Prośba o pomoc - head na 6N13S

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

Prośba o pomoc - head na 6N13S

Post autor: insectteam »

Witam !

Po pierwsze miałbym pytanie odnośnie tego czy warto ładować lampkę 6N13S do główki gitarowej ?? Osobiście odnoszę wrażenie że sprawdziłaby się tam doskonale, ale może to mój błędny tok myślenia.

Po drugie to mam do Was wielką prośbę - jak zaadoptować schemat z załącznika pod tą właśnie lampkę ( jedna w stopniu końca ) - trafo głośnikowe już mam, ale mego doświadczenia trochę za mało na wymyślenie tego wyszystkiego. Jeśli ktoś mógłby to rozrysować z wartościami elementów byłbym zobowiązany i odwdzięczę się na pewno :)

Pozdrawiam
Załączniki
projekt.pdf
(89.33 KiB) Pobrany 215 razy
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Prośba o pomoc - head na 6N13S

Post autor: KaKa »

A po co trioda do gitary? Szukasz nowego brzmienia?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

KaKa pisze:A po co trioda do gitary? Szukasz nowego brzmienia?
Kacper, podkladasz sie. Zrob wzmacniacz gitarowy tylko na pentodach od wejscia do wyjscia.

Co do 6N13S nie moge nic powiedziec bo nie znam tej lampy. ECL82 z pentoda w trybie triodowym w koncowce SE spisuje sie bardzo ladnie, troche ciemne brzmienie w porownaniu z trybem pentodowym. Jazz/blues jak znalazl.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Oj :wink: . W domyśle chodziło mi o stopień mocy, ja zrobiłem PP na 6H7S (lampa do tego zaprojektowana, 10W z bańki), i brzmiało jak kupa. Sterowałem z typowego Fendera Bassmana :) .
BTW, dało by się, najprościej na dwóch, EF86+EL84. Bardziej rozbudowany to można by i na EF80 w odwracaczu fazy. Tylko jak to będzie brzmiało?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wincenty »

VacuumVoodoo pisze: ECL82 z pentoda w trybie triodowym w koncowce SE spisuje sie bardzo ladnie, troche ciemne brzmienie w porownaniu z trybem pentodowym. Jazz/blues jak znalazl.
Mam podobne odczucia - lubię brzmienie ECL82 w układach gitarowych, testowałem co prawda
jedynie SE.
Czy znasz jakąś mocniejszą lampę o takim brzmieniu?
___//--RS--\\___
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

dziękuje kolego painlust - projekt jakże interesujący , jednak na fotkach się kończył - zastanawia minie tylko jakim cudem wzmacniacz z tego projektu przy 4x6N13S wyciąga zaledwie 20W - troszkę to mało w zamian za ilość lamp - lepiej poskładać coś na EL34 ( 4szt. ) i będzie duuuuużo lepiej ...
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

insectteam pisze:dziękuje kolego painlust - projekt jakże interesujący , jednak na fotkach się kończył - zastanawia minie tylko jakim cudem wzmacniacz z tego projektu przy 4x6N13S wyciąga zaledwie 20W - troszkę to mało w zamian za ilość lamp - lepiej poskładać coś na EL34 ( 4szt. ) i będzie duuuuużo lepiej ...
Jeżeli patrzysz na ilość lamp to poskładaj końcówkę na KT88 a jak jesteś uparty na triody to 6C33C :? Mam wrażenie że sam nie wiesz czego chcesz - jeżeli to jedna z Twoich pierwszych lampowych konstrukcji i nie masz zbytniego doświadczenia elektronicznego to nie kombinuj za bardzo tylko skleć coś prostego - nie zawsze gorszego.
Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

widzę że ktoś mnie nie zrozumiał niestety - nie chodzi tu o ilość lamp !!! Poprostu odnoszę wrażenie że 20W z 4szt. 6N13S to trochę mało ... wszakże spokojnie mógłbym sobie złożyć na spokojnie 18-watowca na 2xEL84 ... dążę tu do czego innego - mam trafo głośnikowe do 6N13S i chciałbym je jakoś sensownie wykożystać - jestem przekonany że na spokojnie z tej jednej lampy możnaby wyciągnąć 10W mocy ( dla przykładu monoblok z EP na 2x6N13S ma około 20W - więc poco ładować tam aż 4szt. !? )
pierwszy

