TGSE 1 Telto

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Re: TGSE 1 Telto

Post autor: zibisound »

Witam i dziękuję za sugestie. Nie da się zwiększyć napięcia anodowego, bo trafo jest kupione przez muzyka i ten wzmak miał być kopią "snake" a ja zrobiłem
preamp Soldano i gra on lepiej. Nie można zwiększyć prądu lampy do 100 mA, bo ją szlag trafi. To jest klasa A. Pozdrawiam- Zygmunt.PS. Gdyby trofo było ok to
można by było uzyskać moc ok 8 W a nie 4,5 W. To jest niedoróbstwo fabryki a sprawdził to autor postu a potem ja.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Dlaczego niby EL34 ma nie dać rady przy Ia=100mA?
Służę kartą Philipsa. http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL34.pdf
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Post autor: traxman »

Pa=Ua*Ia co w punkcie pracy Pa=250V*0.1A=25W co jest dokładnie równe mocy strat na anodzie EL34. Doliczając spadek napięcia na uzwojeniu transformatora, napięcie zasilania wyjdzie Ub=260-280V.
Jeżeli się nie wysterowywuje transformatora do wartości znamionowych to trudno mieć pretensje do producenta, że transformator nie daje pełnej mocy. Patrząc na parametry transformatora jest on właśnie przeznaczony do aplikacji Ua=250V Ra~2k. Przy braku możliwości wymiany transformatora zasilającego nic więcej z tego układu się nie wyciągnie.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

traxman pisze:Przy braku możliwości wymiany transformatora zasilającego nic więcej z tego układu się nie wyciągnie.
Nie chce mi się wierzyć, że autor wątku kupił trafo zasilające, które nie daje napięcia 265V po wyprostowaniu i odfiltrowaniu.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Yassith
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Yassith »

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi

Bynajmniej nie twierdze, ze trafo jest zle - wrecz przeciwnie takie parametry maja inne trafa glosnikowe, ktore pracuja i sadze, ze jest dobre.

Popracuje nad odpowiednim wysterowaniem i punktem pracy a potem zobaczymy jak to wyglada.

Napiecie tez powinno udac sie podwyzszyc
Zastosowane trafo zasilajace mialo miec 2*190 na wyjsciu ale w praktyce ma jakies 205V dlatego nie sadze aby byl z tym problem po wyprostowaniu i odfiltrowaniu

Jak bede mial wiecej wiadomosci to sie odezwe

Pozdrawiam serdecznie
Yassith
traxman

To gdzie tkwi błąd?
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: zibisound »

Na trafie podane są napięcia dla poszczególnych obciążeń: 4 om- 4,15 V, 8 om- 5,88 V, 16 om- 8,30 V .
W danych na stronie Telto jest napisane, że Ra= 2300 om i przekładnie: 24/17/12 i to się zgadza po sprawdzeniu matematycznym. Oznacza to, że firma wyprodukowała trafo na moc wyjściową 4,5 W i to nie podlega dyskusji. Praca lampy na granicy mocy admisyjnej skróci jej życie, o czym jakoś nie piszą komentatorzy tematu. Zapomnieliście,że w klasie A sprawność jest dość niska i większość mocy idzie na ciepło. Jest jeszcze ważna zależność, o której nie wie
nawet sporo fachowców: podniesienie mocy elektrycznej o 100 %, da przyrost mocy akustycznej tylko o ok. 40 %!
traxman

Szkoda słów.
A teraz Trioda to tania tablica reklamowa, tak jak Allegro - to niestety inny dział.
-> Kaka czy ty też czujesz się wyTrolowany?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

traxman pisze:To gdzie tkwi błąd?
Chyba w celowym obniżeniu napięcia i prądu lampy w końcówce, żeby nie pracowała w warunkach z karty katalogowej, bo to wg. Zibiego jest dla lampy szkodliwe...

Edit: powinno być "Zibisounda" zamiast "Zibiego". Za skrót przepraszam.
Ostatnio zmieniony czw, 17 lipca 2008, 10:47 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Tylko nie Zibiego! :evil:
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

A ja wam powiem, że zajmuję się elektroniką od półtorej roku, a od kwietnia układami lampowymi i nie wypowiem się na ten temat ;)

P.S.
Jeśli ktoś nie zrozumiał to była ironia, co do waszych przechwałek :mrgreen:
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Uprzejmie proszę wszystkich kolegów, bez wskazywania konkretnych nicków o powstrzymanie się od wycieczek osobistych. Temat jest potrzebny i ciekawy, dlatego chciałbym żeby był kontynuowany, potrzebna będzie do tego jednak spokojniejsza atmosfera.
Pozdrawiam.
Yassith
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Yassith »

Jeszcze nie wiem gdzie byl blad bo nie moge sie tym zajac ale po weekendzie bede kombinowal.

Wydaje mi sie, ze jak Trax mowil parametry pracy lampy sa zbyt niskie i nie ma co szukac winy w transformatorze. 100V na trafo jest podane przykladowo do celow pomiarowych jakby ktos chcial sprawdzac przekladnie a faktyczna skladowa zmienna anody powinna byc wyzsza czyli ok 180-200V

Pozdrawiam
Yassith
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

zibisound pisze:Na trafie podane są napięcia dla poszczególnych obciążeń: 4 om- 4,15 V, 8 om- 5,88 V, 16 om- 8,30 V .
W danych na stronie Telto jest napisane, że Ra= 2300 om i przekładnie: 24/17/12 i to się zgadza po sprawdzeniu matematycznym. Oznacza to, że firma wyprodukowała trafo na moc wyjściową 4,5 W i to nie podlega dyskusji.
Podejmuję dyskusję.
Jaki parametr techniczny odpowiada za moc jaką może przenisć trafo głośnikowe. I jakie zjawisko odpowiada za rzekome ograniczenie mocy jaką może przenieść trafi?
zibisound pisze: Praca lampy na granicy mocy admisyjnej skróci jej życie, o czym jakoś nie piszą komentatorzy tematu. Zapomnieliście,że w klasie A sprawność jest dość niska i większość mocy idzie na ciepło. Jest jeszcze ważna zależność, o której nie wie nawet sporo fachowców: podniesienie mocy elektrycznej o 100 %, da przyrost mocy akustycznej tylko o ok. 40 %!
Po pierwsze, lampa jest elementem elektronicznym o określonych parametrach. Jeżeli producent podaje np 10 000 godzin pracy przy założonych warunkach (jednym z nich jest Ia=<100mA) to nie widzę powodu by jej tak nie używać. Była ona do tego projektowana. Idąc dalej Twoją drogą włóżmy lampy do pudełek żeby się mniej zużywały :!: :wink:
Drugą zależność, myślę że jethrotull ze swoim wykształceniem wyjaśni najlepiej.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

KaKa pisze:Jaki parametr techniczny odpowiada za moc jaką może przenisć trafo głośnikowe. I jakie zjawisko odpowiada za rzekome ograniczenie mocy jaką może przenieść trafi?
Ja wiem tylko, że trafa TG2,5 (teoretycznie 2,5W mocy) sprawdzają się w 4-5W gitarowcach wyśmienicie. I nikt nie chce wierzyć, że wzmaczek ma tylko 5W. Że trafo powinno przenieść moc do 2,5W nawet nikomu nie wspominam, żeby się nie ośmieszać. Dlatego nie chce mi się wierzyć, że na uzw. pierwotnym trafa jest poprawna moc 10-13W a na wtórnym już tylko 4W z winy trafa...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