Wzmacniacz na 2xEL34

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

DraftCord
5...9 postów
5...9 postów

Wzmacniacz na 2xEL34

Post autor: DraftCord »

Ostatnio stałem się posiadaczem sporej ilości lamp, mianowicie:

4xEL34 od RFT
4xE88CC od Philipsa
2xE189F od Philipsa
12xECC83 od Tungsarama i Polama
2x ECC85
ECC81
do tego PCL 805 i PCL86 i 6xPL500 i sporo drobnicy, jakieś kondensatory, i obudowa dużych rozmiarów.

Jako, że zbiór jest całkiem pokaźny, to chciałem "coś" z tego zbudować. Niestety, w tematyce lamp jestem kompletnie zielony, jedyne co, to umiem rozpoznawać charakterystyczne bloki na schematach i naprawić Regenta60.. i to na tyle, na razie. W związku z czym, moja konstrukcja będzie się ograniczała raczej do kopiowania gotowych rozwiązań, bo na pewno nic sam nie zaprojektuję.. dodatkowo muszę wziąć pod uwagę dostępność elementów.. bo jak zauważyłem, z mocnymi trafami jest problem.

I tu pojawia się pierwsze pytanie. Czy ten transformator przedstawia sobą jakąkolwiek wartość?
http://allegro.pl/item414088655_transfo ... _para.html

Moja wizja jak na razie sprowadza się do tego, żeby zbudować stereo-foniczną końcówkę mocy, pracującą w konfiguracji Push-pull o mocy 40-50W. I teraz:

-czy ten transformator pozwoli na uzyskanie takiej mocy, bez szczególnego żyłowania?
-czy para EL-ek to umożliwi?
-czy istnieje sposób, na przełączanie trybu pracy w stylu "max mocy" "max jakości".?
-Co oznacza tryb "Ultralinear" ?
-W piecu gitarowym widziałem przełącznik "trioda/pentoda" domyślam się jak to działa.. ale jaki to ma wpływ na dźwięk?
-Jakiej mocy powinien być transformator zasilający? Domyślam się, że na szynie 6v3 powinien dostarczyć jakieś 10A natomiast co do Anodowego i Polaryzacji nie mam pojęcia jak sprawę rozegrać.
- Jak najlepiej zorganizować sekcję prostowników? Szarpnąć się na diody próżniowe? czy może mostek + filtr "pi"
- Dlaczego we wzmacniaczach lampowych często stosuje się prostowanie 1-no połówkowe?

Docelowo ten wzmacniacz będzie miał dwojakie zastosowanie.. będzie dział jako wzmacniacz do słuchania muzyki mp3 i jako Head gitarowy, jednocześnie, nie jestem w stanie zdobyć odpowiednio mocnych traf, żeby zrobić końcówkę mono. Dlatego, planuję zastosować przełącznik "mono" żeby uzyskać dużą moc podczas gry na gitarze..

I co do gitary.. potrzebne będzie wejście zarówno "line in" czyli chyba 0,7V czułości jak i wejście na gitarę, którego czułości po prostu nie znam.. (domyślam się, że to nie to samo co mikrofon, i czułość 20mV to nie jest to o co chodzi)

Najprawdopodobniej lwią część po prostu skopiuję z wspomnianego regenta60.. natomiast nie wiem, czy nie ma innych ciekawszych konstrukcji, dlatego proszę o polecenie.

UWAGA: Jeżeli istnieją w sieci jakieś opracowania, które mogły by cokolwiek rozwiać w temacie, to bardzo prosił bym o linki, niestety, jak sie chce znaleźć jakąś informację, to trzeba wpierw wiedzieć, czego się szuka.. i tu mam główny problem. Dlatego proszę łaskawe potraktowanie przez moderację :D

Pozdrawiam DraftCord
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wzmacniacz na 2xEL34

Post autor: Pyra »

Co do trafa, to wystarczyło przeczytać opis "do lamp EL-84", a Ty masz EL-34, to zupełnie inne lampy.

