antena radiowa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

antena radiowa

Post autor: nuncjusz1 »

witam
Jako ,że to kącik radiowy chyba nie pogniewacie sie ,że zapytam.Proszę o poradę w zakupie bardzo dobrej jakości anteny do odbioru FM.Mam możliwość zamontowania jej na wysokim maszcie,zależy mi w zasadzie na jak najlepszym odbiorze tylko jednej stacji Jazz Radio.Proszę ,o wasze opinie jak to wykonać by osiągnąć możliwe maksimum jakości,uwzględniając ,iż inne stacje i zakresy mogą być upośledzone.Mieszkam ok.45km od nadajnika w W-wie.Kwota na instalację może być nawet kilkusetzłotowa.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: antena radiowa

Post autor: Michał_B »

A nie wystarczy zwykly dipol(lub ze wzmacniaczem?)? A na wewnętrznej antenie w radiu odbierasz tą stacje?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Bobekmaster pisze: A na wewnętrznej antenie w radiu odbierasz tą stacje?
:arrow: Bobekmaster
Tunery nie miewaja wewnetrzna antene :wink:
:arrow: nuncjusz1
Rozwiazaniem moze byc antena typu Helix, zrobilem i z powodzeniem uzywam do odbioru pasma gornego UKF.
Nie widzialem tego w sprzedazy, trzeba robic samemu (lambda/4).
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

macska pisze:Rozwiazaniem moze byc antena typu Helix, zrobilem i z powodzeniem uzywam
Waw! ;)
Z polaryzacją osiową pracuje ? Tzn nakierowujesz w stronę nadajnika, czy pionowo w górę ? :)
Ale z tego co pisze nuncjusz 1, to raczej trochę zależy mu na sporym zysku... ;)
Bardziej niż na oszczędności miejsca, czy materiałów ;)
Ja bym pewnie też próbował anteny helikalnej ( do wykonania w kwadrans ;) )...
Ale w przy takich wymaganiach... Bo ja wiem... Raczej logarytmiczno-periodyczna Yagi :P
Ale tak poważnie...
:arrow: nuncjusz 1 :)
Napisz na czym odbierasz ( czułość odbiornika, przy jakim S/N ) ?
Jeżeli radyjo ma wskaźnik poziomu sygnału - wklej schemat radyja ;) ( serio )
No i jak wygląda obecnie użytkowana instalacja i dlaczego nie jesteś z niej zadowolony ?
A przede wszytkim na jakiej częstotliwości nadaje ta stacja i czy jest to stacja o zasięgu
lokalnym ?
Albo...
Zignoruj proszę mój post ;)
Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Specifications

usable sensitivity (stereo)

11.2 dBf

adjacent channel attenuation (wide)

> 12.0 dB

adjacent channel attenuation (narrow)

30.0 dB

audio frequency response (-1 dB)

10 Hz thru 17 KHz

THD (stereo)

0.18%

stereo separation

50.0 dB

capture ratio

> 1.5 dB

signal to noise

80.0 dB
Dane tunera powyżej

Jeszcze nie korzystam z tunera(porządnego) dopiero zamierzam go kupić,częstotliwość to 106,8FM.Instalacji jako takiej nigdy nie miałem bo zwykle-"zwykły tuner"(czyt. lichy) ograniczał sie do jakiegoś kawałka drutu za kanapą.Dużo słucham tej stacji ale w samochodzie gdy jeżdżę w W-wie, u mnie w Wyszkowie na antenie dipol z tunerem Tosca nie odbiera,jeśli odbiera to bardzo słabo

Proszę o rozjaśnienie tematu "antena typu Helix"
pierwszy

Pionowo w gore, widze Palac im. Jozka Stalina :)
Zrobie zdjecie jutro, ale z tym kwadransem tos Pan troche przesadzil :wink:
Poszukam cos na temat Helixa, i to po polsku.
pierwszy

Tak to wyglada, sklada sie z 4 kawalkow kabla antenowego i rury plastikowej ok 1 m dlugosci.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

nuncjusz1 pisze:witam
Jako ,że to kącik radiowy chyba nie pogniewacie sie ,że zapytam.Proszę o poradę w zakupie bardzo dobrej jakości anteny do odbioru FM.Mam możliwość zamontowania jej na wysokim maszcie,zależy mi w zasadzie na jak najlepszym odbiorze tylko jednej stacji Jazz Radio.Proszę ,o wasze opinie jak to wykonać by osiągnąć możliwe maksimum jakości,uwzględniając ,iż inne stacje i zakresy mogą być upośledzone.Mieszkam ok.45km od nadajnika w W-wie.Kwota na instalację może być nawet kilkusetzłotowa.
Pozdrawiam
Witaj. Miałem taki sam problem. W Warszawie było Radio Classic. Do centrum mam w prostej linii 17 km. ale oni mieli nadajnik bodajże 10 wat. (sic!) Uwielbiałem ich słuchać ale zawsze miałem szumy. Założyłem taka antenę typu: "dipol wokół masztu" ale to nieporozumienie. Słyszałem RMF itp. i przejeżdżające skutery. Po wielu eksperymentach założyłem antenę typu pionowy dipol obliczony na tę stację w takiej odległości od masztu żeby maszt był jednocześnie reflektorem. Efekt był -prawie- doskonały. Już miałem robić 3 elem. Yagi, ale przerzuciłem się na dwójkę i problem się rozwiązał. Przećwiczyłem też najróżniejsze wzmacniacze i mam uczucia mieszane. Wzmacniacz daje wprawdzie mocarny sygnał, (wskazówka w tunerze wychyla się na max) ale wzmacniacz ZAWSZE dodaje jednak śladowy szum. Czyli stara prawda - najlepszym wzmacniaczem jest sama antena. Zobacz jak to wygląda:
http://www.frycz.pl/index.php?site=foto&id_kat=9
Jeżeli masz 45 km. to najlepiej obliczyć antenę typu dipol 3 lub 4 elementy. Kabel - zawsze najlepszy!

