Odbiór TV z nowego nadajnika w Łazach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Odbiór TV z nowego nadajnika w Łazach
Ciekawi mnie jaki macie odbiór programów TV z tego nowego nadajnika.
U mnie jest tragedia. Ciekawe czy zwiększenie mocy nadajnika programu 2 TVP do 800 kW było dobrym pomysłem? Chyba chodzi o wyeliminowanie konkurencji. Zakłóca wszystkie pozostałe programy. Nie pomaga również zmiana wzmacniacza w siatkówce. Macie może jakiś pomysł jak z tym problemem sobie poradzić.
U mnie jest tragedia. Ciekawe czy zwiększenie mocy nadajnika programu 2 TVP do 800 kW było dobrym pomysłem? Chyba chodzi o wyeliminowanie konkurencji. Zakłóca wszystkie pozostałe programy. Nie pomaga również zmiana wzmacniacza w siatkówce. Macie może jakiś pomysł jak z tym problemem sobie poradzić.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Odbiór TV z nowego nadajnika w Łazach
Jeśli chodzi o mnie to odbiór drugiego programu TVP jest wyśmienity na samej antenie dipolowej. Tak samo TVN, Katowice już gorzej, Polsat i 1 TVP też licho.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Na Targówku(Zacisze) antena klasyczna kilkunastoelementowa (kiedyś dedykowana na 27 kanał) i dotychczas było OK(niska zabudowa jednorodzinna).Teraz bardzo źle,sygnał siadł,przekierowanie nic nie daje(kierunek prawie nie zmieniony jak wynika z mapy),jedynie dwójka trochę nawet lepsza niż była.W niedzielę poczynię jakieś zakupy przy okazji odwiedzin Wolumenu,zwłaszcza kilkanaście m koncentryka,i podniosę antenę wyżej,bez większych problemów mogę na wysokość 14m(teraz 8m) i zobaczę.Na Placu Hallera(czyli blisko ZOO) kolega odbiera bardzo kiepsko (było bardzo dobrze)ale mieszka między wysokimi domami, choć na ostatnim (dziewiątym) piętrze.Coś mi się wydaje,że ktoś delikatnie zachęca nas do zakupu(płatnej) platformy cyfrowej..
Firma Dipol również delikatnie zaprasza do skorzystania z jej usług.
http://www.dipol.com.pl/dostosowanie_in ... bib205.htm
http://www.dipol.com.pl/dostosowanie_in ... bib205.htm
a u mnie w Łowiczu odbiór zdecydowanie lepszy. nawet nie trzeba było zmieniać ustawień anteny.
-
- 6250...9374 posty
Czyli punkt widzenia(anteny) zależy od punktu siedzenia i jak w życiu :jak jednym rośnie to drugim opada(sygnał z anteny oczywiście).painlust pisze:a u mnie w Łowiczu odbiór zdecydowanie lepszy. nawet nie trzeba było zmieniać ustawień anteny.
Dlaczego właściwie wam, warszawiakom, zlikwidowali kultową już iglicę na PKiN?
_
Może dlatego, ze pod pałacem było tak silne pole, że trudno było zamknąć samochód z pilota 

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Dlatego nie mam centralnego zamka i alarmu nie używampainlust pisze:Może dlatego, ze pod pałacem było tak silne pole, że trudno było zamknąć samochód z pilota

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
WiTam zajmuje sie zawodowo anteniarstwem moze beda potrzebmne przemieniki czestotliwosci bede perawdopodobnie jechal przez Zyrardow z przyrzadem antenowym to moge sie zatrzymac na Kawe i Ci cos K24 doradzic jade do Grojca do kUZYNA TEZ WYREGULOWAC I USTAWIC DO NOWYCH WARUNKOW ANTENE ZBIORCZA MOGE DOSTROIC NA ROZNE CZESTOTLIWOSCI PRZEMIENIKI TELKOM BO MAM I CZESCI I WOBULOSKOP DO STROJENIA WZACNIACZY ANTENOWYCH PLANUJE WE WRZESNIU JAZDE pOZDRAWIAM SERDECZNIE wIESLAW STARY RADIOTA
brak interpunkcji! literówki!
Proszę czytać post przed wysłaniem.
brak interpunkcji! literówki!
Proszę czytać post przed wysłaniem.
Dzięki, już sobie poradziłem. W moim przypadku wystarczyło wyrzucić wzmacniacz z anteny siatkowej i wstawić tylko sam symetryzator. Wszelkie zakłócenia ustąpiły jak ręką odjął.wipolow60 pisze:WiTam zajmuje sie zawodowo anteniarstwem moze beda potrzebmne przemieniki czestotliwosci bede perawdopodobnie jechal przez Zyrardow z przyrzadem antenowym to moge sie zatrzymac na Kawe i Ci cos K24 doradzic jade do Grojca
Witam.Tak tez myslalem bylo przesterowanie sygnalui wszystko sie gotowalo pozdrawiam Wieslaw
Witam.Tak tez myslalem bylo przesterowanie sygnalui wszystko sie gotowalo pozdrawiam Wieslaw
1-myślę ,że już czas aby w Warszawie zacząć nadawać sygnal TV cyfrowej -i może ktoś szykuje sobie na pałacyku dobre miejsce.Wstyd jest pisać o odbiorze sygnałow TV analogowej -jak gdzieś tam jest już RADIO cyfrowe ,TV cyfrowa ....
2-taki śmieciowaty odbiór tego TVP jest też w Łodzi -i to od dawna .Od czasu likwidacji AZARTÓW - i ekspansji "kablówki"
nikt z TVP nie dba o przeciętnego odbiorce sygnału TVP.Najlepszy sygnał ma TVN.
W ŁODZI TVP1 jest z okolicy ZYGRY -daleko od ŁODZI .,TVP2 -ze środka miasta ,TVP3 chyba z komina elektrowni.
Mało kto w Polsce zdaje sobie sprawę, ile ludzi męczy się z tym odbiorem TVP .Ja mam taki pomysł ,aby pozamieszczać tutaj obrazki tych krzywych odbieranych audycji -skarżąc sie na typ odbiornika
który nie umie sobie poradzić z" niewątpliwie dobrym "sygnałem nadawanym przez TVP.A jeśli tak, to nie można płacić abonamentu od posiadania nieprzydatnego odbiornika -sadzę ,że prawo amerykańskie szybciej by sobie poradziło
z tym wyłudzaniem pieniędzy przez TVP od narodu polskiego /i inego tez /.
2-taki śmieciowaty odbiór tego TVP jest też w Łodzi -i to od dawna .Od czasu likwidacji AZARTÓW - i ekspansji "kablówki"
nikt z TVP nie dba o przeciętnego odbiorce sygnału TVP.Najlepszy sygnał ma TVN.
W ŁODZI TVP1 jest z okolicy ZYGRY -daleko od ŁODZI .,TVP2 -ze środka miasta ,TVP3 chyba z komina elektrowni.
Mało kto w Polsce zdaje sobie sprawę, ile ludzi męczy się z tym odbiorem TVP .Ja mam taki pomysł ,aby pozamieszczać tutaj obrazki tych krzywych odbieranych audycji -skarżąc sie na typ odbiornika
który nie umie sobie poradzić z" niewątpliwie dobrym "sygnałem nadawanym przez TVP.A jeśli tak, to nie można płacić abonamentu od posiadania nieprzydatnego odbiornika -sadzę ,że prawo amerykańskie szybciej by sobie poradziło
z tym wyłudzaniem pieniędzy przez TVP od narodu polskiego /i inego tez /.