Zelmer robił radioodbiorniki ??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Zelmer robił radioodbiorniki ??
Czesc !
Godzine temu na kanale PL leciał film dokumentalny WFDiF o mistrzostwach swiata w piłce noznej w 72 roku.
Pokazana była kobieta na wsi ktora doiła krowe a obok na sianie lezał OR radiowy ZELMER...
Czy ktos spotkał sie kiedys z takim odbiornikem ??
Godzine temu na kanale PL leciał film dokumentalny WFDiF o mistrzostwach swiata w piłce noznej w 72 roku.
Pokazana była kobieta na wsi ktora doiła krowe a obok na sianie lezał OR radiowy ZELMER...
Czy ktos spotkał sie kiedys z takim odbiornikem ??
Re: Zelmer robił radioodbiorniki ??
Zelmer nigdy nie robił odbiorników radiowych. Ale w Rzeszowie w latach 80- tych była fabryka Unitry Eltry.
-
- 625...1249 postów
Mistrzostwa świata w piłce nożnej odbywały sie w 74 r
pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Kazimierz fakt moja pomyłka.
Ale ten odbiornik to raczej nie pomyłka bo na srebrnym tle duzymi czerwonymi literami przeczytałem ZELMER...
Ale ten odbiornik to raczej nie pomyłka bo na srebrnym tle duzymi czerwonymi literami przeczytałem ZELMER...
-
- 6250...9374 posty
W latach 60-tych ,,naszłem" na śmietniku polistyrenowe wypraski z nazwą pewnej mało znanej zagranicznej firmy,bardzo ładne były(coś podobnego do napisu SZMARAGD) i jakiś klej do nich miałem.Naklejałem na wielu samoróbkach...
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Szmaragd miał jakiś napis? Chyba że te najpierwsze modele bo tak to nie widziałem nigdycirrostrato pisze:W latach 60-tych ,,naszłem" na śmietniku polistyrenowe wypraski z nazwą pewnej mało znanej zagranicznej firmy,bardzo ładne były(coś podobnego do napisu SZMARAGD) i jakiś klej do nich miałem.Naklejałem na wielu samoróbkach...

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Niech będzie Neptun...
Czy ten "zelmer" to na pewno radio? Może to coś całkiem innego, a tylko muzyka z podkładu kroniki sugerowała radio? Gdzie jak gdzie, ale piszący na tym forum zwykle zapamiętują więcej: czy to było "szarotkowate", czy bardziej "kolibrowate", a może już bliżej "diorowatych" tranzystorowców z rodziny "Ewy"?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 375...499 postów
Wyglad podobny do Jowity ( gorna srebrna czesc ) ale grill od głosnika juz był inny..
Kurcze pijany nie bylem
Kurcze pijany nie bylem

-
- 6250...9374 posty
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ktoś sobie przekleił znaczek Zelmera z odkurzacza czy jakiegoś innego ustrojstwa, i mamy takie kwiatki...
Ostatnio zmieniony pn, 30 czerwca 2008, 08:36 przez Vault_Dweller, łącznie zmieniany 1 raz.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Dziwny zbieg okoliczności, nieprawdaż? Bo nie sądzę, żeby loga Zelmera były do kupienia w kioskach ruchucirrostrato pisze:http://www.allegro.pl/item390303951_sta ... elmer.html

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Nie było ich w kioskach ale w tamtych latach wynoszono wszystko z zakładu i nie tylko z Zelmera. Jak na lata 70-te te naklejki były bardzo atrakcyjne a w dodatku samoprzylepne co stanowiło na rynku nowość stąd trudno się dziwić, że były naklejane w celu "uatrakcyjnienia" wyglądu różnych urządzeń. Jeszcze gdzieś mam kilka takich sztuk, przeleżały do dzisiaj.kaem pisze:Bo nie sądzę, żeby loga Zelmera były do kupienia w kioskach ruchu![]()
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]