Obliczanie trafa pod 2*EL34 SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Obliczanie trafa pod 2*EL34 SE
Witam,
Postanowiłem zbudować wzmacniacz stereo na 2*EL34 na kanał w układzie Single Ended. Schemat jaki chcę wykorzystać pochodzi z forum lecz układ jest opartu o 1 lampę EL34 na kanał. Z not katalogowych wybrałem parametry pracy które będą wynosić:
250V Ua, -14V Us1 przy prądzie spoczynkowym 75mA
Mam pewne wątpliwości:
1) opór Ra wg not katalogowych powinien wynasić 3kOhm jestem ciekaw czy zmienia się ta wartość poprzez spięcie równolegle 2 lamp EL34?
2) poniższy schemat uwzględnia 1 lampę, czy po podłączeniu 2 równolegle będę musiał zmienić coś w układzie lampy sterującej?? (zastanawiam się czy nie jest wymagany wyższy poziom sygnału sterującego.
3) Czy zmiana w układzie będzie miała wpływ na sprzężenie zwrotne? i z którego odczepu jest pobierany sygnał pętli zwrotnej? 8ohm?
4) zastanawiam się nad układem ultralinear. Czy ma sens wprowadzanie tego rozwiązania w tego typu wzmacniaczu? jeśli nie to zastosuję układ pentody.
5) czy są jakieś przeciwwskazania do zastąpienia automatycznego napięcia polaryzacji siatki 1 z rezystora katodowego na odzielny regulowany zasilacz? (napięcie z oddzielnego uzwojenia trafa zasilającego).
Dziękuję z góry za odpowiedzi. Mam nadzieję że dzięki wam będę mógł bez wahania i obaw nawinąć transformatory wyjściowe. Pozdrawiam
jarko_b
Postanowiłem zbudować wzmacniacz stereo na 2*EL34 na kanał w układzie Single Ended. Schemat jaki chcę wykorzystać pochodzi z forum lecz układ jest opartu o 1 lampę EL34 na kanał. Z not katalogowych wybrałem parametry pracy które będą wynosić:
250V Ua, -14V Us1 przy prądzie spoczynkowym 75mA
Mam pewne wątpliwości:
1) opór Ra wg not katalogowych powinien wynasić 3kOhm jestem ciekaw czy zmienia się ta wartość poprzez spięcie równolegle 2 lamp EL34?
2) poniższy schemat uwzględnia 1 lampę, czy po podłączeniu 2 równolegle będę musiał zmienić coś w układzie lampy sterującej?? (zastanawiam się czy nie jest wymagany wyższy poziom sygnału sterującego.
3) Czy zmiana w układzie będzie miała wpływ na sprzężenie zwrotne? i z którego odczepu jest pobierany sygnał pętli zwrotnej? 8ohm?
4) zastanawiam się nad układem ultralinear. Czy ma sens wprowadzanie tego rozwiązania w tego typu wzmacniaczu? jeśli nie to zastosuję układ pentody.
5) czy są jakieś przeciwwskazania do zastąpienia automatycznego napięcia polaryzacji siatki 1 z rezystora katodowego na odzielny regulowany zasilacz? (napięcie z oddzielnego uzwojenia trafa zasilającego).
Dziękuję z góry za odpowiedzi. Mam nadzieję że dzięki wam będę mógł bez wahania i obaw nawinąć transformatory wyjściowe. Pozdrawiam
jarko_b
Re: Obliczanie trafa pod 2*EL34 SE
Ra dla połączenia równoległego 2 lamp maleje 2-krotnie
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie, czemu, poziom identyczny.jarko_b pisze::
Najlepiej je dobierz doświadczalnie.3) Czy zmiana w układzie będzie miała wpływ na sprzężenie zwrotne? i z którego odczepu jest pobierany sygnał pętli zwrotnej? 8ohm?
Są, np. takie, że trzeba będzie regulować bias po każdej wymianie lamp. Jednak przy dwóch EL34 równolegle straty mocy na Rk będą duże, więc mimo wad polaryzacja stałą jest warta rozważenia.5) czy są jakieś przeciwwskazania do zastąpienia automatycznego napięcia polaryzacji siatki 1 z rezystora katodowego na odzielny regulowany zasilacz? (napięcie z oddzielnego uzwojenia trafa zasilającego).
Jeżeli nie masz jeszcze lamp, to zastosuj KT88, mniejsza moc na żarzenie, mniej problemów z wzbudzaniem się końcówki mocy przy połączeniu równoległym lamp, niższe zniekształcenia. Typowe trafo w standardowym punkcie pracy ma Ra=3kOma.
Niestety mam 4 EL34. Budowy układu przeciwsobnego boję się podjąć ze względu na wysokie napięcia rzędu 400V w górę. Czy ktoś może posiada jakieś charakterystyki takiej końcówki ewentualnie zniekształcenia przy mocy maksymalnej?
Trzeba uważać 250v czy 400v zabija tak samo. Zrób na 2xEL34, dwie będziesz miał na zapas, a różnicy pomiędzy 10 a 20W nie ma zbyt wielkiej, tańszy będzie transformator wyjściowy i sieciowy bo typowy.
hmm przemyślę sprawę bo trafa głośnikowe będę nawijał sam tak samo jak i sieciowe bo posiadam zarówno nawijarkę jak drut na szpulach. Dzięki za odpowiedź.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A co stoi na przeszkodzie aby zbudowac układ przeciwsobny przy napięciu zasilania np. 200-300V?jarko_b pisze:Budowy układu przeciwsobnego boję się podjąć ze względu na wysokie napięcia rzędu 400V w górę.
