Trzask w słuchawkach

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Trzask w słuchawkach

Post autor: Beier »

W swojej niezmierzonej głupocie i roztrzepaniu zamieniałem ECL86 miejscami pod prądem bo coś nie równo mi kanały grały w słuchawkowcu i gdy wyciągnąłem obie lampy po chwili usłyszałem trzask i lewy kanał już nie gra a prawy charczy - na pewno jest to awaria słuchawek gdyż podłączyłem je do innego źródła i to samo. Czy można je jeszcze uratować czy mogę już zacząć się rozglądać za nowymi?
traxman

Re: Trzask w słuchawkach

Post autor: traxman »

Najprawdopodobniej wyrwało z cewki doprowadzenia, raczej szukaj nowych. Można to zesztukować, ale to misterna praca i będzie najprawdopodobniej słychać wynik sztukowania.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
W lampowych wzmacniaczach słuchawkowych wyjście zawsze powinno być zabezpieczone dwoma szeregowo połączonymi diodami Zenera (połączonymi w przeciwnych kierunkach). Jeżeli ich nie będzie, sytuacja, którą opisałeś, może się powtórzyć, narażając Cię na kolejne wydatki.
Moim zdaniem naprawa tych słuchawek jest niewykonalna :( .

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Michal_Blady »

Romekd pisze:Witam.
W lampowych wzmacniaczach słuchawkowych wyjście zawsze powinno być zabezpieczone dwoma szeregowo połączonymi diodami Zenera (połączonymi w przeciwnych kierunkach).

Na jakie napięcie te diody powinny być?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Diody powinny być tak dobrane by przy silnym wysterowaniu wzmacniacza, dla którego moc oddawana na słuchawkach jest jeszcze dopuszczalna (najczęściej jest to nie więcej niż 0,2 W), nie przewodziły. Moim zdaniem napięcie to nie powinno być większe od 5,6...6,2 V.
W internecie można znaleźć schematy słuchawkowych wzmacniaczy OTL, w których nie ma żadnych zabezpieczeń. Budując kiedyś taki wzmacniacz (załącznik) zastosowałem w nim diody o napięciu 6,2 V i mocy dopuszczalnej 1,3 W. Bez nich nich nie odważyłbym się podłączyć do niego słuchawek, albowiem łatwo sobie wyobrazić co by sie stało gdyby ktoś przy uruchomionym wzmacniaczu wyciągnął pierwszą lampę z podstawki, lub przestała ona nagle kontaktować.

Pozdrawiam,
Romek
Załączniki
OTL.PNG
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Słuchawki które się skopciły to Technics RP-F800. Służyły mi ponad 5 lat i parę razy przepłynęły ze mną Atlantyk i inne morza więc nie miały lekko :) Zapłaciłem za nie 250 zł. Teraz nie wiem czy kupować nowszą ich wersję RP-F880 czy poczekać trochę i kupić coś z lepszej półki - problem tylko taki że to trochę może się przekształcić w bardziej niż trochę ze względu na finanse :( Technics'ów mi odpowiada tak więc szukałbym czegoś o tym brzmieniu - Zenki HD 515 tez ładnie jak dla mnie brzmią ale już troszkę cena odstrasza. Moje marzenie to AKG K 141 lub K 240 ale to już w ogóle kosmos a Monitorów nie użyczę już chyba tylko wersja studio jest dostępna :( Macie może jeszcze jakieś inne propozycje co do modeli słuchawek w które warto by było zainwestować ciężko stukane pieniądze ale również nie przepłacić?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Pelno tego na allegro http://www.allegro.pl/item412100443_sen ... lata_.html cena tez nie jest specjalnie zabojcza.
ODPOWIEDZ