Charakterystyki PL36 (EL36)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kk84

Charakterystyki PL36 (EL36)

Post autor: kk84 »

Witam.

Mam do Was sznowni Koledzy forumowicze pytanie - czy ktoś posiada "na stanie" charakterystyki tej lampy, ale w połączeniu triodowym ?, wiem wiem, lenistwo przemawia przeze mnie :), ale wole pierw zapytać niż sie narobić jak dziki osioł przy zdejmowaniu samemu charakterystyki...
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Charakterystyki PL36 (EL36)

Post autor: jdubowski »

kk84 pisze: czy ktoś posiada "na stanie" charakterystyki tej lampy, ale w połączeniu triodowym ?
Tu coś znajdziesz:
http://www.talkaboutaudio.com/group/rec ... 69944.html
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
kk84

Witam.

Jarku, dzięki za link, okazał sie strzałem w 10 :).
mario_34
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

..

Post autor: mario_34 »

ja sie dolacze. Czy mozna EL34 zastapic PL36 ?? Czy to nie byłby zwariowany pomysł.
Slyszalem ze ktos robił wzmacniacze na pl500 od telewizora.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: ..

Post autor: jdubowski »

mario_34 pisze:ja sie dolacze. Czy mozna EL34 zastapic PL36 ?? Czy to nie byłby zwariowany pomysł.
Tu masz materiał n/t EL36 w zastosowaniach audio:
http://www.alphalink.com.au/~cambie/EL36.htm
mario_34 pisze:Slyszalem ze ktos robił wzmacniacze na pl500 od telewizora.
Robił, robił - był taki polski produkt p.t. "Meloman 25" - wzmacniacz zbudowany własnie w oparciu o te lampy.
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
mario_34
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

..

przeczytalem - troche kiepsko z angielskim ale tabelka porównawcza wyjasnia. Lampa jest projektowana do czego innego - to widac. Ale do eksperymetów mozna ją zastosowac - kiedys mialem tego cale pudło - ale jak mialem 18 lat to nie przewidzialem ze jeszcze bede cos majstrował....
kk84

Witam.

Mario, wzmacniacz idzie na wszystkim zrobić :D .... to pół żartem.
EL34 i PL36 (lub EL36) to dwie różne lampy. Pierwsza przeznaczona prosto do układów audio jako lampa koncowa a druga jako lampa odchylania do odbiorników TV.

A co sie uczepiłem tej PL`ki ? próbuje "zmajstrować" jakiegoś samograja na niej ;).
mario_34
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

..

Panowie - a ja mam pomysł. Prowadze jeszcze inne forum dotyczace zupelnie innej dziedziny - i czy pomysł wprowadzenia czata nie jest pomyslem zwariowanym ?????

taka moja dygresja od tematu

Widze ze kilka osob siedzi non stop - mozna by postukac online - inaczej to wyglada ......:)

na moim forum wlasnie jest czat - mozna zalozyc freewarowy na polczat.pl

chyba ze przesadzilem :)
Ostatnio zmieniony pn, 3 stycznia 2005, 22:33 przez mario_34, łącznie zmieniany 1 raz.
kk84

Witam.

Mario, polecam sie zwrócić z tym pomysłem do admina, lub Alka, może coś z tego będzie. Nie ukrywam, że siedze na forum cały czas, tylko sobie "odśwież" klikam co 10 minut :D.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
kk84 pisze: Mario, wzmacniacz idzie na wszystkim zrobić :D .... to pół żartem.
Od czasu jak natknąłem się na RA0007A (lampę sterowaną napięciem żarzenia), to wierzę, że wzmacniacz da się zrobić nawet na AZ4. Może górne pasmo będzie miał nierewelacyjne :-)
kk84 pisze: EL34 i PL36 (lub EL36) to dwie różne lampy. Pierwsza przeznaczona prosto do układów audio jako lampa koncowa a druga jako lampa odchylania do odbiorników TV.
Philips, który zrobił PL36 i EL36, nie tylko napisał w katalogach, że przeznaczona jest do wzmacniaczy m.cz., ale nawet wyprodukował parę takich wzmacniaczy. Podobnie z EL81.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... ments.html
Oczywilście na tych lampach sensowne są raczej tylko wzmacniacze przeciwsobne.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze: Od czasu jak natknąłem się na RA0007A (lampę sterowaną napięciem żarzenia), to wierzę, że wzmacniacz da się zrobić nawet na AZ4. Może górne pasmo będzie miał nierewelacyjne :-)
A czy ona nie była przypadkiem projektowana jako przetwornik prawdziwej wartości skutecznej?
mario_34
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

..

pytanie zupełnie spoza tematu - ale . Czy jakikolwiek program w komputerze z karta muzyczną Audigy bedzie mogł robic jako najgorszy generator. Niestety tego ustrojstwa nie mam, mialem ale pozbylem sie kiedys.

Został oscyloskop i multimetr. Czyms to trzeba bedzie pomierzyc.

Widzialem gdzies ekran jakiegos programu mierzacego THD. Ale moze to był sterownik jakiejsc specjalizowanej karty do PC.
Jasiu

Re: ..

Czołem.
mario_34 pisze: Audigy bedzie mogł robic jako najgorszy generator. Niestety tego ustrojstwa nie mam, mialem ale pozbylem sie kiedys.
Został oscyloskop i multimetr. Czyms to trzeba bedzie pomierzyc.
Widzialem gdzies ekran jakiegos programu mierzacego THD. Ale moze to był sterownik jakiejsc specjalizowanej karty do PC.
Genarator za kartd dżwiękowej jest rzeczywiście dosyć średni - i zakres częstotliwości skromny i zniekształcenia przydały by się ciutkę mniejsze. Jako oscylograf też średnia, ale do pomiaru harmonicznych nadaje się dosyć dobrze. Wystarczy jakikolwiek program analizatora fourierowskiego. Ten temat był już poruszany parę razy, poszukaj w starociach.

Pozdrawiam,
Jasiu
Jasiu

tszczesn pisze: A czy ona nie była przypadkiem projektowana jako przetwornik prawdziwej wartości skutecznej?
Jak najbardziej.

Jasiu
ODPOWIEDZ