Właśnie tak zrobiłem z moim stareńkim Luxmanem po regulacji wysokich na max jest miodzio,ale bardziej chciałlem je słuchać z ZENem,a on z natury też wysokimi nie grzeszy(napewno nie są wyeksponowane).Poradźcie jakie wartości poprubowaćgachu13 pisze:Może spróbuj podłączyć kolumnę do zwykłego wzmacniacza z regulacją barwy i podbić nieco wysokie tony? To powinno dać odpowiedź czy korekcja spełni swoje zadanie i jak to będzie grało. Można by nawet - gdyby takie coś zdało egzamin - pomyśleć o aktywnej zwrotnicy/filtrze umieszczanej przez wzmacniaczem.
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na dalsze relacje.
nowe szerokopasmowce
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: nowe szerokopasmowce
Właśnie idukcyjności nie mam czym zmierzyć a jak słusznie prawisz Fostex jest skąpy w info.Proponujecie metodę na słuch i dobór pojemności?Fostexa zawsze kupuje mi mój stary kumpel,który ma rodzinę w USA(Madisoundspeakers).
Podłącz ten blok kondensatorów w szereg z rezystorem i to równolegle do głośnika. Przy 10kHz głośnik ma już prawie 20Om zamiast 8, więc pobiera ze wzmacniacza ułamek mocy w porównaniu z 1kHz, bez kompensacji i filtru w szereg może być problem z odzyskaniem wysokich. Poszukaj projektu CT193 jest tam rozrysowana zwrotnica dla Monacora, ale już będziesz wiedział co może być pomocne.
Pewnie to znasz, ale można zerknąć na CT-193
http://www.lautsprechershop.de/hifi/ind ... p.htm#main
Jeszcze pytanko, te głośniki są raczej kierunkowe, na osi głośnika też ich mało? Nie wiem jak ich słuchasz, ale może przekręcenie obudowy nieco poprawi sprawę lub dołożenie poduszki pod 4Litery
, aby ucho było mniej więcej na osi.
http://www.lautsprechershop.de/hifi/ind ... p.htm#main
Jeszcze pytanko, te głośniki są raczej kierunkowe, na osi głośnika też ich mało? Nie wiem jak ich słuchasz, ale może przekręcenie obudowy nieco poprawi sprawę lub dołożenie poduszki pod 4Litery

-
- 625...1249 postów
Dziękuję za odzew.Staram się słuchać na osi,to prawda co piszesz idealne ustawienie poprawia odbiór, po podłączeniu filtru górnoprzepustowego zrobiło się o wiele lepiej,ale myślę,że jednak jeszcze coś da sie poprawić.Sugerujesz by dołożyć kompensację ,ale jak ją wkleić do istniejącego już filtra górnoprzep.,czy może tylko kompensację?W tym jestem noga więc muszę się zdać na waszą pomoc.Myślałem że na "żywca" zagra,ale się przeliczyłem,zresztą Nelson też trochę kombinował.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To czytałeś:
http://www.passdiy.com/pdf/cs-amps-speakers.pdf
A masz może woltomierz AC do 20kHz, rezystor 100Om i generator sinusoidy lub płytę testową.
PS. Woltomierz musisz mieć, w razie braku generatora mogę podesłać wav 1kHz i 20kHz nagrasz na płytę CD i będziesz miał tymczasowy generator. W bardzo skrajnym wypadku wystarczy PC z kartą dźwiękową i oprogramowanie typu oscyloskop.
Metoda empiryczna będzie polegać na doborze elementów poprzez porównanie impedancji przy 1kHz i 20kHz i dobraniu tak pojemności kondensatora w obwodzie kompensacji, aby zbliżyć te wartości do siebie. W przypadku woltomierza AC wystarczy zrównać lub zbliżyć wskazania. Rezystor szeregowy z kondensatorem dałbym 12Om/10W najlepiej bezindukcyjny np. 120Om/2W 10szt połączonych równolegle.
Na tak skompensowanym głośniku łatwiej będzie dobrać szeregowy filtr usuwający nierównomierności typu wyskok/zanik na charakterystyce przetwarzania głośnika.
http://www.passdiy.com/pdf/cs-amps-speakers.pdf
A masz może woltomierz AC do 20kHz, rezystor 100Om i generator sinusoidy lub płytę testową.
PS. Woltomierz musisz mieć, w razie braku generatora mogę podesłać wav 1kHz i 20kHz nagrasz na płytę CD i będziesz miał tymczasowy generator. W bardzo skrajnym wypadku wystarczy PC z kartą dźwiękową i oprogramowanie typu oscyloskop.
