Chciałbym przedstawić kolegą schemat do wzmacniacza który chciałbym w przyszłości złożyć, chciałem zapytać o ogólną poprawność schematu i dowiedzieć się jeszcze paru innych rzeczy. Generalnie bardziej zależy mi na kanałach przesterowanych niż na czystym, chciałbym mieć możliwość uzyskania klasycznych crunchów do grania klasycznego rocka/bluesa oraz przesterek do czegoś mocniejszego (ale też bez przesady) dlatego też to pewnego rodzaju połączenie marshalla (chociaż ostatnio skłaniam sie do klasycznego voxa ac30, z którego notabene ściągnąłem końcówkę mocy) i soldano . A pytania mam następujące:
Po pierwsze-pętla na lampowa (zaczerpnięta ze strony Toma) czy nie jest ona przypadkiem troszkę przekombinowana ?
2 sprawa, kanał clean, uzyskiwany poprzez wycięcie stopni 2 i 3 czy może tylko 3 ? (2 ma w zasadzie niewielkie wzmocnienie no i czy dobrze go wpinam przed wtórnikiem)
3 sprawa to kanały przesterowane, co zrobić by uzyskać większą różnorodność (przełączane gainy i rezystory katodowe w 3 (i 2?) stopniu)
zastanawiam się jeszcze nad ewentualną polaryzacją stałą w końcówce. No i zasilacz jest jeszcze nie opracowany do końća, przekaźniki zasiliłbym osobnym trafem.
Ewentualnie inne pomysły chętnie przemyśle.
ps. schemat może troszkę zakręcony, jednak chciałbym zrobić chociaż w pewnym sensie własną konstrukcję a nie tylko kopie seryjnych wzmacniaczy
pozdrawiam
Projekt wzmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Projekt wzmacniacza
Na schemacie kondensator między anodami lampy odwracacza fazy ECC83 ma zbyt dużą pojemność.
Ratujmy stare tranzystory!