Przejrzałem wszystkie trafa "matki" jakie posiadam i mój wybór padł na zasilające 180W i wyjściowe o przekroju kolumny 17,34cm^2 pochodzące z jakiegos starego wzmacniacza radiowęzłowego. Drut 0.2 (0.22 w emalii) wg obliczeń powinien starczyć chociaż chyba będę musiał kupić inną szpulę ewentualnie podniosę napięcie zasilania. Jeśli kogoś zainteresował mój temat mogę wrzucać zdjęcia z etapów budowy. Pozdrawiam
ja chciałbym zobaczyć zdjęcia z nawijania transformatora.
A co za problem zrobić PP w klasie A dla napięcia 250V, z punktem pracy takim samym jak dla SE? To samo co dwie EL34 SE, tyle że transformator bez szczeliny i nieliniowości lamp się znoszą...
Nawiasem robienie "singla" o mocy powyżej 5W jeszcze można przeboleć, ale łączenie dwóch lamp to już pomysł "kompletnie do niczego"...
Nawiasem robienie "singla" o mocy powyżej 5W jeszcze można przeboleć, ale łączenie dwóch lamp to już pomysł "kompletnie do niczego"...
Dlaczegopopiol17 pisze: Nawiasem robienie "singla" o mocy powyżej 5W jeszcze można przeboleć, ale łączenie dwóch lamp to już pomysł "kompletnie do niczego"...

Rozwiązanie proponowałem już wcześniej, dwie lampy do SE, dwie na zapas.
witam,
obiecałem fotki i relację z postępu prac, więc
dane posiadanego trafa przeznaczonego na trafo wyjściowe:
przekrój rdzenia: 17.68 cm^2
Vz = 322 cm^3
lz = 18.9 cm
uzwojenia trafa liczone były z arkusza kalkulacyjnego pobranego ze strony "Jasia" zapewne każdemu znanej. Założone parametry:
fd = 30Hz
fg = 40000 Hz
opór głośnika: 4 i 8 ohm
po wyliczeniach:
zp = 2189 zw drut 0.24 (bez emalii)
zw 8ohm = 119 0.84 (bez emalii)
zw 4ohm = 84 1 (bez emalii)
szczelina = 0.23 mm
przekładnia 25,98
przy parametrach pracy lampy 265V, 80mA, Ra 3k, Raa 18K
Zastanawiam się czy drut 0.2 bez emalii by wystarczył bo taki posiadam na szpuli. Boję się o zbyt duże straty na drucie (ciepło, opór), ewentualnie zakupię gdzieś drut 0,24. Załączam zdjęcie karkasu zamocowanego w nawijarce. W tle widać obudowę do wzmacniacza która pochodzi z poczciwego ampli75. Obudowa zakupiona wraz z 4 el34 za 30zł na allegro. Po długim klepaniu blachy, likwidacji miejsc korozji i pomalowaniu jej na zielony młotkowy kolor, obudowa powróciła do łask dostając drugie życie:). Proszę o komentarze obliczeń jeśli ktoś widzi ewentualne błędy. Jako przekładki stosuję papier do pieczenia Jan Niezbędny, świetny śliski papier dwustronnie silikonowany wytrzymujący temp do 220st.
obiecałem fotki i relację z postępu prac, więc
dane posiadanego trafa przeznaczonego na trafo wyjściowe:
przekrój rdzenia: 17.68 cm^2
Vz = 322 cm^3
lz = 18.9 cm
uzwojenia trafa liczone były z arkusza kalkulacyjnego pobranego ze strony "Jasia" zapewne każdemu znanej. Założone parametry:
fd = 30Hz
fg = 40000 Hz
opór głośnika: 4 i 8 ohm
po wyliczeniach:
zw 4ohm = 84 1 (bez emalii)
szczelina = 0.23 mm
przekładnia 25,98
przy parametrach pracy lampy 265V, 80mA, Ra 3k, Raa 18K
Zastanawiam się czy drut 0.2 bez emalii by wystarczył bo taki posiadam na szpuli. Boję się o zbyt duże straty na drucie (ciepło, opór), ewentualnie zakupię gdzieś drut 0,24. Załączam zdjęcie karkasu zamocowanego w nawijarce. W tle widać obudowę do wzmacniacza która pochodzi z poczciwego ampli75. Obudowa zakupiona wraz z 4 el34 za 30zł na allegro. Po długim klepaniu blachy, likwidacji miejsc korozji i pomalowaniu jej na zielony młotkowy kolor, obudowa powróciła do łask dostając drugie życie:). Proszę o komentarze obliczeń jeśli ktoś widzi ewentualne błędy. Jako przekładki stosuję papier do pieczenia Jan Niezbędny, świetny śliski papier dwustronnie silikonowany wytrzymujący temp do 220st.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Słabo. Ja dla tego układu zakładałem 12Hzjarko_b pisze:fd = 30Hz

-
- 6250...9374 posty
Coś mi tu nie gra....Już wiem ale trochę staranności w pisowni...jarko_b pisze:
po wyliczeniach: