystkim za sugestie i porady!

To się powoli wyjaśnia ta kwestia. I bardzo dobrze.Wicker pisze:Atom to świetny preamp, można ukręcić świetne brzmienie, przesterek będzie idealny do cięższych rytmów, clean brzmi wg. mnie naprawdę dobrze

Hmm, sprawę końcówki wyjaśnię w dalszej części posta...Wicker pisze:zrób to z końcówka 5W, nie ma sie co bawić w hybrydy
Tak właśnie planowałem, tzn. podpinać preamp pod końcówkę mojego obecnego pieca.Wicker pisze:ewentualnie zrób se osobno końcówkę na tranzystorze, zrób wyjście line out i będziesz to razem wpinać
Cudownie.Marvel pisze:Wg. mnie do heavy się Atomic nadaje. W ostateczności dopalisz go sobie jakimś DS1 (pewnie kostek i tak używasz).

Dzięki. xD Bo jeśli preamp jest dobry i jako tako uniwersalny, to po co szukać innego? A że potrzebuję dwóch kanałów, to po prostu dwa razy to samo.Marvel pisze:Pomysł z dwoma takimi samymi preampami nie jest zły.

No i tu zaczynają się schodki. 5W końcówką na lampach pogram na próbach z perką, basem i jeszcze jedną gitarą? Szczerze wątpię, choć lampy - krótko mówiąc - "są głośniejsze". Zatem musiałbym sklecić większą końcówkę. Co za tym idzie - większe koszta (jeśli mnie pamięć nie myli, to lampy stosowane do końcówek nie należą do najtańszych, prawda? Choć ostatnio nie sprawdzałem, ukierunkowałem się tylko na przedwzmacniacz... W każdym razie, potrzebne będzie też trafo głośnikowe, spore trafo sieciowe żeby zasilić konstrukcję... Sama konstrukcja stanie się już wtedy trochę sporawa. Wszystko to odstrasza mnie trochę. Ale nie mówię, że nigdy się tego nie podejmę, z tym że póki co mam gotową końcówkę mocy, i skoro mogę podpiąć pod nią przedwzmacniacz, to czemu nie? Pogram tak, z czasem kupię lepszy głośnik (na którym zrobię paczkę), zrobię lampową końcówkę, sprzedam obecny piec i koszta mi się jako tako zwrócą. Ale jeśli naprawdę sądzicie, że powinienem podjąć się budowy także lampowej końcówki, to proszę o ewentualne sugestie itp. Być może jak mówicie, zrobię mały head lampowy 5W, tyle że z dodatkowym wyjściem liniowym, z którego póki co będę podłączał się pod tranzystorową końcówkę. Tez niezły pomysł, a i w domu fajniej się pogra na lampce.Marvel pisze:Nie wiem, dlaczego nie chcesz zrobić od razu końcówki 5W. Potrzeba do niej CZTERECH elementów (rezystor siatki pierwszej, drugiej i w katodzie rezystor i kondensator) plus trafo np. od Bambina TG2,5. Gdybyś tak zrobił i to odpalił, to nie chciałbyś już niczego innego, ewentualnie większą końcówkę mocy.
To w takim razie bardzo bym o płytkę prosił. placebo91@gmail.comMarvel pisze:Jeśli się zdecydujesz na Atoma na PCB to daj znać - wyślę Ci ostatnią wersję płytki, bo w wątku jeszcze była zmieniana.
Swoją drogą, preamp już wypróbowany? Nie brumi przez umieszczenie elementów na płytce?
I dzięki wszystkim za sugestie i porady!
-
- 15...19 postów
Marvel, to może wrzuć tu wersję ostateczną, bo sam bym chętnie zobaczył skorzystał 
meffcio - do domu 5W to dużo
A jak zrobisz wyjście za preampem (albo nawet liniowe po trafie), to możesz się spokojnie podpinać pod większy piec. Przemyśl sprawę, bo myślę, że warto.

meffcio - do domu 5W to dużo

Jeśli Ci się bardzo nie spieszy, to się wstrzymaj jeszcze. Planuję pewne modyfikacjekrzychusss pisze:Marvel, to może wrzuć tu wersję ostateczną, bo sam bym chętnie zobaczył skorzystał

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
To zrób końcówkę na 2EL84, fakt że koszta się zwiększa, na próbach sie przebijesz bez problemu, wystarczy na koncerty po klubach, 15-17W będzie wystarczało w 100% (ale nie do domu :/ ), właśnie projektuję do tego płytkę, z atomickiem w preampie, jak skończę to dam do oceny kolegów, trzeba to tylko będzie przerysować w jakimś programie bo ja to robie w paincie ;-P
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Zabieram się niedługo za końcówkę na 2x6P1P. Nowe trafo do niej kosztuje niecałe 50 zł
Powinna mieć 10-15W i też da radę na próbie. Zrobię ją najpierw na turret boardzie a dopiero potem na PCB.
Nie żartuj z tym paintem

Nie żartuj z tym paintem

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- SOVTEK
- 250...374 postów
- Kontakt:
Wiec czekam z niecierpliwoscia na owoc Twej pracyMarvel pisze:Zabieram się niedługo za końcówkę na 2x6P1P. Nowe trafo do niej kosztuje niecałe 50 złPowinna mieć 10-15W i też da radę na próbie. Zrobię ją najpierw na turret boardzie a dopiero potem na PCB.
Nie żartuj z tym paintem

Pozdrawiam