Powodzenia!
Robert SP5RF
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Frycz
Rozumiem ,że to ta "antena lepsza" z twojej stronki?Czy to nie jest produkt Telkom Telmor asr860?Napisz jak się sprawuje jeśli to ta
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wada
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Post autor: wada »

niema to jak typowy dipol o odpowiedniej polaryzacji, albo zrobiona do jego babaJAGA z dodatkowym zyskiem, i właściwie nakierowana na:
Jazz Radio 106.8MHz ERP 0.20 Polaryzacja pionowa http://www.jazzradio.pl/index.php

Adres:
Krzywickiego 34/312,
02-078 Warszawa
http://company.yellowpages.pl/Polska/ma ... /mapa.html

http://radiopolska.pl/wykaz/lokal.php

Zawsze też można posłuchać z komputera :wink:

625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

nuncjusz1 pisze:Frycz
Rozumiem ,że to ta "antena lepsza" z twojej stronki?Czy to nie jest produkt Telkom Telmor asr860?Napisz jak się sprawuje jeśli to ta
Pozdrawiam
Antena lepsza, to ten mało widoczny pionowy dipol pod anteną telewizyjną. Przepraszam za słabą jakość zdjęcia.
Natomiast ważne jaki w Radio Jazz mają nadajnik. Jeżeli nisko, albo poniżej 50 Wat. to może się zdarzyć, że pomimo anteny np.
3 el. Yagi zawieszonej wysoko, nie uda Ci się odebrać muzyki zupełnie bez szumu. To jednak 45 km.
Dopytaj jaką mają moc i gdzie jest antena (na jakiej wysokości), to Ci wiele wyjaśni.

Pozdrawiam.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Przepraszam, że nie odzywałem się w wątku, ale trochę czas mnie goni i nie bardzo mam kiedy pisać :)
Wydaje mi się ( Powinno być - jestem pewien - ale "wydaje mi się" tak jakoś lepiej brzmi :twisted: ), że sprawa nie jest beznadziejna :D
Ja uwielbiam takie sytuacje :D Kiedy odbiór emisji jakiejś stacji jest na granicy możliwości :D
Jak byś mi podał adres na PW, to postaram się w czeluściach moich zasobów wyszperać
stosowną antenę i wyślę Ci ją :D
Potem przy wolnym czasie, wykonam jakiś LNA...
( Low Noise Amplifier )...
A Ty byś się w małostratny kabel o impedancji 75 Ohm zaopatrzył :)
Co Ty na to ?
A potem opiszemy w wątku wrażenia z eksperymentu...
Może się to komuś do czegoś przyda :D
Pozdrawiam

PS: Padam na pysk, bo się w budowniczego altany dzisiaj bawiłem :)
Jutro postaram się coś więcej napisać :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ano
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Ano »

Bardzo przydatny do oszacowania zasiegu stacji jest program RP Zasieg z portalu Radio Polska. Odbior bedzie mozliwy, jednak problemem jest odstep od szumow. Antena powinna byc wieloelementowa nie tylko ze wzgledu na slaby sygnal, lecz takze z powodu mozliwych interferencji sasiedniej stacji z Ostroleki 106,7 znajdujacej sie za antena. Sprobuj z antena 5el, troche bedzie problemow z zamocowaniem, bo w polaryzacji v powinna byc na poziomym wysiegniku. Wpierw bez przedwzmacniacza i z symeryzatorem z baluna kablowego wstrojonego w 106,8 z uwzglednieniem ws. skrocenia kabla.
Załączniki
RP Zasieg.PNG
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: Ano :)
Ano pisze:lecz takze z powodu mozliwych interferencji sasiedniej stacji z Ostroleki 106,7 znajdujacej sie za antena.
Tego się trochę obawiałem właśnie :(
Z szumami ( nuncjusz informuje, że odbiera śladowy sygnał na tosce z prowizoryczną anteną )
była by szansa poradzić sobie w prosty sposób ( wzmacniacz na GaAs )...

Raczej na pewno znajdę 3 el Yagi na ten zakres częstotliwości...
Większe to miałbym dopiero od 144 Mhz w górę...
Ano ma rację... Co do tłumienia przód/tył anteny...
Ale inaczej, jak eksperymentalnie, tego nie zbadasz :)
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za szeroki odzew.Chętnie poeksperymentuję zgodnie z waszymi propozycjami.Maszt mam wysoki (ok.7m).Czy eksperymentując na Tosce ,późniejszy efekt z innym(czyt.lepszym) tunerem będzie do przewidzenia.Prawdopodobnie będzie to Magnum Dynalab MD90. Radio te jest "kopalnią" świetnej muzyki nadawanej non stop,na płytach takiej kolekcji nie sposób sobie wyobrazić dlatego "szarpnę" sie na ten tuner,chyba ,że proponujecie coś innego(lepszego) w podobnej cenie

MarekSCO:
Potem przy wolnym czasie, wykonam jakiś LNA...
( Low Noise Amplifier )...
A Ty byś się w małostratny kabel o impedancji 75 Ohm zaopatrzył :)
Co Ty na to ?
A potem opiszemy w wątku wrażenia z eksperymentu...
Może się to komuś do czegoś przyda :D
Pozdrawiam

Bardzo chętnie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