Słuchawki do OTL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Słuchawki do OTL
Witam wszystkich
Złożyłem wzmacniacz słuchawkowy OTL na lampie 6N13S i pojawił się problem ze słuchawkami. Chciałbym kupic kossy UR-40 o Impedancja: 60 Omowej
http://www.allegro.pl/item419116606_kos ... w_gw_.html
Co sądzicie o tych słuchawkach, czy będą dobrze pracowały w tym wzmacniaczu ?
Złożyłem wzmacniacz słuchawkowy OTL na lampie 6N13S i pojawił się problem ze słuchawkami. Chciałbym kupic kossy UR-40 o Impedancja: 60 Omowej
http://www.allegro.pl/item419116606_kos ... w_gw_.html
Co sądzicie o tych słuchawkach, czy będą dobrze pracowały w tym wzmacniaczu ?
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Słuchawki do OTL
Lepsze by było coś o wyższej impedancji, ale do 6N13S używałem nawet 32R i grało 

Kurcze, właśnie słucham 6H13S (jedna do stereo) i zastanawiam się na sensem pchania takiej wielkiej lampy do słuchawkowca
.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Nawiązując do KaKa czy OTL na 6N2P jako stopień wzmacniający i E88CC jako wtórnik katodowy do słuchawek 50 Ohm mam sens? ECL86 to przy źródle z kompa (amplituda nawet do 2,5V) słucham może na 10% głośności więc nie potrzebuję takiego "kopa".
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Rany, wystarczy zerknąć jaki prąd można pociągnąć ze stopnia mocy, podnieść do kwadratu i pomnożyć przez rezystancję.
Włala
Włala

Nie ECC88 to za mało do tego najlepsza będzie 6n30p ale jest kosmicznie droga, ja używam 6n6p połączonej równolegle (pracuje na 32Omy). Natomiast pojedyncza 6n6p doskonale radzi sobie z 600 Omowym obciążeniem.
Czegoś tu nie rozumiem... Jak pomierzyłem oscylem amplitudę wejścia i wyjścia przy głośności przy jakiej ledwo wytrzymuję wyszły mi trochę dziwne wyniki. Obiektem badań oczywiście słuchak na ECL86. Na wejściu jest amplituda około 0.375V, na wyjściu 1,5V przy sinus 1kHz. Wynika z tego że wzmacniacz wzmacnia 4 razy. Moc jaka potrzebna jest do takiej głośności to jakieś 20mW. to chyba nie jest dużo jak na E88CC - prąd w sinusie wychodzi 14mA. Chyba ze coś pokręciłem...
Dla 20mW/32Om na wyjściu jest 1,13V/32Om czyli ~36mA, a tego z jednej ECC88 nie wyciągniesz.
Napisałem że to jest głośność przy której już nie daję rady - słucham znacznie ciszej. Słuchawki mam 50 Ohm. Z obliczeń wychodzi że potrzebowałbym 28mA.
Obniż napięcie zasilania do 120V, po co tracić tyle mocy na R1 ECC88 jeżeli na wyjściu potrzebujesz 2V.
Dla przypomnienie Ikmax dla ECC88 to 25mA.
Dla przypomnienie Ikmax dla ECC88 to 25mA.
Chyba zrobię jak mówisz, tzn. prawie. Obniżę do 150V, R1 zamienię na 4k/2W a R4 na 2k. Będzie tez można dać mniejsze pod względem napięcia kondy sprzęgające i odsprzegające.
Oczywiście że wyciągnie - w układzie przeciwsobnym bez problemu.traxman pisze: a tego z jednej ECC88 nie wyciągniesz.
Obniżenie napięcia przy tych wartościach elementów jeszcze pogorszy sytuację, a przy 120V to ten układ praktycznie nie będzie działać.traxman pisze:Obniż napięcie zasilania do 120V,
Tutaj istotny jest prąd. Napięcie zasilania musi być odpowiednio wysokie, aby punkt pracy leżał odpowiednio daleko od zerowej charakterystyki anodowej. Wartości elementów i tak są nieodpowiednie. Przy jednej połówce ECC88 pracującej w zwykłym wtórniku będzie trudno zapewnić odpowiednią amplitudę prądu, ze względu na ograniczoną moc admisyjną anody.
Przy napięciu zasilania 120V, R1 i R4 powinny mieć 1,5k. Prąd spoczynkowy ECC88 wyniesie jakieś 19mA. W tych warunkach może otrzymamy jakieś 10-12mA amplitudy prądu i to jest wszystko co można tu zdziałać.
Ostatnio zmieniony ndz, 17 sierpnia 2008, 13:14 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
U Jogiego znalazłem kiedyś gotowe rozwiązanie układowe takiego wzmaka słuchawkowego srpp na ecc88. Układ spisuje się dość dobrze, na słuchawkach tonsila Sd 426 A zapewniał jeszcze spory zapas mocy.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... KH-Amp.htm
U Jogiego znalazłem kiedyś gotowe rozwiązanie układowe takiego wzmaka słuchawkowego srpp na ecc88. Układ spisuje się dość dobrze, na słuchawkach tonsila Sd 426 A zapewniał jeszcze spory zapas mocy.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... KH-Amp.htm
Obniżenie napięcia wiąże się oczywiście z przeliczeniem elementów, wydawało mi się to oczywiste, o przekroczeniu parametrów pisałem wcześniej. Zrobiłbym końcówkę na połączonych równolegle triodach z (P)ECC88, będzie większy zapas, ale to wymaga dołożenia jednej lampy i przeliczenia elementów. Można przy obniżonym napięciu stosować trochę tańsze kondensatory na 250V, co może być dodatkową zaletą dołożenia jednej lampy. Z racji trochę większego poboru prądu konieczny będzie dobrze stabilizowany zasilacz, trochę wymaga uF do wyfiltrowania anodowego.