- ten transformator pozwoli na uzyskanie mikrej mocy z Twoimi lampami (patrz wyżej)
- para EL-ek (np: EL-34) potrafi dostarczyć nawet 100W (ekstremalnie)
- sposób istnieje (może to być np: przełącznik trybu pracy końcówek mocy trioda / pentoda)
- tryb ultralinear to takie podłączenie pentod, aby S2 były zasilanie poprez część uzwojenia anodowego, przez co jast na nich zrealizowane ujemne sprzeżenie zwrotne
- Zależy od użytych lamp, topologii wzmacniacza, mocy wyjściowej..... nic nie podałeś.
- prostownik zależy od Twoich upodobań, każdy z nich ma swoje wady i zalety....
- Gdyż wzmacniacze lampowe mają stosunkowo mały pobór prądu, przy dość wysokich napięciach i często prostowanie jednopołówkowe jest wystarczające, szczególnie do stopni sterujących i polaryzacji siatek.

Odpowiedzaiałem na Twoje pytania, a teraz moje: Amoże by tak poczytać forum........

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Drogi kolego DraftCord. Nie wiem czy znasz powiedzenie: Jak coś jest do wszystkiego to jest także do dupy. Także wzmacniacz do słuchania muzyki nie nadaje się do gitary i odwrotnie.
traxman

Post autor: traxman »

Odnośnie transformatorów to zapytaj sprzedawcę czy akurat nie ma pod El34 PP, te transformatory są co najmniej dobre i mają znośne ceny. Stosowałem kilka typów i zawsze było OK.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

DraftCord pisze:[...]12xECC83 od Tungsarama i Polama[...]
A mógłbyś pokazać fotki tych ECC83 Polamu?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

DraftCord pisze:-czy ten transformator pozwoli na uzyskanie takiej mocy, bez szczególnego żyłowania?
Nie, ale o tym już było.
DraftCord pisze:-czy para EL-ek to umożliwi?
Jak najbardziej.
DraftCord pisze:-czy istnieje sposób, na przełączanie trybu pracy w stylu "max mocy" "max jakości".?
Można coś kombinować, ale raczej trzeba się na coś zdecydować z góry.
Zastanów się jeszcze, czy duża moc jest Ci rzeczywiście potrzebna. To bardzo częsty błąd u początkujących. Słyszałeś jakiego hałasu potrafi narobić porządne 10W?
DraftCord pisze:-Co oznacza tryb "Ultralinear" ?
To sposób włączenia drugich siatek lamp przez transformator głośnikowy. Znajdziesz wiele w inernecie na ten temat.
DraftCord pisze:-W piecu gitarowym widziałem przełącznik "trioda/pentoda" domyślam się jak to działa.. ale jaki to ma wpływ na dźwięk?
Trioda ma mniejszą moc, ale mniejsze zniekształcenia i wyższy współczynnik tłumienia. Ultralinear to coś pomiędzy triodą i pentodą.
DraftCord pisze:-Jakiej mocy powinien być transformator zasilający? Domyślam się, że na szynie 6v3 powinien dostarczyć jakieś 10A natomiast co do Anodowego i Polaryzacji nie mam pojęcia jak sprawę rozegrać.
Do stereo na EL34 około 250W. Właśnie chcę się takiego pozbyć ;)
DraftCord pisze:- Jak najlepiej zorganizować sekcję prostowników? Szarpnąć się na diody próżniowe? czy może mostek + filtr "pi"
Mostek plus kondensator. Jak chcesz naprawde zaszaleć to dławik.
DraftCord pisze:- Dlaczego we wzmacniaczach lampowych często stosuje się prostowanie 1-no połówkowe?
Pierwsze słyszę.
DraftCord pisze:Docelowo ten wzmacniacz będzie miał dwojakie zastosowanie.. będzie dział jako wzmacniacz do słuchania muzyki mp3 i jako Head gitarowy, jednocześnie, nie jestem w stanie zdobyć odpowiednio mocnych traf, żeby zrobić końcówkę mono. Dlatego, planuję zastosować przełącznik "mono" żeby uzyskać dużą moc podczas gry na gitarze..
A mój garbus też będzie miał dwojakie zastosowanie - czasem będę się nim ścigał na torze, a innym razem będę jeździć po bagnach.
Wyobraź sobie skutek.
Z twoim wzmacniaczem będzie podobnie. Tego nie da się pogodzić. No way.
DraftCord pisze:Najprawdopodobniej lwią część po prostu skopiuję z wspomnianego regenta60.. natomiast nie wiem, czy nie ma innych ciekawszych konstrukcji, dlatego proszę o polecenie.
Poszukaj wątku "bez tytułu" w dziale układy i urządzenia.
DraftCord pisze:UWAGA: Jeżeli istnieją w sieci jakieś opracowania, które mogły by cokolwiek rozwiać w temacie, to bardzo prosił bym o linki, niestety, jak sie chce znaleźć jakąś informację, to trzeba wpierw wiedzieć, czego się szuka.. i tu mam główny problem. Dlatego proszę łaskawe potraktowanie przez moderację :D
Bardzo dużo dowiesz się przeszukując samo forum. Dowiesz się trochę i poszukasz dalej.
DraftCord
5...9 postów
5...9 postów

