Wzmacniacz EBL21 EF80 ocena
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Wzmacniacz EBL21 EF80 ocena
Witam.
Ostatnio narysowałem schemat wzmacniacza na lampach EBL21 i EF80 z regulacją barwy dźwięku w zakresie niskich tonów w obwodzie ujemnego sprzężenia zwrotnego. Proszę o weryfikację układu.
Ostatnio narysowałem schemat wzmacniacza na lampach EBL21 i EF80 z regulacją barwy dźwięku w zakresie niskich tonów w obwodzie ujemnego sprzężenia zwrotnego. Proszę o weryfikację układu.
Ratujmy stare tranzystory!
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Wzmacniacz EBL21 EF80 ocena
Śmiem twierdzić, że wzmacniacz ten nie posiada ujemnej polaryzacji siatki pierwszej EF80.
Jeżeli chcesz robić regulację tonów niskich to wzoruj sie raczej na starym Bambino:
http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... mbino3.htm
a nie kompilacji wzmacniacza lampowego i fragmentu regulacji barwy wyrwanej z układu tranzystorowego.
Katodę EF80 masz na masie - nie ma polaryzacji!
Częściej spotykanym punktem sprzężenia zwrotnego jest jednak obwód katody lampy wstępnej niż jej siatka pierwsza. takie podłączenie jak na rysunku obciąża dodatkowo źródło sygnału.
http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... mbino3.htm
a nie kompilacji wzmacniacza lampowego i fragmentu regulacji barwy wyrwanej z układu tranzystorowego.
Katodę EF80 masz na masie - nie ma polaryzacji!
Częściej spotykanym punktem sprzężenia zwrotnego jest jednak obwód katody lampy wstępnej niż jej siatka pierwsza. takie podłączenie jak na rysunku obciąża dodatkowo źródło sygnału.
-
- 6250...9374 posty
Mam uwagę innego rodzaju choć rozumiem uwarunkowania finansowe(niewielkie) i sprzętowe(do przeskoczenia).EF80 i EBL21 nie stroi wizualnie,i te diody w zasilaczu...Jeśli już to EF22,EBL21 i prostownik na AZ21.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie zgodzę się, tylko dlatego, że mają inny cokół to nie stroją? Tak jakby powiedzieć że ECC83 nie stroi z EL34. Za to ograniczony budżet nie powinien Cię powstrzymać przed symetryzacją żarzenia.
-
- 6250...9374 posty
Te akurat lampki wizualnie stroją.Chodzi mi w tym przypadku ,że np 6P9(mam trochę ślicznych NOS-ków) ,,stroją" z np.6Ż4,tylko jeszcze coś(co?) do prostowania anodowego(najłatwiej np. 5C4S bo nie znam nic metalowego do prostownika) i mamy śliczną stalową ,,czekoladkę".Twierdzę,że dobór lamp to także sprawa ich wyglądu(oczywiście po pierwsze to ma dobrze grać).Przepraszam za ot.jethrotull pisze:Nie zgodzę się, tylko dlatego, że mają inny cokół to nie stroją? Tak jakby powiedzieć że ECC83 nie stroi z EL34.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Och, przecież to wyłącznie kwestia gustu.
Mnie na przykład nie podoba się połączenie EL34 i podobnych z małymi novalowmi duotriodami, natomiast bardzo lubię łączyć EL84 z dużymi duotriodami typu 6SL7.
Wobec błędu w polaryzacji lampy to naprawdę sprawa wtórna
Mnie na przykład nie podoba się połączenie EL34 i podobnych z małymi novalowmi duotriodami, natomiast bardzo lubię łączyć EL84 z dużymi duotriodami typu 6SL7.
Wobec błędu w polaryzacji lampy to naprawdę sprawa wtórna

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie.
Zmodyfikowałem nieco układ wzmacniacza dając ujemne sprzężenie zwrotne do katody lampy EF80 oraz zmieniłem jej zasilanie zwiększając napięcie zasilania stopnia sterującego.
Wzmacniacz posiada dobrą jakość dźwięku, mimo braku symetryzacji żarzenia przydźwięk sieciowy jest bardzo słabo słyszalny.
Układ regulacji niskich tonów pochodzi od OTVC Rubin 707 i umożliwia zwiększanie lub zmniejszanie niskich tonów.
Zmodyfikowałem nieco układ wzmacniacza dając ujemne sprzężenie zwrotne do katody lampy EF80 oraz zmieniłem jej zasilanie zwiększając napięcie zasilania stopnia sterującego.
Wzmacniacz posiada dobrą jakość dźwięku, mimo braku symetryzacji żarzenia przydźwięk sieciowy jest bardzo słabo słyszalny.
Układ regulacji niskich tonów pochodzi od OTVC Rubin 707 i umożliwia zwiększanie lub zmniejszanie niskich tonów.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Odgrzewam kotleta:), ale czy pamiętasz jeszcze jak po modyfikacjach działał ten wzmacniacz? Mam możliwość kupna długowiecznych EF800 i dlatego pytam:).
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
- AZ12
- 3125...6249 postów
EF80 i EF800 mają zbliżone parametry, różnią się tylko parametrami granicznymi, więc nic nie trzeba przerabiać w stopniu napięciowym.