Post autor: pierwszy »

insectteam pisze:... ( dla przykładu monoblok z EP na 2x6N13S ma około 20W - więc poco ładować tam aż 4szt. !? )
20W z jednej lampy 6N13S to mozna wlozyc miedzy bajki!
W ukladzie PP dla audio mozna wyciagnac ok 11-12W.
traxman

Post autor: traxman »

insectteam pisze:wszakże spokojnie mógłbym sobie złożyć na spokojnie 18-watowca na 2xEL84 ...
To też chyba z krainy baśni, ale jak to Ci się uda to piszę się na schemat oraz szczegóły transformatora wyjściowego.
Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

macska pisze:
insectteam pisze:... ( dla przykładu monoblok z EP na 2x6N13S ma około 20W - więc poco ładować tam aż 4szt. !? )
20W z jednej lampy 6N13S to mozna wlozyc miedzy bajki!
W ukladzie PP dla audio mozna wyciagnac ok 11-12W.
... jakby kolega uważnie czytał - napisałem 20W na 2x6N13S - przy jednej sztuce liczyłem na max 10W
traxman pisze:
insectteam pisze:wszakże spokojnie mógłbym sobie złożyć na spokojnie 18-watowca na 2xEL84 ...
To też chyba z krainy baśni, ale jak to Ci się uda to piszę się na schemat oraz szczegóły transformatora wyjściowego.
tu z koleii jakby kolega popatrzył w neciku to jest pełno takich schematów ze szczegółami - nawet ten który jest w załączniku teoretycznie powinien oddawać 18W mocy...

Martwi mnie tylko że cały ten temat schodzi na jakieś dziwne dywagacje na temat mocy, ilości lamp i jeszcze jakiś innych tematów które nie koniecznie związane są z tym przewodnim ... nie jestem aż takim laikiem żeby nie wiedzieć jaką moc można z czego uzyskać lub inne takie - chciałbym poprostu mądrej głowy która ma więcej dościadczenia ode mnie abym niczego nie spier.... - nikt z nas nie jest wszeczwiedzący i przypuszczam że mimo tego iż lampy nie są dla mnie najsilniejszą częścią wiedzy to są działy gdzie mógłbym okazać się bardzo pomocny...

Proszę raz jeszcze o podpowiedź czy warto ładować 6N13S w końcówkę i ewentualnie jak to zrobić ( jak pisałem odwdzięczę się pomocnej dłoni - mam trochę różnych lampek więc możemy się dogadać )
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Jakby kolega uzywal w pisowni duzych liter i znakow interpunkcyjnych, moze dalo by sie czytac uwazniej :P
traxman

Post autor: traxman »

insectteam pisze:
traxman pisze: To też chyba z krainy baśni, ale jak to Ci się uda to piszę się na schemat oraz szczegóły transformatora wyjściowego.
tu z koleii jakby kolega popatrzył w neciku to jest pełno takich schematów ze szczegółami - nawet ten który jest w załączniku teoretycznie powinien oddawać 18W mocy...
Patrzyłem i co :
"Output should be around 48V p-p (17V rms) into 16 ohms at clipping, or 18W, give or take a few."
A clipping to 30% harmonicznych, bo should be ma troszeczkę inne znaczenie niż is.
Bo z netem jest jak słowem pisanym, nie zawsze jest to prawda.

PS. Pomoc na forum jest darmowa.
Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

... wiem że nie zawsze to napisane jest prawdą - niestety

a co do pomocy to nie każdemu chce sie siedzieć "chwilkę czasu" by policzyć wartości , popatrzeć na charakterystyki itd. stąd też moja motywacja - o ile to wszystko ma oczywiście sens - bo szkoda czasu na budowę czegoś co zabrzmi w efekcie finalnym jak "karton" - dlatego też jeśli ktoś próbował popełnić podobne zamierzenie miłobyłoby o tym poczytać i zebrać doświadczenia ...
ODPOWIEDZ