Metoda empiryczna będzie polegać na doborze elementów poprzez porównanie impedancji przy 1kHz i 20kHz i dobraniu tak pojemności kondensatora w obwodzie kompensacji, aby zbliżyć te wartości do siebie. W przypadku woltomierza AC wystarczy zrównać lub zbliżyć wskazania. Rezystor szeregowy z kondensatorem dałbym 12Om/10W najlepiej bezindukcyjny np. 120Om/2W 10szt połączonych równolegle.
Na tak skompensowanym głośniku łatwiej będzie dobrać szeregowy filtr usuwający nierównomierności typu wyskok/zanik na charakterystyce przetwarzania głośnika.
-
- 625...1249 postów
Teksty Nelsona są świetne tylko niestety nie znam jego narzecza.Woltomierz i generator mam,rozumiem jak to zrobić, w weekend pokombinuję i dam znać.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Za jakiś czas (jak wrócę do Krakowa) mogę znów potłumaczyć Nelsona.
W każdym razie ważnym wnioskiem z jego artykułu jest to, że tuba nie poszerza pasma w dół, a jedynie wzmacnia niskie tony. Dlatego dla poprawnego odtwarzania należy zastosować filtr górnoprzepustowy w postaci kondensatora bez żadnych bocznikujących go rezystorów. Cała zabawa po to, aby mały głośnik mógł przenieść duże natężenia niskich tonów bez przesterowania.
Dopiero po ustaleniu wartości tego kondensatora (Nelson proponuje chyba fd=100Hz) można zabrać się za resztę filtracji w okolicy głośnika.
W każdym razie ważnym wnioskiem z jego artykułu jest to, że tuba nie poszerza pasma w dół, a jedynie wzmacnia niskie tony. Dlatego dla poprawnego odtwarzania należy zastosować filtr górnoprzepustowy w postaci kondensatora bez żadnych bocznikujących go rezystorów. Cała zabawa po to, aby mały głośnik mógł przenieść duże natężenia niskich tonów bez przesterowania.
Dopiero po ustaleniu wartości tego kondensatora (Nelson proponuje chyba fd=100Hz) można zabrać się za resztę filtracji w okolicy głośnika.
Można rozwinąć myśl? Bo skoro tuba zwiększa natężenie dźwięku niskich częstotliwości to automatycznie poszerza sie wg pomiaru pasmo przenoszenia, bo przy częstotliwości przy której mieliśmy np.: -6dB spadku mamy teraz -2dB.Piotr pisze:... że tuba nie poszerza pasma w dół, a jedynie wzmacnia niskie tony....
Wracając do filtra, to w artykule jest założenie, że głośnik zasilany jest ze źródła prądowego, a chyba nie każdy wzmacniacz może być tak traktowany. Zostawiając kompensację głośnika i przechodząc do eksperymentów z filtrem górnoprzepustowym przydałyby się kondensatory elektrolityczne bipolarne (lub zwykłe połączone szeregowo minusami, ale o dwa razy większej pojemności) tak aby można było sprawdzić działanie filtru od 80-150Hz czyli od ok.250uF (czyli 2x470uF +2x33uF szeregowo) do 132uF (2x270uF).
Nie wiem skad Piotr o tym wie, lecz ma absolutnie racje. Tuby o rozwinieciu exponentalnym, a o takiej jest tutaj mowa, charakteryzuja sie skokowym wzrostem impedancji promieniowania od pewnego progu czestotliwosci. Na charakterystyke czestotliwosciowa przeklada sie to w podobny sposob, tuba zaczyna gwaltownie przenosic bas od pewnej czestotliwosci.traxman pisze:Można rozwinąć myśl? Bo skoro tuba zwiększa natężenie dźwięku niskich częstotliwości to automatycznie poszerza sie wg pomiaru pasmo przenoszenia...Piotr pisze:... że tuba nie poszerza pasma w dół, a jedynie wzmacnia niskie tony....
Oto wykresy czterech podstawowych typow obudow tubowych. Krzywa Re pokazuje zaleznosc skadowej rzeczywistej impedancji promieniowania tuby exponentalnej. Krzywa Xe przedstawia skladowa urojona tej impedancji i posrednio swiadczy o przesunieciach fazowych przebiegu.
Jak się to przekłada na ciśnienie w funkcji częstotliwości?
Co to za książka?
