pętle masy w sprzęcie dwukanałowym/stereo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
pętle masy w sprzęcie dwukanałowym/stereo
Jak się rozwiązuje tego typu sprawy. No bo nadajnik i odbiornik mają przecież wspólne masy, a łaczy się je przecież kablami z ekranami. wcześniej tą sprawę olewałem diametralnie do momentu kiedy zbudowałem stereofoniczną końcówkę mocy do współpracy z mikserem. Podłączyłem ją do miksera dwoma kablami gitarowymi i byłem zdziwiony, że nie ma brumu mimo prowadzenia masy dwoma kablami. Jak działa to dobrze, nie przejmowałem się tym, ale ostatnio wymieniłem trafo w końcówce i okazało się, że teraz brumi. Po wyjęciu jednego kabla przestaje brumić (czyli ewidentnie pętla masy). Pytanie brzmi dlaczego nie brumiło wcześniej? Jak to jest rozwiązywane w sprzęcie stereo?
Re: pętle masy w sprzęcie dwukanałowym/stereo
W prowadzeniu masy nie ma różnicy czy stereo czy mono, najczęściej jest jedna szyna (bo gwiazda nie zawsze jest ekonomiczna w realizacji) do której łączy się dwa kanały wg czułości bloków wzmacniających i to najczęściej do obudowy przy gnieździe wejściowym o największej czułości.
W przypadku wzmacniaczy o dużej czułości i dużej rezystancji wejściowej niesymetrycznych, ważne są porządne kable, inaczej zbierają 50Hz z oświetlenia i innych odbiorników sieciowych. Może pomóc podłączenie 10kOm równolegle do każdego wejścia (o ile źródło wytrzyma) jeżeli nie to zostaje transformator liniowy separujący (drogo) lub odłączenie uziemienia jednego z urządzeń (niebezpiecznie). Czasami w szereg z wejściem wpinany jest obwód równoległy RC kilka kOm//kilkadziesiąt pF aby zmniejszyć ewentualny prąd wyrównawczy. W skrajnym przypadku w kablu rozcina się ekran i wstawia szeregowy kondensator kilkadziesiąt nF dla przerwania pętli masy. Metody szamańskie nie zawsze skuteczne, ale warto wypróbować.
Dziwne jest to wzmacniacz działał, a nie działa. Podejrzany wydaje się transformator, czy Wymieniałeś na identyczny czy na zamiennik. Może gdzieś brakuje podłączenia masy urządzenia z obudową transformatora lub przypadkiem coś się oberwało.
Z przykrego doświadczenia wiem, że w przypadku masy są urządzenia w których panuje chaos, pętle masy, pola miedzi dookoła pcb i nie brumią oraz takie które zrobione są wg reguł i brumią aż miło
.
PS. Niekoniecznie winowajcą pętli jest drugi kabel, jeżeli urządzenia mają wtyczkę z bolcem uziemiającym i masy sygnałowe połączone są z obudową (Pewien czas temu na forach audiofilskich był nawet opisywany domorosły sposób na sprawdzenie tego faktu, oczywiście urządzenie z masą na obudowie było be i nie należało się nim zajmować) to pętla robi się już przy jednym kablu, jeżeli tego nie słychać, a dopiero po włożeniu drugiego to coś nie tak jest chyba z samymi urządzeniami - prawdopodobne jest rozdzielne prowadzenie mas w każdym kanałów i łączenie ich np. dopiero przy zasilaczu, w takim wypadku warto pokusić się o przeniesienie mostka masy na gniazda wejściowe. Masz i tak szczęście, że nie masz jako przełącznika źródeł na scalaku z serii TC, bo takim podłączeniu zamilkł by na zawsze - sprawdzone empirycznie, Onkyo, Denon - po podpięciu np. telewizora, włączonego do kablówki lub tunera satelitarnego.
W przypadku wzmacniaczy o dużej czułości i dużej rezystancji wejściowej niesymetrycznych, ważne są porządne kable, inaczej zbierają 50Hz z oświetlenia i innych odbiorników sieciowych. Może pomóc podłączenie 10kOm równolegle do każdego wejścia (o ile źródło wytrzyma) jeżeli nie to zostaje transformator liniowy separujący (drogo) lub odłączenie uziemienia jednego z urządzeń (niebezpiecznie). Czasami w szereg z wejściem wpinany jest obwód równoległy RC kilka kOm//kilkadziesiąt pF aby zmniejszyć ewentualny prąd wyrównawczy. W skrajnym przypadku w kablu rozcina się ekran i wstawia szeregowy kondensator kilkadziesiąt nF dla przerwania pętli masy. Metody szamańskie nie zawsze skuteczne, ale warto wypróbować.
Dziwne jest to wzmacniacz działał, a nie działa. Podejrzany wydaje się transformator, czy Wymieniałeś na identyczny czy na zamiennik. Może gdzieś brakuje podłączenia masy urządzenia z obudową transformatora lub przypadkiem coś się oberwało.