Tia.. no więc..

-Co do linku aukcji to mi się pomyliły linki.. oczywiście ten się nie nadaje :/ Niestety.. temu "prawidłowemu" się przyjrzałem, a tam "SE" .. więc nie mam trafa głośnikowego..

Co do ECC83, to kolejny mój błąd.. przekopałem internet i wyszło mi, że one są produkcji RFT (zasugerowałem się logiem, i myślałem, że są one polskiej produkcji, bo widywałem je w polskim sprzęcie)

A co do uniwersalności końcówki.. to czym się różni wzmacniacz do "muzyki" i taki gitarowy? Oczywiście oprócz przedwzmacniacza?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

DraftCord pisze:Co do ECC83, to kolejny mój błąd.. przekopałem internet i wyszło mi, że one są produkcji RFT (zasugerowałem się logiem, i myślałem, że są one polskiej produkcji, bo widywałem je w polskim sprzęcie)
Szkoda, juz myślałem, że zobaczę wreszcie polską ECC83.
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wincenty »

DraftCord pisze:[...]
A co do uniwersalności końcówki.. to czym się różni wzmacniacz do "muzyki" i taki gitarowy? Oczywiście oprócz przedwzmacniacza?
Wzmacniacz gitarowy to swoiste zaprzeczenie wzmacniacza audio, taki "antywzmacniacz".
Cel, do którego dąży się konstruując audio to uzyskanie takiego samego sygnału na wyjściu, co podany na wejście - tylko
z większą amplitudą, zdolną do "napędzenia" głośników.
Wzmacniacz gitarowy zastępuje gitarze pudło rezonansowe - MUSI ukształtować otrzymany z instrumentu sygnał,
co oznacza, że sygnał wejściowy zostaje "potwornie" zniekształcony.
No i głośniki - zupełnie inne dla audio i dla gitary.
Znalałem takie coś: http://gitara.4web.pl/5W%20amps.htm
___//--RS--\\___
DraftCord
5...9 postów
5...9 postów

No nie do końca tak to wygląda.. Sam wzmacniacz (z tego co ja wiem) ma robić zawsze to samo.. czyli wzmacniać.. obojętnie co by to nie było.. gitara, mikrofon.. mp3.. cokolwiek. Natomiast to "potworne zniekształcanie" jest zasługą odpowiedniego preampa, korekcji i efektów.. Natomiast, czasami spotyka się rozwiązania w piecach gitarowych typu "dużo za małe trafo głośnikowe" które wprowadza pewne zniekształcenia, nadając danemu modelowi "smaczek". Ja nie chcę tego typu zabiegów stosować, ponieważ takiego wzmacniacza nie bardzo da się użyć do muzyki.. więc generalnie założenie sporowadza się do zbudowania końcówki mocy o mocy 50W i możliwie dobrych parametrach, (generalnie taka jakość jak w regencie60 wystarczy, nie brumi, nie syczy, nie szumi.. czyli jest OK..)

