Witam.
Temat nie za bardzo pasuje do tego forum , ale na pewno są tu ludzie, którzy korzystają z nawigacji GPS i mogliby coś więcej powiedzieć na ten temat.
Przymierzam się do kupna takiego urządzenia: http://allegro.pl/item372729094_nawigac ... pa_pl.html
Czy ktoś korzysta z podobnego sprzętu? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu tego typu rzeczy?
Gdyby to był morski GPS to bym coś doradził a tak to lipa Samochodowe GPS'y to tak naprawdę lądowy ECDIS (Electronic Chart Display and Information System) - czyli masz wektorową elektroniczną mapę/plan miasta a GPS pokazuje gdzie jesteś, twoja prędkość jest obliczana co każda sekundę - o ile zmieniła się Twoja szerokość i długość geograficzna a potem funkcje trygonometryczne Wiele osób też nie wie że GPS jest tylko odbiornikiem i nic nie wysyła do satelity - ogólnie to chodzi o efekt Dopplera - zainteresowanych odsyłam do książki mojego profesora który zjadł zęby na GPS i GLONASS: Jacek Januszewski "System GPS i inne systemy satelitarne w nawigacji morskiej".
A do czego chcesz tego używać? Jeżeli TYLKO do samochodu to może być, natomiast jeżeli chcesz wziąść navigację ze sobą na rower albo na pieszą wędrówkę to musisz dokupić oddzielny uchwyt. Nie wiem, jak poradzi sobie z innymi rodzajami map np z mapami rastrowymi. Ja uzywam od kilku lat nawigacji opartej na odbiorniku MIO i jestem bardzo zadowolony. A co dla mnie najważniejsze - był tani