4xEL34 od RFT
4xE88CC od Philipsa
2xE189F od Philipsa
12xECC83 od Tungsarama i Polama
2x ECC85
ECC81
do tego PCL 805 i PCL86 i 6xPL500 i sporo drobnicy, jakieś kondensatory, i obudowa dużych rozmiarów.
Jako, że zbiór jest całkiem pokaźny, to chciałem "coś" z tego zbudować. Niestety, w tematyce lamp jestem kompletnie zielony, jedyne co, to umiem rozpoznawać charakterystyczne bloki na schematach i naprawić Regenta60.. i to na tyle, na razie. W związku z czym, moja konstrukcja będzie się ograniczała raczej do kopiowania gotowych rozwiązań, bo na pewno nic sam nie zaprojektuję.. dodatkowo muszę wziąć pod uwagę dostępność elementów.. bo jak zauważyłem, z mocnymi trafami jest problem.
I tu pojawia się pierwsze pytanie. Czy ten transformator przedstawia sobą jakąkolwiek wartość?
http://allegro.pl/item414088655_transfo ... _para.html
Moja wizja jak na razie sprowadza się do tego, żeby zbudować stereo-foniczną końcówkę mocy, pracującą w konfiguracji Push-pull o mocy 40-50W. I teraz:
-czy ten transformator pozwoli na uzyskanie takiej mocy, bez szczególnego żyłowania?
-czy para EL-ek to umożliwi?
-czy istnieje sposób, na przełączanie trybu pracy w stylu "max mocy" "max jakości".?
-Co oznacza tryb "Ultralinear" ?
-W piecu gitarowym widziałem przełącznik "trioda/pentoda" domyślam się jak to działa.. ale jaki to ma wpływ na dźwięk?
-Jakiej mocy powinien być transformator zasilający? Domyślam się, że na szynie 6v3 powinien dostarczyć jakieś 10A natomiast co do Anodowego i Polaryzacji nie mam pojęcia jak sprawę rozegrać.
- Jak najlepiej zorganizować sekcję prostowników? Szarpnąć się na diody próżniowe? czy może mostek + filtr "pi"
- Dlaczego we wzmacniaczach lampowych często stosuje się prostowanie 1-no połówkowe?
Docelowo ten wzmacniacz będzie miał dwojakie zastosowanie.. będzie dział jako wzmacniacz do słuchania muzyki mp3 i jako Head gitarowy, jednocześnie, nie jestem w stanie zdobyć odpowiednio mocnych traf, żeby zrobić końcówkę mono. Dlatego, planuję zastosować przełącznik "mono" żeby uzyskać dużą moc podczas gry na gitarze..
I co do gitary.. potrzebne będzie wejście zarówno "line in" czyli chyba 0,7V czułości jak i wejście na gitarę, którego czułości po prostu nie znam.. (domyślam się, że to nie to samo co mikrofon, i czułość 20mV to nie jest to o co chodzi)
Najprawdopodobniej lwią część po prostu skopiuję z wspomnianego regenta60.. natomiast nie wiem, czy nie ma innych ciekawszych konstrukcji, dlatego proszę o polecenie.
UWAGA: Jeżeli istnieją w sieci jakieś opracowania, które mogły by cokolwiek rozwiać w temacie, to bardzo prosił bym o linki, niestety, jak sie chce znaleźć jakąś informację, to trzeba wpierw wiedzieć, czego się szuka.. i tu mam główny problem. Dlatego proszę łaskawe potraktowanie przez moderację

Pozdrawiam DraftCord