Co do trafa głośnikowego, wiem już, że musi mieć wyprowadzenia na siatki S2, mieć pierwotne przystosowane do pracy z EL34 PP.. problemem pozostaje moc tego trafa.. na oko patrząc powinno mieć coś około 120VA.. ale czy na pewno? i czy to już wszystkie parametry, o jakich należy pamiętać?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

DraftCord pisze:No nie do końca tak to wygląda.. Sam wzmacniacz (z tego co ja wiem) ma robić zawsze to samo.. czyli wzmacniać..
No skoro wiesz, to po co pytasz? Z tego, co ja wiem, to wzmacniacz składa się z przedwzmacniacza (preamp) i końcówki mocy (power amp). Jeśli się upierasz, to faktycznie możesz sobie zrobić końcówkę mocy 2x25W i do tego DWA preampy: gitarowy i audio. Wtedy na upartego miałoby to sens, ale jest to zadanie raczej dla zaawansowanych...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
pierwszy

Post autor: pierwszy »

No i jeszcze pozostaje sprawa glosnika i transformatora glosnikoweg.
TG zawsze obliczam na 70 -80 Hz jako czestotliwosc dolna.
Do audio moga za to juz ukamieniowac audiofile :wink:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

[quote="DraftCord"]No nie do końca tak to wygląda.. Sam wzmacniacz (z tego co ja wiem) ma robić zawsze to samo.. czyli wzmacniać.. obojętnie co by to nie było.. gitara, mikrofon.. mp3.. cokolwiek. Natomiast to "potworne zniekształcanie" jest zasługą odpowiedniego preampa, korekcji i efektów.. Natomiast, czasami spotyka się rozwiązania w piecach gitarowych typu "dużo za małe trafo głośnikowe" które wprowadza pewne zniekształcenia, nadając danemu modelowi "smaczek". Ja nie chcę tego typu zabiegów stosować, ponieważ takiego wzmacniacza nie bardzo da się użyć do muzyki.. więc generalnie założenie sporowadza się do zbudowania końcówki mocy o mocy 50W i możliwie dobrych parametrach, (generalnie taka jakość jak w regencie60 wystarczy, nie brumi, nie syczy, nie szumi.. czyli jest OK..)

wybacz, ale jednak gówno wiesz...
DraftCord
5...9 postów
5...9 postów

Marvel pisze: DWA preampy: gitarowy i audio. Wtedy na upartego miałoby to sens, ale jest to zadanie raczej dla zaawansowanych...

No właśnie tak chcę zrobić.. po prostu przełączane przełącznikiem, znacznie bardziej boję się samej końcówki..
macska pisze:No i jeszcze pozostaje sprawa glosnika i transformatora glosnikoweg.
A jak to dobrać?
painlust pisze:wybacz, ale jednak gówno wiesz...
To ma czemuś służyć?
DraftCord
5...9 postów
5...9 postów

Marvel pisze: DWA preampy: gitarowy i audio. Wtedy na upartego miałoby to sens, ale jest to zadanie raczej dla zaawansowanych...

No właśnie tak chcę zrobić.. po prostu przełączane przełącznikiem, znacznie bardziej boję się samej końcówki..
macska pisze:No i jeszcze pozostaje sprawa glosnika i transformatora glosnikoweg.
A jak to dobrać?
painlust pisze:wybacz, ale jednak gówno wiesz...
To ma czemuś służyć?
ODPOWIEDZ