OT. Czy ktoś posiada tę książkę:
http://www.loudspeakershop.eu/loudspeak ... p-535.html
czy warto ją kupić, troszkę jednak kosztuje więc pytam.
Absolutnie OT:
takie kolumienki chyba nasze Panie przyjmą z aprobatą w przeciwieństwie do kolejnych jednokolorowych trumien
http://www.commonsenseaudio.com/1_3special640.jpg
Co to za książka?
OT. Czy ktoś posiada tę książkę:
http://www.loudspeakershop.eu/loudspeak ... p-535.html
czy warto ją kupić, troszkę jednak kosztuje więc pytam.
Absolutnie OT:
takie kolumienki chyba nasze Panie przyjmą z aprobatą w przeciwieństwie do kolejnych jednokolorowych trumien

http://www.commonsenseaudio.com/1_3special640.jpg
Ostatnio zmieniony sob, 7 czerwca 2008, 16:14 przez traxman, łącznie zmieniany 2 razy.
Powiazania Zr z SPL chyba najlepiej sprawdzac w internetowej wyszukiwarce, ja rozumiem je tak:traxman pisze:Jak się to przekłada na ciśnienie w funkcji częstotliwości?
Co to za książka?
Wytwarzana przez glosnik moc akustyczna jest proporcjonalna do impedancji promieniowania Zr (praktycznie jej czesci rzeczywistej Rr) i kwadratu predkosci membrany. Moc akustyczna na jednostke powierzchni jest natezeniem dzwieku. Wzrost poziomu natezenia dzwieku SIL, np. o 10dB, odpowiada wzrostowi poziomu cisnienia akustycznego SPL tez o 10dB.
Zamieszczone wykresy pochodza z czasopisma K&T z 1991 roku. Jako literature podano:
Dinsdale J. Horn loudspeaker design 1974
Olson H.F. Acoustical Engineering 1957
-
- 625...1249 postów
Witam
Dziękuję Wam za zainteresowanie tematem.Dziś postawiłem na nogi drugie pudło,muszę się z wami podzielić wrażeniami,otóż narazie jest filtrgórnoprzepustowy w postaci kondensatora(w zasadzie dwóch: 100uF BP i 2uF polskie olejaki).Przy uruchomionych dwóch kanałach moje postrzeganie uległo lekkiej modyfikacj,mianowicie przestrzenność i szczegółowość dźwięku jest PORAŻAJĄCA i to dosłownie,górny skraj pasma podbiłem ciut na regulatorach w Luxmanie,dół jest niezły nie dudniący .Przerzuciłem kilkanaście dobrze mi znanych płyt(klasyka, blues,kobiece głosy oraz mojego ukochanego Hammond B3 Kjell Ohman,Jacques Loussier,grający na jazzowo klasykę(tu właśnie bas jest bardzo dobry),który perfekcyjnie nagrywa płyty,składanki jazzowe z lat 60tych ,wszystko to zabrzmiało conajmniej dobrze.Gubią sie w gęsto zaaranżowanych utworach,robi się niekiedy charmider,ale to przypadłość szerokopasm. całkiem rozumiem i znam.Napewno będzie trochę pracy z tą kompensacją i filtrowaniem dołu bo wartości kond. były próbne,ale warto tylko za tą przestrzeń.Sytuacja się powtarza(inne Fostexy,B200) ,napewno nie będą to kolumny uniwersalne,ale cieszę się ,że trafiają w moją najbardzięj ulubioną muzykę,może poza młodzieńczą miłością Iron Maiden,który to nie odważyłem się włączyć
Walka oczywiście dopiero rozpoczęta,myślę ,że z Waszą pomocą uda się mi osiągnąć swoją Nirwanę.Nie słuchałem z lampą,nie mam żadnej na stanie,ale może niebawem będzie oczywiście SE na diabełkach,do których to zapalił mnie projekt ATM,czekam na trafa wyjściowe.
