Solando, czyli 3x6n2p-ew i 2x6p3s

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Solando, czyli 3x6n2p-ew i 2x6p3s

Post autor: Wicker »

Kolega poczytał (fakt, troszkę po macoszemu :mrgreen: ) i o problemach z nagrywaniem też ;)
Ale ja po prostu lubię mięsko ; ) więc jeśli można by prosić w przyszłości jakieś próbki ;)
co do samego wzmacniacza, od strony wizualnej, podoba mi się chassis, ta główna metalowa blacha wygląda mi troszkę na blachę od komputera (?) fajny patent, dał mi troszkę do myślenia, ciekawa alternatywa przy braku normalnej blachy...
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: dodo_1989 »

Sprawdziłem datę zrobienia zdjęcia ukończonego już wzmacniacza (tylko raz potem modyfikowanego) i jest to 5 stycznia 2005 roku. Z tego wynika, że dziś wzmacniacz ma skończone 6 lat, a gra nadal i trzyma się dobrze. Bywał na różnych koncertach, także nie próżnował. Teraz jestem przekonany, że po ukończeniu tego dzieła mógłbym na niego dać bez większego problemu 5 lat gwarancji :D. Nagrałem ostatnio parę próbek dotartego już wzmaka, z dotartym głośnikiem :D:

www.z-ne.com.pl/blue_stream/diy/solando/1.mp3
www.z-ne.com.pl/blue_stream/diy/solando/2.mp3
www.z-ne.com.pl/blue_stream/diy/solando/3.mp3
www.z-ne.com.pl/blue_stream/diy/solando/4.mp3
www.z-ne.com.pl/blue_stream/diy/solando/5.mp3
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Chyba miałeś źle albo zupełnie nie ustawioną datę w aparacie. Przecież wątek założyłeś i wrzucałeś po trochu fotki z wraz postępami prac w 2008.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Nie no... Ja założyłem ten topic jak już wzmacniacz był gotowy. A praktycznie zawsze dokumentuję postępy prac, więc fotki miałem i je wykorzystałem... Ostatnio ukończyłem część elektryczną wzmaka na 6p1p-ew - pewnie niebawem się pochwalę :D
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

No to nie wiem, ja tylko piszę co wyczytałem w pierwszym poście wątku datowanym na 31.V.2008:
dodo_1989 pisze:Witam! Ostatnio zająłem się nową, mocniejszą konstrukcją. Dużym ułatwieniem, było to, że posiadałem już trafa, podstawki, część elementów tj. kondensatory do zasilacza. Nic tylko wziąć się do roboty. Nie miałem na samym początku planów jaki schemat wybrać, to samo z siebie przyszło podczas budowy. Jednak nigdy nie robiłem czterostopniowca, dlatego też skonstruowałem próbny schemat preampu: http://www.z-ne.com.pl/blue_stream/diy/ ... preamp.gif. Końcówka to standardowy koniec mocy Fendera. Jak mnie najdzie to zrobię jeden duży schemat. Nazwa wzmacniacza jest na cześć tego gościa z allegro "legendarny wzmacniacz Solando". Problem w tym, że nie istnieje, dlatego ja go skonstuuję :). Jak widać już na samym początku tworzę legendarny wzmacniacz, także bardzo dobrze się zapowiada. Podczas prac robiłem od czasu do czasu jakąś fotę. Obecnie czekam na lampy i kątowniki (Jethrotull - dzięki!, Metalowiec - dzięki!), dlatego też mam czas na napisanie czegoś na forum. Na początku projekt ten miał być na EL34 w końcówce, jednak okazało się, że mimo tej samej serii lampy nie były zbliżone dopuszczalnie parametrami. Czas mnie goni, gdyż przed 5 czerwca muszę go mieć gotowego, żeby zagrać koncert w Starym Sączu, jednak oczywiście mam też ten wzmacniacz 8W także nie ma, co się bać. Jednak chciałbym bardziej rzucać gruzem w szatana, ponieważ mój zespół idze coraz bardziej w ostrzejsze klimaty.
Podczas uruchamiania z mojej głupoty stracił życie jeden elektrolit, ale więcej podobnego błędu nie popełnię, więc miał po co umrzeć :). Obecnie zwiększyłem możliwości zasilacza biasu (dla 6p3s). W najbliższym czasie podczas oczekiwania na lampy i kątowniki postaram się zrobić budę -> wszystkie części potrzebne mam. Oto foty:
(...)
No ale mniejsza o to, ważne że działa.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Kurcze... Muszę uderzyć się w pierś i przyznać Ci rację... Rzeczywiście aparat miał źle ustawioną datę. Popatrzyłem na koncerty jakie grałem wtedy i w 2008 jeszcze miałem wzmaka, którego sprzedałem na allegro...
ODPOWIEDZ