Z przykrego doświadczenia wiem, że w przypadku masy są urządzenia w których panuje chaos, pętle masy, pola miedzi dookoła pcb i nie brumią oraz takie które zrobione są wg reguł i brumią aż miło

PS. Niekoniecznie winowajcą pętli jest drugi kabel, jeżeli urządzenia mają wtyczkę z bolcem uziemiającym i masy sygnałowe połączone są z obudową (Pewien czas temu na forach audiofilskich był nawet opisywany domorosły sposób na sprawdzenie tego faktu, oczywiście urządzenie z masą na obudowie było be i nie należało się nim zajmować) to pętla robi się już przy jednym kablu, jeżeli tego nie słychać, a dopiero po włożeniu drugiego to coś nie tak jest chyba z samymi urządzeniami - prawdopodobne jest rozdzielne prowadzenie mas w każdym kanałów i łączenie ich np. dopiero przy zasilaczu, w takim wypadku warto pokusić się o przeniesienie mostka masy na gniazda wejściowe. Masz i tak szczęście, że nie masz jako przełącznika źródeł na scalaku z serii TC, bo takim podłączeniu zamilkł by na zawsze - sprawdzone empirycznie, Onkyo, Denon - po podpięciu np. telewizora, włączonego do kablówki lub tunera satelitarnego.
zapomnijmy w tym wypadku o stereo. Zapomnijmy też o urządzeniach lampowych. Rozpatrujmy ten mój konkretny przykład. Końcówka mocy pracujące w mostku tadeusze 7294 (po dwa na kanał). Wspólny jest zasilacz. Obudowa podłączona jest do bolca uziemiającego w gnieździe zasilającym. Zmiana trafa była podyktowana tym, że niestety miało za małą moc. Wymieniłem standardowye trafo na kształtkach na dwa toroidy 230V/24V łączone pierwotne równolegle, a wtórne szeregowo. Mikser który podłaczam do końcówki jest nieuziemiany. Na chłopski rozum przed zmianą trafa były petle masy pomiedzy mikserem a końcówką wynikające z tego, że masa była podłączona w obu kablach (tak zresztą jak po zmianie). Nie mogę zrozumieć dlaczego nie wystąpił brum za pierwszym razem...
Możesz zapodać foto? Winny jest chyba jednak wzmacniacz na TDA, to jakiś gotowy kit, bo niektóre zasługują na taką nazwę, kilka razy miałem nieprzyjemność uruchamiania - totalnie skopane PCB zasilacza.
Jak wygląda masa, łączy się przy kondensatorach filtru? Czy jest pętla pomiędzy masą gniazd wejściowych a zasilaczem?
Masz izolowane gniazda wejściowe od obudowy?
Jak wygląda masa, łączy się przy kondensatorach filtru? Czy jest pętla pomiędzy masą gniazd wejściowych a zasilaczem?
Masz izolowane gniazda wejściowe od obudowy?
Toroidy mają mniejszą rezystancję i z reguły większy prąd. Może brum bierze się ze szpilek prądowych doładowujących kondensatory filtra. Zasada jest aby prąd ładujący i pobierany z kondensatora nie płynął tą samą ścieżką (kablem). Pokaż jak to wygląda.
Druga sprawa, odepnij na razie kabelek od kołka ochronnego. Masę obudowy połącz zaraz od gniazd wejściowych. A może zmiana fazy uzwojeń jednego z transformatorów.
Druga sprawa, odepnij na razie kabelek od kołka ochronnego. Masę obudowy połącz zaraz od gniazd wejściowych. A może zmiana fazy uzwojeń jednego z transformatorów.
Jeżeli masz dwa trafa, to spróbuj zrobić "pływające zasilanie", na każde wtórne daj mostek prostowniczy i oczywiście kondensator filtrujący, tak jakbyś robił dwa oddzielne zasilacze i dopiero po filtrowaniu połącz masy (czyli +/-) tych zasilaczy. W jednym z układów z 3xLM3886 takie rozwiązanie obniżyło mi znacznie przydźwięk, płyną tam spore prądy więc każdy kawałek przewodu masy silnoprądowej odgrywa dużą rolę.
brumu można się bez problemu pozbyć odpinając z jednej strony ekran w jednym kablu. Mnie chodzi raczej o to, że nie rozumiem dlaczego ten wzmak nie brumiał ze starym trafem mimo, że powinien. Mam tylko zdjęcie końcówki ze starym trafem. Chciałbym po prostu zrozumieć to zjawisko. Ta końcówka to typowy JUNKART więc proszę o powstrzymanie kometarzy na temat wyglądu.
Na mój gust za daleko zasilacz od wzmacniacza, za małe przekroje kabli, ten scalak jest w stanie dać kilka amperów więc nawet na krótkim kablu spadek zasilania będzie spory, a jeżeli będzie to kabel z masy to przydźwięk gotowy.
Spróbuj zrobić gruby mostek pomiędzy masą gniazd wejściowych, a kostką zasilacza, odepnij ekrany od kabla sygnałowego na wejściach płytki drukowanej w obu kanałach.
Od transformatora do filtra możesz mieć daleko, ale od zasilacza do wzmacniacza musi być blisko i grubo bo będzie mordęga - przesuń te kondensatory bliżej i daj maksymalnie grube przewody przy mostku. Najlepiej zamień miejscami trafo z kondensatorami.
Łopatologia w złączniku: PS.Najwyższy czas na tablet graficzny.
Spróbuj zrobić gruby mostek pomiędzy masą gniazd wejściowych, a kostką zasilacza, odepnij ekrany od kabla sygnałowego na wejściach płytki drukowanej w obu kanałach.
Od transformatora do filtra możesz mieć daleko, ale od zasilacza do wzmacniacza musi być blisko i grubo bo będzie mordęga - przesuń te kondensatory bliżej i daj maksymalnie grube przewody przy mostku. Najlepiej zamień miejscami trafo z kondensatorami.
Łopatologia w złączniku: PS.Najwyższy czas na tablet graficzny.