Słuchawki do OTL

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

OTLamp

Re: Słuchawki do OTL

Post autor: OTLamp »

traxman pisze:. Zrobiłbym końcówkę na połączonych równolegle triodach z (P)ECC88.
Jeśli już wykorzystać całą lampę na stopień końcowy, to znacznie lepiej będzie zrobić układ przeciwsobny. Będą znacznie mniejsze zniekształcenia.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Magic SRPP.
Jeden stopień wystarczy :|
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Sorry ale czegoś nie kumam... Napisałem że przy 20mW nie da się wytrzymać i słucham gdzieś przy 10% tej wartości. Wzmak na ECL86 jest za głośny. Więc o co wam chodzi że ECC88 nie pociągnie - nie mam zamiaru słuchać na cały regulator i podpinać innych słuchawek - to ma być amp dla mnie. Proszę oświećcie mnie bo głupieję :(
OTLamp

No ale sam pisałeś, że z obliczeń wychodzi, że potrzebowałbyś 28mA.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Napisałem że tyle to jest kiedy głośność jest taka że mózg zamienia się w gąbkę. Kto słucha tak głośno? Rozumiem ze jak się ma słuchawki 16 Ohm to trzeba mieć sprzęt mocny ale jak miałem stare 40 Ohmowe to i tak słuchałem na małej głośności w porównaniu z tym co amp mógł dać. Zakładam ze ktoś kto chce mieć lub ma słuchawkowiec lampowy lub nie starczy my muzyka z głośników monitora ma słuchawki o impedancji co najmniej 32 Ohm ale nawet przy takiej impedancji to też na maksa wykręcony amp zdmuchuje słuchawki z głowy. Ze mną coś jest nie tak czy też wy słuchacie tak głośno? Mnie uszy zaczynają boleć jak za bardzo podkręcę. Pomierzę przy jakiej głośności jest optymalnie i wtedy podam jaki prąd.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Pomierzyłem i słuchanie przestaje być przyjemne przy ok. 5mW - moja dziewczyna potrafi słuchać z dwukrotnie większą głośnością i nic a mnie już uszy nawalają. Z moich wyliczeń wynika że prąd jaki jest potrzebny to 10mA przy 50 Ohmach. Tyle chyba E88CC wyciśnie?
OTLamp

Beier pisze: Z moich wyliczeń wynika że prąd jaki jest potrzebny to 10mA przy 50 Ohmach. Tyle chyba E88CC wyciśnie?
10mA wartości skutecznej to ponad 14mA amplitudy prądu. E88CC dostarczy jakieś 10-12mA, co zresztą już wcześniej pisałem.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Moc którą podałem to moc maksymalna a nie RMS.
OTLamp

Sorry, ale coraz mnie rozumiem, o co Ci dokładnie chodzi...
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Sorry mój błąd pokręciłem. Głośność która mnie satysfakcjonuje z przysłowiowym palcem w d.... wg moich pomiarów występuje gdy: RMS=2,5mW. Moc maksymalna 5mW. Amplituda sinusoidy 1 kHz wynosi 0,5V.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Beier pisze:Amplituda sinusoidy 1 kHz wynosi 0,5V.
Mnie też wystarczają takie głośności. Dlatego zrobiłem sobie do słuchawek wtórnik na jednym tranzystorze. Nie powiesz mi, że w tym przypadku stosowanie jakiejkolwiek lampy nie jest zwykłym wydziwianiem :P
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Piotrze masz rację. Robię na lampach ponieważ je lubię i nie mówię że jest to rozwiązanie lepsze od MOSFET'a. Tak pisze o głośności ale to chyba niezbyt precyzyjne gdyż w grę wchodzi jeszcze sprawność słuchawek?
ODPOWIEDZ