Stare lepsze od nowego

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Stare lepsze od nowego

Post autor: Beier »

Witam!
Niedawno kupiłem nowy komputer. Karta dźwiękowa oczywiście zintegrowana Realtek HD 7.1. Jako że mam zestaw kina domowego z wejściami cyfrowymi - Optical, Coaxial i Digital DIN postanowiłem porównać ta kartę z moją wysłużoną Audigy - test oczywiście tylko na ucho ;) Realtek był podłączony przez Optical i Coaxial, natomiast Audigy przez Digital DIN. W efekcie przesłuchań stwierdzam że Audigy bije Realteka na głowę - dźwięk z Realteka aż drażni i jakby miał okrojone niższe częstotliwości. Dodam że Audigy chodzi na sterownikach KX. Zastanawia mnie czemu karta sprzed paru lat gra lepiej niż współczesne cudo techniki? Wszystko teraz sie tylko nazywa HD a nim w rzeczywistości nie jest?
traxman

Re: Stare lepsze od nowego

Post autor: traxman »

Bo współcześnie nie na zbyt wielu cudów techniki, są natomiast w nadmiarze cuda ekonomii i marketingu.
Podobna sytuacja była parę lat temu z kartami Gravis i SB, oczywiście upowszechniła się gorsza.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli te wszystkie bujdy że karta jest super i hiper można sobie wsadzić w ... i po prostu oscyloskop w łapę i przekonać się na żywo?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Czego Ty się spodziewałeś po integrze? Ze dwa lata temu mój kumpel się zachwycał swoją nowiutką sześciokanałowa integrą. Odpaliłem mu Cool Edita i pokazałem tylko odstęp od szumów: dla wejścia mikrofonowego -35dB, dla liniowego w jednym kanale(!) -40dB, w drugim -45dB. Czyli gorzej niż w typowym kaseciaku.
Za przyzwoitą (nie dobrą tylko właśnie przyzwoitą) kartę trzeba wyłożyć ze 500zł. Chip który się znajduje w kompie na płycie głównej nie wiem ile w hurcie kosztuje, ale pewnie nie więcej niż kilka dolarów.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

jethro ja się tak naprawdę niczego nie spodziewałem, jednakże widzę w jakim kierunku to wszystko zmierza - wciskanie ludziom kitu - Ci co się nie znają to uwierzą ale Ci co znają naukę tajemną to widza szajs i płaczą nad dzisiejszymi czasami :(
traxman

Post autor: traxman »

Z tanich kart, jedną z sensowniejszych stereo jest SB Connect USB, prezentuje poziom dobrej karty z lat 90 przy w miarę rozsądnej cenie. Można nawet pokusić się po dodaniu dzielnika o wykorzystanie jej do analizy widma w uruchamianych wzmacniaczach audio.
Co do Realteka, to może i chipsety nie są aż tak złe, natomiast ich otoczenie, typu wzmacniacze wyjściowe, zasilanie na pewno nie polepsza ich osiągów.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Trochę (jak czasem u mnie)temat obok:ja tak sobie chodzę po sklepach,kupię coś na ząb i ostatnio zacząłem czytać(takie małe literki ale mam nowy okular) co tam w środku jest,rekord to (wg producenta) śmietana z zawartością min. 1% śmietany w śmietanie i schab o zawartości 54% mięska wieprzowego.I ,cholera, coraz częściej głodny chodzę a polak głodny to zły...A i żona jeszcze przygada,że marudny jestem.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Z kart dźwiękowych za przysłowiową złotówkę mogę polecić starą na PCI Yamaha YMF 724. Wprawdzie tylko dwa kanały, ale na nieoficjalnych sterownikach po windą lepiej mi zagrała niż jakiś tam równie budżetowy SB.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czołem! Ja mam Creative Sound Blaster Live i nie zamieniłbym jej na inną. Dopóki sterowniki będzie się dało ściągnąć dopóty będę z niej korzystał a nie jest ona pierwszej świeżości.
Nie tylko z komputerami tak jest ale i z radiami też :) Taraban w kuchni rządzi od dobrych parudziesięciu lat :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

to proponuję sterowniki które można ściągnąć,ściągać od razu bo niedługo może ich nie być.
Ostastnio szukałem do drukarki 3820 i nie mogłem znaleźć.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Jest dużo dobrych i tanich kart ze złączem ISA, ale nikt ich nie chce, bo we współczenych komputerach nie ma gdzie ich włożyć :)
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Staszeks Jak chesz to dam ci te stery do HP 3820 lub pokaze gdzie je znależć.

P.s. Jesli jest to twoja drukarka i nie chesz co 6 miechów wymieniac zmielonych sprzegieł w stacji serwisowej to podam ci myk co i jak...
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Nie,nie są mi potrzebne.
Po prostu miałem do przejrzenia taką i zawsze dobrze jest sprawdzić z komputerem.
Jeżeli już to kółka wymieniam na metalalowe (oba) i jest spokój.
W kazdym razie dziękuję.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ODPOWIEDZ