Pozdrawiam
Dziękuję Wam za zainteresowanie tematem.Dziś postawiłem na nogi drugie pudło,muszę się z wami podzielić wrażeniami,otóż narazie jest filtrgórnoprzepustowy w postaci kondensatora(w zasadzie dwóch: 100uF BP i 2uF polskie olejaki).Przy uruchomionych dwóch kanałach moje postrzeganie uległo lekkiej modyfikacj,mianowicie przestrzenność i szczegółowość dźwięku jest PORAŻAJĄCA i to dosłownie,górny skraj pasma podbiłem ciut na regulatorach w Luxmanie,dół jest niezły nie dudniący .Przerzuciłem kilkanaście dobrze mi znanych płyt(klasyka, blues,kobiece głosy oraz mojego ukochanego Hammond B3 Kjell Ohman,Jacques Loussier,grający na jazzowo klasykę(tu właśnie bas jest bardzo dobry),który perfekcyjnie nagrywa płyty,składanki jazzowe z lat 60tych ,wszystko to zabrzmiało conajmniej dobrze.Gubią sie w gęsto zaaranżowanych utworach,robi się niekiedy charmider,ale to przypadłość szerokopasm. całkiem rozumiem i znam.Napewno będzie trochę pracy z tą kompensacją i filtrowaniem dołu bo wartości kond. były próbne,ale warto tylko za tą przestrzeń.Sytuacja się powtarza(inne Fostexy,B200) ,napewno nie będą to kolumny uniwersalne,ale cieszę się ,że trafiają w moją najbardzięj ulubioną muzykę,może poza młodzieńczą miłością Iron Maiden,który to nie odważyłem się włączyć

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Właśnie,czy zwrotnica aktywna w przypadku jednego głośnika zdaje egzamin,jakie możliwości maja takie zwrotnice.Proszę oświećcie mnie.gachu13 pisze:Może spróbuj podłączyć kolumnę do zwykłego wzmacniacza z regulacją barwy i podbić nieco wysokie tony? To powinno dać odpowiedź czy korekcja spełni swoje zadanie i jak to będzie grało. Można by nawet - gdyby takie coś zdało egzamin - pomyśleć o aktywnej zwrotnicy/filtrze umieszczanej przez wzmacniaczem.
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na dalsze relacje.
- gachu13
- 1250...1874 posty
Szczerze mówiąc to nie wiem, nie próbowałem nigdy aktywnych zwrotnic. Z drugiej strony - dlaczego miałoby nie działać, skoro nawet regulacja (aktywna przecież) we wzmacniaczu dała pozytywny efekt.
Zaletą powinien być brak potrzeby stosowania wielkich pojemności, które w tym wypadku wychodzą w okolicach 100uF (przy tradycyjnej zwrotnicy).
Wadą zapewne będzie to że zwrotnicą aktywną nie poprawimy impedancji kolumny (w zasadzie jej przebieg nie powinien się zmienić po dodaniu zwrotki).
Pozdrawiam
Zaletą powinien być brak potrzeby stosowania wielkich pojemności, które w tym wypadku wychodzą w okolicach 100uF (przy tradycyjnej zwrotnicy).
Wadą zapewne będzie to że zwrotnicą aktywną nie poprawimy impedancji kolumny (w zasadzie jej przebieg nie powinien się zmienić po dodaniu zwrotki).
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Nie widzę celu zastosowania zwrotnicy aktywnej, nie ma potrzeby podziału na pasma i ich osobnego wzmacniania. Do rozwiązania w tym projekcie są:
- osłabienie przenoszenia niskich częstotliwości, aby odciążyć głośnik mocowo w zakresie niskich częstotliwości, a przez to uwypuklenie wyższego pasma,
- ewentualna kompensacja impedancji głośnika, w celu ułatwienie współpracy z różnymi wzmacniaczami min. lampowymi.
Jeżeli już kształtować charakterystykę przenoszenia we wzmacniaczu to przy znanej rezystancji wejściowej można przenieść kondensator z wyjścia wzmacniacza na jego wejście, zmniejszy to radykalnie potrzebną pojemność oraz ułatwi dobór. Nie trzeba koniecznie rozbierać wzmacniacza, dla prób można zrobić kabelek Cinch z kondensatorem w żyle sygnałowej.
- osłabienie przenoszenia niskich częstotliwości, aby odciążyć głośnik mocowo w zakresie niskich częstotliwości, a przez to uwypuklenie wyższego pasma,
- ewentualna kompensacja impedancji głośnika, w celu ułatwienie współpracy z różnymi wzmacniaczami min. lampowymi.
Jeżeli już kształtować charakterystykę przenoszenia we wzmacniaczu to przy znanej rezystancji wejściowej można przenieść kondensator z wyjścia wzmacniacza na jego wejście, zmniejszy to radykalnie potrzebną pojemność oraz ułatwi dobór. Nie trzeba koniecznie rozbierać wzmacniacza, dla prób można zrobić kabelek Cinch z kondensatorem w żyle sygnałowej.