EL84 >> Brum podczas regulacji niskich częstotliwości

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Re: EL84 >> Brum podczas regulacji niskich częstotliwości

Post autor: arturdiy »

Hurra, hurra...
Jest dobrze. Żadnego przesłuchu, żadnego przydźwięku - nawet jak przyłożę ucho do głośnika.
Zaczęło się od tego, że chciałem wymienić potencjometr od niskich tonów, bo 'skrzeczał' podczas regulacji, a Kontakt 60 już nie pomagał. Zauważyłem wówczas, że rezystor 180k w regulatorze jest podłączony 'na krzyż' pomiędzy kanałami. Nie wiem, jak mogłem to przeoczyć. Po wymianie potencjometru i poprawnym przylutowaniu tego rezystora stwierdziłem, że przydźwięk bardzo mały jest w jednym kanale, drugi jest ok. Powodem tego była ECC83 Tesli w stopniu wstępnym, która była widać wadliwa. Po jej wymianie jest zupełna cisza w obu kanałach. Poza poprawnym przylutowaniem rezystora 180k zmieniłem jeszcze wiele innych rzeczy, głównie w prowadzeniu masy. Być może to też miało swój udział w sukcesie.
Jestem niezmiernie zadowolony, że wzmacniacz pracuje teraz poprawnie. Dziękuję za cenne rady. Na pewno będę o nich pamiętał przy konstruowaniu kolejnych urządzeń.
Powiem jeszcze, że teraz obudowy potencjometrów nie są dodatkowo podłączone do masy, diody w mostku nie są zbocznikowane kondensatorami a bolec w gniazdku jest połączony z obudową (odłączenie go nic nie zmienia).
Do dokończenia pozostają jeszcze sprawy mechaniczne (przykręcenie boków, dokończenie puszki na transformatory). Jeszcze muszę zmienić nieco regulator niskich tonów, bo w tej chwili to on jest raczej regulatorem średnich (ale już jest to mniejszy problem).
ODPOWIEDZ